Last Updated: 10:10AM 2/14/2022

Het is altijd schrikken als er ingebroken wordt, zeker als er waardevolle bezittingen zijn meegenomen. De meeste mensen zijn zich bewust van het risico van woninginbraak, en zorgen daarom thuis voor goede sloten en eventueel een beveiligingssysteem. Maar wist je dat het risico op auto-inbraak statistisch gezien vele malen groter is?

Auto- en woninginbraak vergeleken

Auto’s zijn makkelijker open te krijgen dan woningen, en de dief kan bovendien goed zien dat er zich niemand in bevindt. Bij een woning is dit natuurlijk moeilijk inschatten, vandaar dat het risico dat ze op heterdaad betrapt worden bij een woninginbraak groter is. Ook is vluchten makkelijker wanneer ze in een auto inbreken. Een goede autoverzekering dekt vaak de kosten als deze wordt opengebroken, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Het levert namelijk altijd gedoe op als je je autoverzekering moet aanspreken en vrijwel altijd heb je te maken met een eigen risico.

Parkeer de auto ’s nachts op een goed verlichte plek

Dit is natuurlijk een inkoppertje, maar als je je auto op een slecht verlichte plek parkeert waar er geen zicht op is, is de kans op auto-inbraak groter. Dieven houden van plekken waar ze ongezien hun slag kunnen slaan, en vermijden doorgaans drukke plekken waar veel verkeer langskomt. Woon je in een hele rustige wijk? Kies dan in ieder geval een plek dichtbij een lantaarnpaal. Parkeer je de auto op je eigen oprit? Zorg dan voor goede verlichting of kies voor verlichting met een bewegingssensor. Dit schrikt zowel inbrekers die het op je auto voorzien hebben af, als inbrekers die je woning willen binnendringen.

Zorg dat er niks te halen valt

De belangrijkste reden dat inbrekers jouw auto uitkiezen is dat ze denken dat er iets te halen valt. Ze kunnen daar diverse aanwijzingen voor hebben. Laat dan ook geen waardevolle spullen op de stoelen liggen, want dan maak je het ze wel heel makkelijk. Zelfs tassen zonder waardevolle inhoud kun je beter verstoppen, want inbrekers weten natuurlijk niet dat deze leeg zijn. Heb je een autoradio of navigatiesysteem in de auto? Verwijder deze en berg ze in het handschoenenkastje op. Het is daarbij belangrijk dat je de afdruk van de zuignap van het navigatiesysteem van het raam afveegt. Doe je dat niet, dan is het nog steeds duidelijk dat er iets te halen valt.

Dashcam

Wil je nog meer controle, en achteraf goede beelden hebben van een incident of inbraak? Een dashcam registreert wat er aan de voorzijde van de auto gebeurt. Deze kun je zo instellen dat hij start met opnemen zodra er beweging plaatsvindt. Je kunt er een inbraak weliswaar niet mee voorkomen, maar wel makkelijker mee oplossen doordat je bewijsmateriaal hebt.