Brandblusser

Opzoek naar de beste brandblusser? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste brandblussers.

Laatste check op januari 2021

Brandblussers zijn een alledaags gezicht worden, niet alleen op commerciele plekken zoals winkels en supermarkten, maar ook in bijna elke gezinswoning of appartemenencomplex. Een ongeluk schuilt nu eenmaal in een klein hoekje en daarop moet je altijd voorbereid zijn, vooral als het om zoiets gevaarlijks als een brand gaat. Omdat elke omgeving een andere aanpak vraagt bij een brand, zijn er verschillende soorten brandblussers verkrijgbaar. Het grootste verschil vind je meestal in de manier waarop deze brandblussers werken en hun capaciteit. Ben jij toevallig ook opzoek naar een brandblusser voor je zaak of huis? Lees dan verder, alvorens je tot een brandblusser kopen overgaat! In deze koopgids zetten we de meest belangrijkste informatie over brandblussers neer, alsook een top 5 van de beste brandblussers van het moment.

Beste Brandblusser Kopen Voor Thuis

NaamType brandblusser Geschikt voor brandklasse Ophangbaar Meer informatie
Smartwares SB2Schuimblusser AJa
Alecto ABP-6Poederblusser A | B | C Ja
Trias BranddblussprayBlusspray A | B | F Ja
Ecofex SchuimblusserSchuimblusser A | B Ja
AngelEye BrandblusserSchuimblusser A | B | F Nee

Smartwares SB2 Brandblusser

De eerste brandblusser uit deze top 5 is afkomstig van een heel bekend, Nederlands merk, nl. de Smartwares SB2. Groot voordeel aan Smartwares brandblussers is, dat ze gecertificeerd en dus geschikt zijn om te gebruiken in zowel Nederland als Belgie. Alle Smartwares brandblussers voldoend aan Europese regelgevind. Je kunt er dus vanop, dat de brandblussers van Smartwares, van de beste kwaliteit zijn.

Deze brandblusser waar we het nu over hebben, is van het type schuimblusser; er zit dus een combinatie van water en schuimvormend middel is het vat. De Smartwares SB2 heeft een capaciteit van 2 liter en komt met een ophangbeugel. Zo is het makkelijk op te bergen, voor wanneer je hem niet nodig hebt.

Elke brandblusser is geschikt voor bepaalde situaties, ook wel brandklasse genoemd. Voor de Smartwares SB2 geldt dat ze gebruikt mogen worden in geval van brandklasse A en B. Met andere woorden, deze brandblusser kan gebruikt worden voor branden waar er zowel vaste als vloeistoffen betrokken zijn. Denk aan papier, hout, textiel, benzine, olie, kuntstoffen, enz. Gezien de eigenschappen is de Smartwares SB2 vooral geschikt voor gebruik in huis, op kantoor, in de auto, caravan of zelfs op je boot.

Een ander voordeel aan de Smartwares SB2 is, dat bij het blussen er weinig tot geen schade aan de omgeving wordt aangericht. Het gaat om schuim, iets dat later makkelijk opgeruimd kan worden. Ook is het minder schadelijk voor het milieu.

Een brandblusser nodig voor in huis of op kantoor? Is slechts het beste goed genoeg voor jouw en heb je een product dat voldoet aan alle regels en wetgeving? Dan is de Smartwares SB2 precies waar je naar opzoek bent.

Ook te koop via:

Alecto ABP-6 Poeder Brandblusser

Ook onze tweede brandblusser komt van een gecertificeerd merk, namelijk Alecto. Alecto brandblussers voldoen net als de Smartwares producten aan Europese regel – en wetgeving, waardoor ze zowel in Nederland als Belgie gebruikt kunnen worden. Deze keer gaat het om de Alecto ABP6, een poederbrandblusser.

