Last Updated: 10:10AM 2/14/2022

Om eenvoudig en snel op hoogte te kunnen werken, kan een ladder een geschikte oplossing zijn. Ze zijn namelijk makkelijk neer te zetten, zodat je direct aan de slag kunt. Al is het gebruik van een ladder natuurlijk niet zonder risico. In dit artikel lees je hoe je veilig kunt klussen met een ladder.

Het gebruik van een ladder

Wettelijk gezien mag een ladder enkel worden gebruikt om een hoger werkvlak te bereiken, als het om korte taken gaat én indien er geen andere veilige oplossing beschikbaar is. Houd hierbij de vuistregel aan dat je niet langer dan twee uur op de ladder hoeft te staan en dat je niet verder hoeft te reiken dan tot één armlengte vanaf de ladder. Anders kun je beter een ander hulpmiddel gebruiken, zoals een trap of een (rol)steiger.

Veiligheidstips voor het klussen met een ladder

  • Lengte: Zorg ervoor dat de ladder lang genoeg is. Deze dient minstens 1 meter ( verglijkbaar met zo’n 3 sporten) boven de rand van het werkvlak uitsteken.
  • Ondergrond: De ladder dient stevig op de grond te staan, op een stabiele en vlakke ondergrond. Let erop dat de ladder niet kan wegglijden en maak deze indien mogelijk bovenaan vast. Zorg ervoor dat de ladder goede anti-slipvoeten heeft en plaatst hem op een ladderstopper als je hem op een zachte ondergrond moet plaatsen.
  • Stabiliteit: Zorg voor een stabiele opstelling van de ladder door deze in een hoek van 75º te zetten. Dit kun je zelf controleren door je tenen tegen de onderkant van de ladder te zetten en de ladder vast te pakken met je armen gestrekt vooruit. Kun je niet bij de ladder of zijn je armen niet gestrekt? Dan dien je de hoek aan te passen.
  • Veiligheidsaccessoires: Vergroot de veiligheid door gebruik te maken van veiligheidsaccessoires zoals een laddermat, stabiliteitsbalk en muurafhouder. Gebruik echter uitsluitend veiligheidsaccessoires die bij het merk en model van jouw ladder passen.
  • Werkomgeving: Besteed aandacht aan de ruimte rond je ladder. Sluit ramen of deuren achter de ladder af en zorg voor een goede afzetting van het gebied rondom je ladder om te vermijden dat anderen tegen je ladder aan kunnen stoten.