Last Updated: 18:18PM 6/28/2022

Bewegingsmelder

Opzoek naar de beste bewegingsmelder? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste bewegingsmelder. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bewegingsmelder voor buiten, een inbouw bewegingsmelder, een buitenlamp met bewegingsmelder en een bewegingsmelder met geluid.

Laatste check op januari 2021

Om de verlichting in en rond het huis of pand in orde te maken en er ook voor te zorgen dat het stroomverbruik aan de lage kant blijft, wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van bewegingsmelders. Zoals al uit de naam valt af te leiden, reageren deze sensoren op bewegingen en wordt het licht automatisch aangeschakelt. In het donker al tastend naar de lichtknop zoeken behoort dus tot het verleden en wordt het licht na een tijdje weer automatisch uitgeschakelt. Zolang de sensor echter bewegingen blijft waarnemen, zal het licht echter niet worden uitgeschakelt waardoor je niet plots in het donker komt te zitten. Het interval waarover het licht aan blijft bij de bewegingsmelder, kan ingesteld worden en kan dat variёren van een aantal seconden tot een paar minuten.

Beste Bewegingsmelder Buiten & Binnen

NaamVoor binnen of buiten Voedingstype BereikMeer informatie
Groenovatie LED BewegingsmelderVoor binnenAdapter/ lichtnet Max. 6 meter
BES LED bewegingssensorVoor binnen2-draads Max. 6 meter
Ranex 6000.293Voor binnenLichtnet-
Smartwares ES34ZVoor binnen en buiten -Max. 12 meter
PIR-bewegingsmelderVoor binnen Lichtnet Max. 9 meter

Groenovatie LED Bewegingsmelder/Sensor – 5V-24V – Opbouw

Energie is nu eenmaal iets waar we allemaal zuinig mee om moeten gaan en merk je dat niet alleen aan de hoogte van de stroomrekening, maar wordt ook het milieu zo veel minder belast. Een niet te verwaarlozen bijdrage wordt geleverd door bewegingsmelders. Deze, zoals de Groenovatie LED Bewegingsmelder/Sensor – 5V-24V – Opbouw, zorgen er niet alleen voor dat het licht aan zal springen wanneer er beweging wordt bespeurt in een bepaalde ruimte, maar schakelt het licht ook uit na een bepaalde tijd. De Groenovatie LED Bewegingsmelder/Sensor kan ingesteld worden om het licht voor verschillende intervallen (maximaal 360 seconden) aan te schakelen en levert dit zo een enorme besparing op. Deze bewegingsmelder is geschikt voor alle gangbare typen verlichting (LED, gloeilamp of halogeen) en bestemd voor gebruik binnenshuis. Het bereik van de melder bedraagt 6m en is het dus ruim voldoende voor de meeste vertrekken. Omdat het hier om een opbouwsysteem gaat, kan de installatie op elk bestaande lichtpunt plaatsvinden. De voeding mag varieren tussen de 5 en 24V en dient daarvoor wel een adapter gebruikt te worden om de bewegingsmelder te activeren. De zwarte kleur van de Groenovatie LED Bewegingsmelder/Sensor zorgt voor een passende installatie in elk interieur.

Ook te koop via:

LED bewegingssensor – bewegingsmelder – PIR Sensor – Inbouw Bewegingsmelder Wit Kunststof 6m 360 Graden IP20

Met de combinatie van LED-sensoren, is de LED bewegingssensor – bewegingsmelder – PIR Sensor – Inbouw Wit Kunststof 6m 360 Graden IP20, zeker een onmisbare accesoire voor elke woning. De witte kleur is ideaal voor de meeste huisinterieurs en moet deze bewegingssensor wel ingebouwd worden. Het vermogen waarvoor het geschikt is, bedraagt maximaal 1200W en is het dus geschikt voor een groot aantal toepassingen. Ook verlichting met een wat hoger energiegebruik zoals halogeenlampen, kunnen dus probleemloos worden aangesloten op deze bewegingssensor inbouw. Het voordeel van de inbouw bewegingssensor is ook dat het zicht 360 graden bedraagt. Met een bereik van 6m en een inschakelbare tijd die ligt tussen de 10 seconden en 7 minuten, is het de ideale manier om voor automatische verlichting te zorgen en daarbij ook nog een heleboel stroom te besparen. Opmerkelijk is ook, dat de lichtgevoeligheid in te stellen is. Met zoveel mogelijkheden om de bewegingssensor af te stellen, is de veiligheid er ook mee gegarandeerd en zal bij de minste beweging de verlichting worden ingeschakeld. Voordeel is ook dat er voor de voeding geen adapter aan te pas moet komen en de netspanning (220-240V en 50/60Hz) al voldoende is.