Bij deze brandblusser wordt er dus gebruik gemaakt van een hele andere blusstof, namelijk poeder. Van poederbrandblussers is bekend dat ze voor vrijwel elk type brand gebruikt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor de Alecto ABP6, het is geschikt voor brandklassen A, B en C, met andere woorden, een brand veroorzaakt door vloeistoffen, gassen en vaste stoffen. Daarom is de Alecto ABP6 een uitstekende brandblusser voor in huis of op plekken waar je verwacht dat brand veroorzaakt kan worden door een of meerdere van de bovengenoemde stoffen.

Verder heeft de Alecto ABP6 een capaciteit van 6 liter en kan het meerdere keren gebruikt worden. Ook heeft het een handige ophangbeugel en staat de bluspoeder onder een druk van 15 bar. De druk is nodig, zodat de poeder tijdens het blusser eruit kan. Om te checken of de druk op het juiste niveau is, heeft de Alecto ABP6 eveneens een drukmeter.

Uiteindelijk komt het erop neer dat je bij brandblussers moet kijken wat de ruimte van je vereist. Moet jouw brandblusser gecertificeerd zijn, gebruikt kunnen worden voor alle brandklassen en meerdere keren ingezet worden? Dan is de Alecto ABP6 de ideale brandblusser voor jouw.

Ook te koop via:

Trias Brandblusspray

Bij een beginnende brand is er vaak paniek en juist op dat moment moet je snel kunnen handelen. Dan loont het om een makkelijk te gebruiken brandblusser bij de hand te hebben. Zo een brandblusser is de Trias brandblusspray. Je zou dit product kunnen vergelijken met een schuimblusser, maar dan met een kleinere capaciteit (0.75 liter) en een makkelijker te gebruiken blusapparaat.

Een groot pluspunt aan de Trias Brandblusspray is het unieke sproeisysteem, waarmee je meerdere soorten branden kan blussen. We denken hierbij aan een brand in je huis, op kantoor, in de auto maar ook op de camping. Met de Trias brandblusspray kan je zelfs branden, veroorzaakt door een stroom van maximaal 1000 v te lijf gaan! Dit zie je allemaal terug in de brandklassen waar deze brandblusser voor gebruikt mag worden, namelijk brandklasse 5A, 21B en 5F. Brand veroorzaakt door olie of frituurvet? Ook daar is de Trias brandblusspray effectief!

Andere voordelen aan deze brandblusser is dat het bijna geen onderhoud nodig heeft, makkelijk te gebruiken is, bijna geen nevenschade aanricht tijdens het blussen en een Rijkstype certificaat heeft. Koop je de Trias brandblusspray, dan kun je aannemen dat je een product van hoogstaande kwaliteit aanschaft.

Makkelijk te gebruiken, geschikt voor meerdere soorten branden, te gebruiken op verschillende plekken, met weinig onderhoud. Wat wil je nog meer van zoiets belangrijks als een brandblusser. Haal hem dus vandaag nog in huis!

Ook te koop via:

Ecofex schuimblusser

Een ander degelijk merk op het gebied van brandblussers is Ecofex. Ons vierde product is daarom ook een Ecofex schuimbrandblusser met een capaciteit van 6 liter. Van schuimbrandblussers weten we inmiddels al dat in vergelijking met andere blusstoffen bijna geen schade aanricht. Ook is de schuim nadien makkelijk op te ruimen en helemaal niet schadelijk voor mens of milieu. Dit geldt allemaal ook voor de Ecofex schuimblusser.

Wat betreft brandklasse, is de Ecofex brandblusser geschikt voor branden in de klasse A en B, dus branden veroorzaakt door vaste stoffen (hout, papier, textiel) en vloeistoffen (met uitzondering van olie en vet). Uitgaande van deze eigenschappen, is de Ecofex een geschikte brandblusser voor in huis of op kantoor. Minder geschikt is het bijvoorbeeld voor keukens, waar het gevaar op brand door frituurvet of olie, groot is.

Een verschil met andere schuimblussers uit deze top 5 is, dat de Ecofex ook voor apparaten gebruikt kan worden, zolang deze apparaten onder een stroom tot 1000 volt staan. Tenslotte komt de Ecofex met een ophangbeugel een een sticker voor keuring van 1 jaar.

