Last Updated: 4:04AM 4/7/2022

Als er gesproken wordt over zwam in huis, dan gaat het over verschillende soorten schimmels die je hout aan kunnen tasten. Als je ze in huis hebt dan is het meestal de huiszwam of de kelderzwam. Maar let goed op want een huiszwam kan gevaarlijk zijn voor woningen die uit hout bestaan (zeker als hout een dragende functie heeft). 

Zwammen in huis 

Heb je last van zwam in huis? Tijd om dan actie te ondernemen. Het is wel goed dat je weet welke soorten zwammen je in de woning tegen kunt komen:

  • De huiszwam, dit is een zwam die niet in de natuurlijk kan groeien. Hij zal zich nestelen op het hout in de woning en zal zich met het hout voeden. De zwam kent een hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur om te overleven.
  • De kelderzwam, deze kan zich ook ontwikkelen op hout en heeft wel veel vocht nodig om te overleven. Deze is wel minder agressief dan de huiszwam en zal zich alleen verspreiden naar plekken welke een hoog vochtniveau hebben.
  • Als laatste is er nog de poriënzwam. Deze ontstaan met name wanneer dat een ruimte niet goed wordt geventileerd. Als je van deze zwam af wil komen dan moet je om te beginnen de hele woning even goed ventileren en dat blijven doen! 

Doe wat aan zwammen in huis

Wanneer er bij jou sprake is van zwam in huis, dan is het van belang dat je direct actie gaat ondernemen. Let goed op de signalen, ga ook de hele woning na of dat er zich op andere plekken ook zwammen bevinden. Goed ventileren is hoe dan ook een goede optie en moet je altijd doen! Wat ook belangrijk is, is dat je bijvoorbeeld de was buiten gaat drogen, anders kan het binnen ook erg vochtig worden en daar houden de zwammen zeker van. Er zijn ook middeltjes verkrijgbaar om wat aan de zwam in huis te doen, laat je informeren en inspireren.