.

Ook te koop via:

Ranex 6000.293 – Nachtlamp LED – bewegingsmelder – dag/nacht sensor

Een nachtlamp mag zeker niet ontbreken in elk huis en is het altijd handig wanneer de lamp beschikt over de functie om bij elke beweging in de omgeving zich vanzelf aan te schakelen. Ook het zoeken naar lichtschakelaar in het donker is er niet meer bij wanneer je de Ranex 6000.293 – Nachtlamp LED – bewegingsmelder – dag/nacht sensor plaatst en kan dat gewoon in elk stopcontact. Het voordeel is dat, eenmaal de bewegingsmelder geplaatst, je er geen omkijken meer naar hebt en de sensor de lamp bovendien alleen activeert wanneer het ’s nachts is. Indien er een beweging wordt gedetecteerd, zal de 0.4W LED-lamp vanzelf aangaan en is dat ruim voldoende om jou in het donker de weg te wijzen. Het zachte licht is daarbij niet storend en kan ook zonder problemen worden geplaatst in de slaapkamer(s). Wanneer er geen beweging meer wordt waargenomen, schakelt de Ranex 6000.293 – Nachtlamp LED zichzelf na 3 minuten weer uit. Het stroomverbruik is hiermee dus verwaarloosbaar klein en levert het een grote besparing op ten opzichte van een lamp die de hele avond aan moet blijven. Installatie is bovendien niet nodig en is het altijd handig om een aantal van deze handige nachtlampen in huis te hebben.

Ook te koop via:

Smartwares ES34Z Bewegingsmelder Buiten en Binnen – Voor binnen en buiten – Detectiebereik 12m. x 180° – Zwart

Wie een blik werpt op de Smartwares ES34Z Bewegingsmelder, zal gelijk aan de bouw zien dat het hier gaat om een robuuste beweginsmelder die wel tegen een stootje kan. De sensor is daarom ook voor zowel binnens- als buitenshuis geschikt en zorgt de zwarte kleur ervoor dat de bewegingssensor onopvallend kan worden geplaatst. Aan te sluiten op de sensor, zijn verschillende lampen waarbij de complete installatie ook zelf uitgevoerd kan worden dankzij de handleiding en alle erbij geleverde montagemateriaal. Het voordeel is dat de lichtgevoeligheid ingeschakeld kan worden en je zo het risico niet oploopt dat de melder overdag ook actief zal zijn. Alle bewegingen worden tot een hoek van 180 graden weergenomen op een afstand van maar liefst 12m. Dat is wel ruim en kan de Smartwares ES34Z Bewegingsmelder bijvoorbeeld ook gebruikt worden in de schuur of buiten in de tuin. Naast een handige manier om stroom te besparen door de lampen alleen wanneer nodig aan te schakelen, is de functie buitenshuis ook geschikt om personen die het erf betreden af te schrikken. Met het plaatsen van deze bewegingsmelders rondom het huis, wordt elke beweging gelijk verwelkomd met een fel licht en heb je van binnenuit dus direct zicht op wat zich daarbuiten afspeelt door deze goede bewegingssensor.

.

Ook te koop via:

PIR-bewegingsmelder inbouw 160° Renkforce

Binnenshuis zijn er verschillende manieren om het comfort te verhogen en mag de verlichting daarbij niet vergeten worden. Die is toch wel het belangrijkst om in het donker je overal de weg te wijzen, maar wil iedereen ook dat de stroomrekening niet onnodig hoog zal oplopen. Een oplossing wordt geboden door de PIR-bewegingsmelder inbouw 160° Renkforce. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze bewegingsmelder bestemd voor de inbouw en wordt er daarbij gebruik gemaakt van temperatuursverschillen. Zo zorgt de sensor ervoor, dat het licht niet bij elke beweging wordt ingeschakelt, maar alleen wanneer er sprake is van personen. De detectiehoek van 160 graden is ruim en kan bovendien naar wens aangepast worden. Ook het tijdsinterval voor het ingeschakeld houden van de lampen kan aangepast worden en ligt tussen de 10 seconden en 7 minuten. Al op 9m afstand wordt er beweging waargenomen en is de PIR-bewegingsmelder inbouw dan ook geschikt voor wat grotere ruimtes. Installatie vindt gewoon plaats op de netspanning en het dient geplaatst te worden op de plek waar de lichtschakelaar zich bevindt. Dit zorgt ervoor dat men zelf met behulp van de instructies aan de slag kan en er geen bijzondere aanpassingen nodig zijn om deze bewegingsmelder te installeren.