Voor een brandblusser met alle basics en de minimaal vereiste capaciteit van 6 liter, een brandblusser die je makkelijk kan ophangen en zelfs voor apparaten onder stroom gebruikt kan worden, heb je in deze Ecofex de juiste gevonden

Ook te koop via:

AngelEye Brandblusser FE-F600

De allerlaatste brandblusser is van het merk AngelEye, een wereldbekend merk op het gebied van veiligheid. Wij gaan het specifiek hebben over de AngelEye FE-F600, een schuimblusser. Vergelijken we dit product met de overige schuimblussers uit de top 5, dan zijn er een aantal extra features te vinden aan de FE-F600.

Beginnende met de brandklasse, waarvoor is deze brandblusser te gebruiken? In de eerste plaats voor de brandklassen A en B, met andere woorden vasten en vloeibare stoffen. Er zit echter ook een categorie F bij, wat betekent dat de FE-F600 geschikt is voor branden veroorzaakt door frituurvet en olie. Deze aerosol brandblusser, zoals het ook wel genoemd wordt, is gecertificeerd door de BS6165 MPA Dresden, waardoor je de garantie krijgt, dat je hier te maken hebt met een kwaliteitsproduct.

In tegenstelling met de andere brandblussers, is de FE-F600 van lichtgewicht aluminium gemaakt, zodat het makkelijk te gebruiken is in geval van brand. Verder is de binnenzijde van het vat voorzien van een thermoplastic coating, met de bedoeling dat er geen corrosie optreedt. Al met al is de AngelEye FE-F600 een uitstekend product voor wanneer je geen tijd hebt voor onderhoud van je brandblusser, maar toch eentje van betere kwaliteit wilt hebben.

Ook te koop via:

Meer informatie brandblussers

Bij brandblussers bestaat er een misvatting dat ze gebruikt kunnen worden voor grote branden, wanneer de brand op een plek zich al heeft uitgebreid. Dat is absoluut niet zo! Brandblussers moet je juist zien als een soort spoedoplossing, een eerste hulp voordat de brandweer arriveert. Goed bekeken zijn brandblussers draagbare apparaten die gebruikt worden om kleine branden te blussen of onder controle te houden, totdat de brandweer er is.

Kijken we naar de verschillende onderdelen van een kleine brandblusser, dan zien we vrijwel altijd een drukvat met daarin een blusstof en drijfgas. Verder zit er nog een slang en spuithendel aan. De blusstof is eigenlijk belangrijk voor ons, maar drijfgas moet erbij zijn, omdat er anders geen inwendige druk wordt uitgeoefend op de blusstof, waardoor het ook niet uit de blusser kan komen. Bepaalde brand blussers hebben daarom ook een drukindicator, zodat je gelijk kan zien of de druk op peil is of niet.

Belang van een brand blusser

Dat je een brandblusser in huis moet hebben voor wanneer er onverhoopt toch wat gebeurd, begrijpen we allemaal. Toch zijn er mensen die twijfelen aan het belang van een brandblusser in huis of zelfs in hun bedrijf. Denk eraan dat je met een brandblusser:

  • De schade aan je huis of bedrijf beperkt kan houden. Afhankelijk van de plek waar de brand begint, kan het vuur zich heel snel verspreiden en voor je het weet, staat het heel huis of bedrijfspand in brand! Dit alles is te voorkomen door een brand blusser bij de hand te houden, zodat het soms nieteens nodig is om de brandweer erbij te reopen.
  • Levens kan redden. Elk jaar worden er een heleboel gewonden en zelfs doden genoteerd als gevolg van een brand. Veel van deze gevallen hadden voorkomen kunnen worden als de brand in eerste instantie onder controle was gehouden. Om deze reden is het hebben van een brandblusser op drukbezochte plekken als scholen en hotels, des te meer belangrijk.
  • Het milieu beschermt. Dit punt is nogal logisch, bij een grote brand komt er heel wat koolfstofdioxide en andere broeikasgassen vrij, wat erg schadelijk is voor het milieu. Door de brand te beperken met een brandblusser, bespaar je ook het milieu.

Verschillende soorten brandblussers

Brandblussers worden aan de hand van de blusstof verdeeld in een aantal verschillende soorten. Behalve deze indeling, is er ook een standaard met betrekking tot waar een bepaald type brandblusser gebruikt kan worden. Er wordt gesproken van brandklassen. In totaal zijn het er 3: brandklasse A staat voor brand waar vaste stoffen zoals hout aanwezig zijn, brandklasse B is voor brand waar vloeistoffen als benzine betrokken zijn en brandklasse C betreft gassen zoals aardgas. Op elke goede brandblusser zul je gelijk kunnen zien voor welke brandklasse het gebruikt mag worden.

Kijken we naar de blusstof, dan kunnen er 4 typen van brandblussers onderscheiden worden:

  • Schuimblussers
  • CO2 blussers
  • Poederblussers
  • Bijzonder blussers (vetbrandblussers, metaalbrandblussers, enz.)

 

Schuimblusser

De blusstof in een schuimblusser bestaat uit een mengsel van water en een schuimvormend middel. Wat deze blusstof doet, is dat het de brand afdekt waardoor het geen zuurstof meer krijgt en uiteindelijk uitdooft. Ook hebben schuimblussers een verkoelende werking op de omgeving. Met een schuimblusser kunnen branden van de categorie A en B worden geblust. Deze brandblussers worden daarom veel gebruikt kantoorruimten, woonhuizen en studentenflats.

Brandblusser schuim hebben een aantal voordelen. Zo wordt er bij het blussen geen schade aangericht aan de ruimte, het schuim is later makkelijk schoon te maken met water. Verder hebben schuimblusser een lange spuitduur en zijn ze makkelijk te gebruiken. Klein minpunt is dat dit type brandblussers wat duurder zijn dan bijvoorbeeld poederblussers.

Poederblussers

Zoals de naam het al zegt, hebben poederblussers een speciale bluspoeder. De werking van deze bluspoeders berust op een complex chemisch process, maar het komt erop neer dat bluspoeders het process van verbranding onderbreken, waardoor de brand onder controle wordt gehouden. Een poederblusser kan voor alle 3 brandklassen gebruikt worden, je kan ze dus goed inzetten in werkplaatsen, magazijnen of andere grotere bedrijfsruimtes.

Poederblussers hebben zowel voor – als nadelen. Zo zijn ze vorstbestendig en hebben een goed bluseffect (grote bluscapaciteit). Nadelen aan deze brandblussers zijn dat er bij het blussen veel nevenschade wordt aangericht, de bluspoeder heeft bijna geen verkoelend effect, het tast elektrische apparatuur aan, enz.

CO2 blussers

CO2 blussers gebruiken, zoals verwacht, koolstofdioxide om branden te blussen. Het gas verdrijft zuurstof, zodat de brand uitdooft of onder controle blijft. CO2 blussers zijn geschikt voor alle 3 brandklassen. De meest opvallende eigenschap aan dit type brandblusser is, dat het niet voor thuisgebruik is. Om CO2 blussers te gebruiken moet je namelijk getraind worden, anders kan je jezelf ernstig verwonden. Andere nadelen aan deze brandblusser zijn dat het verstikkend is voor mensen en dieren, het verwaait snel en is nogal duur.

Voordelen aan CO2 blussers zijn onder meer dat ze vorstbestendig zijn, geen nevenschade aanrichten en onder druk staande apparaten kunnen blussen. Om deze reden worden CO2 blussers vaak ingezet in ruimten waar er dure apparaten staan. Denk maar aan serverruimtes of laboratoria.

Brandblusser kopen

Brandblussers zijn tegenwoordig geen luxe meer, eerder een noodzaak. Niet alleen op de werkvloer, ook in huis mogen deze levensreddende apparaten niet ontbreken. Omdat elke ruimte weer een andere aanpak vraagt in het geval van een brand, vind je verschillende typen brandblussers met schuim, poeder en CO2 als de meest belangrijkste.