Ook te koop via:

Conclusie Bewegingsmelders

Met beweginsmelders in huis, hoef jij je dus nooit meer zorgen te maken om het moeten lopen in het donker of op de tast zoeken naar de lichtschakelaar.  Alle bewegingen worden al op een afstand van enkele meters waargenomen en dat ook nog onder een ruime hoek. Het instelbaar interval is het ruimst bij de PIR-bewegingsmelder inbouw 160° Renkforce en kunnen de lampen tot 7 minuten aan blijven. Ook maakt deze bewegingsmelder gebruik van een infraroodsensor om lichaamswarmte te detecteren en zo te voorkomen dat bij elke beweging de lichten aangaan. Voor gebruik buitenshuis is de Smartwares ES34Z Bewegingsmelder – Voor binnen en buiten – Detectiebereik 12m. x 180° – Zwart geschikt en is de inbouw dan ook extra robuust uitgevoerd. Het eenvoudigst te “installeren”, is de Ranex 6000.293 – Nachtlamp LED – bewegingsmelder – dag/nacht sensor, die stop je gewoon in een stopcontact. Mooi te integreren in het interieur is de LED bewegingssensor – bewegingsmelder – PIR Sensor – Inbouw Wit Kunststof 6m 360 Graden IP20 die goed zicht heeft met 360 graden.  Aan keuzemogelijkheden voor bewegingsmelders dus geen gebrek en kan de installatie ook zelf geschieden.

Er is de keuze uit op- of inbouwbewegingsmelders en levert de installatie nooit problemen op. Met een beetje handigheid kan alles zelf worden gedaan. Bij sommige modellen bewegingssensoren is het wel nodig dat de voeding apart met een adapter plaats moet vinden terwijl er weer andere uitvoeringen sensoren zijn die gewoon rechtstreeks op elk stopcontact aan te sluiten zijn. De hoek waaronder alle bewegingen worden waargenomen en de afstand, is in de meeste gevallen ongeveer 6m en kan de hoek variёren tussen de 180 en 360 graden.

 

Het vermogen van de lampen die allemaal op zo een melder aangesloten mogen worden, verschilt en is het goed om bij de aanschaf wel daarop te letten. De besparing op de stroomrekening zal gelijk merkbaar zijn en zorgt de melder dat de lampen effectief maar enkele minuten per avond aan zullen zijn. Ondertussen merk je er dus niets van omdat de bewegingssensor lampen vanzelf aan zullen gaan wanneer dat nodig is.

Bewegingsmelder buiten draagt bij aan de veiligheid

Wie een bewegingsmelder buitenshuis installeert, zal niet alleen in het donker automatisch het licht inschakelen, maar zal dat ook gebeuren bij elke andere beweging die erbij waargenomen zal worden. Dat is op zich al een effectief afschrikmiddel voor onbevoegden die het erf of terrein betreden. Ook in dit geval hoeven de lampen dus niet de hele avond aan te blijven en blijf je dankzij de melder toch genieten van de voordelen van de buitenverlichting. Om te voorkomen dat de melder ook overdag actief is, kan de lichtgevoeligheid worden aangepast en treedt de melder dus pas in de avonduren of bij slecht weer (weinig zonlicht) in werking.

De beste bewegingsmelder mag dus in geen huishouden ontbreken en zorgen deze eenvoudig zelf te installeren melders voor een flinke besparing op de stroomrekening.

Verschillende bewegingsmelders

Wie een bewegingsmelder aanschaft kan kiezen tussen verschillende soorten sensoren. Zo kun je een bewegingssensor buiten aankomen, beste bewegingsmelder, draadloze bewegingsmelder, aansluitschema bewegingsmelder, buitenlamp bewegingsmelder, bewegingsschakelaar inbouw, klik aan klik uit bewegingsmelder, bewegingssensor inbouw, bewegingssensor buiten, bewegingsmelder buiten, led bewegingsmelder of een lamp bewegingssensor binnen. Ook zijn verschillende merken bewegingsmelders zoals renkforce bewegingsmelder, steinel bewegingsmelder, klemko bewegingsmelder, bewegingsmelder gamma, esylux bewegingsmelder, gira bewegingsmelder of veko bewegingsmelder.