Rookmelders

Opzoek naar de beste rookmelders? Wij hebben een selectie gemaakt die zowel budget vriendelijk is, als de juiste kwaliteit aanbied. In deze blog vertellen we je meer over de beste rookmelders. Zo zijn er goede rookmelders die je kunt kopen. Bijvoorbeeld slimme rookmelder, een koppelbare rookmelder of een rookmelder op stroom.

Laatste check op januari 2021

  Smartwares RM218

      ELRO FS1805

      Alecto SA-110

Bij het kopen of bouwen van een huis, is het heel belangrijk dat je er alles aan doet om het huis te beveiligen. Het is per slot van rekening een kostbaar bezit, waar behoorlijk veel in geinvesteerd wordt. Waar de meeste mensen bij veiligheid aan denken, is brandgevaar. Dankzij de vele technologische ontwikkelingen, is het nu op meerdere manieren mogelijk een brand te voorkomen en/of de schade te beperken. Eén zo’n manier is met behulp van rookmelders. Zoals de naam het al zegt, hebben rookmelders als functie, jouw te waarschuwen bij een brand, zodat je snel kan handelen en de nodige maatregelen treft. Rookmelders zijn deze dagen erg populair. Toevallig ook opzoek naar eentje? Bekijk dan onze koopgids, waar we je niet alleen vertellen over de 5 beste rookmelders van het moment, maar ook informatie geven over hoe rookmelders precies werken en waar je ze het best kan plaatsen.

Beste Rookmelder  2020 & 2021

NaamAlarmering via Min.-Max. temperatuurbereikAantal in verpakking Meer informatie
Smartwares RM218/3Geluidssignaal 4°C - 38°C 3
2-Pack ELRO FS1805Geluidssignaal 0°C - 40°C 2
Alecto SA-110Geluidssignaal -1
Google Nest ProtectStem | Geluidssignaal | App 4°C - 38°C 1
Flamingo FA25Geluidssignaal 4°C - 38°C 4

Smartwares RM218

De allereerste rookmelder uit onze top 5 komt van het welbekende merk Smartwares. Smartwares kennen we van hoogwaardige kwaliteit brandbeveiligingsapparaten die de nodige certificering hebben ondergaan. Het spreekt daarom voor zich dat ze ook in onze top 5 van rookmelders zitten, deze keer met de RM218.

De eerste eigenschap van belang voor rookmelders is het type, dus de manier waarop rook gedetecteert wordt. Bij de RM218 gaat dat met lichtstralen, een optische rookmelder dus. Optische rookmelders zijn ideal voor smeulende branden, iets dat vaker voorkomt in woonhuizen. Zodra de RM218 rook detecteert, wordt er een alarmsignaal afgegeven van 85 Db, luid genoeg om iedereen in huis wakker te maken.

Een ander aspect belangrijk voor rookmelders, is de batterij. Deze moet goed werken en tijdig vervangen worden, anders hoor je het alarm niet. Handig bij deze rookmelder is, dat het geintegreerde batterijen heeft, ze gaan zeker 10 jaren mee! Verder is de RM218 draadloos, waardoor installatie veel makkelijker gaat. Er zit ook een beveiligingspin aan de rookmelder, zodat je hem nooit zonder batterijen installeert.

Tenslotte zitten er nog wat extra features bij om het functioneren van deze rookmelder compleet te maken. De eerste is een testknop, die je elke maand zou moeten gebruiken om te kijken of de rookmelder nog goed werkt. Verder is er een batterij indicator, zodat je gelijk weet wanneer de batterij bijna leeg is. Ook heel handig zijn de slaap – en pauzestand. De slaapstand gebruik je om de rookmelder voor een bepaalde tijd uit te maken en de pauzestand is voor vals alarm.

De RM218 is makkelijk schoon te houden, te installeren en komt in een pakker van 1 of 3 rookmelders. Heb je een huis met meerdere verdiepingen, dan is zo een packet van 3 veel beter, rookmelders moeten namelijk op elke verdieping van je huis zijn.

Ook te koop via:

ELRO FS1805

Op de tweede plaats hebben we een steengoed merk, de ELRO FS1805. De ELRO rookmelder voldoet aan de Europese EN14604 norm, daardoor heb je zekerheid dat je hoogwaardige kwaliteit koopt! Net als bij de Smartwares rookmelder, krijg je hier een pakket van 2, wat heel handig is als je meerdere verdiepingen in huis hebt.

In tegenstelling met de vorige rookmelder, gaat de batterij van de ELRO FS1805 niet 10, maar 5 jaar mee. Toch is dat een behoorlijk lange periode, waarin je je niet druk hoeft te maken over het wisselen van batterijen, in geval de rookmelder plotseling uitvalt. Om je daarmee te helpen, komt deze rookmelder met batterij indicatoren, zodat je gelijk een melding krijgt wanneer de batterijen bijna leeg zijn.

De ELRO FS1805 behoort ook tot de categorie optische rookmelders, wat betekent dat rook door lichtstralen gedetecteert wordt en dat deze rookmelder meer voor smeulende branden bedoeld is. Bij het waarnemen van rook, wordt er een alarmsignaal gegeven met een sterkte van 85Db, genoeg om je gelijk uit bed te halen! Optische rookmelders geven ook minder vaak vals alarm en zijn beter voor het milieu.

Net als de Smartwares rookmelder, heeft ook de ELRO FS1805 een testknop, die je zeker één keer per maand moet gebruiken om na te gaan of de rookmelder het nog doet. Wat we hier extra zien, is een magneet montage set. Voor het installeren van de ELRO FS1805 hoef je dus geen gaatjes te boren in het plafond, daar zijn de magneetjes voor. Een magneet met plakstrip gaat aan het plafond, de andere zet je vast aan de rookmelder zelf. Zo kan je zonder al teveel gedoe, de rookmelder zelf installeren.

Gezien de prijs en de vele voordelen die je meekrijgt, is deze ELRO FS1805 zeker een aanrader voor wanneer je op zoek bent naar een kwaliteits rookmelder. Kopen dus!

Ook te koop via:

Alecto SA-110

Op de derde plaats hebben we een rookmelder, die door de Consumentenbond als aanrader wordt gezien in de rookmeldertest! Dit zegt heel veel over de kwaliteit en populariteit van de Alecto SA – 110 rookmelder. Deze rookmelder is gemaakt van kunststof en wordt met schroefjes bevestigd aan het plafond. Ondanks het schroeven systeem, wordt vaker gezegd dat de Alecto SA – 110 één van de meest makkelijke te bevestigen rookmelders is.

Kijken we naar de batterijkwaliteit, dan zien we, net als bij de Smartwares, een levensduur van 10 jaar. Je hoeft na installatie de eerst komende tijd er niet meer naar om te kijken, behalve dan de noodzakelijke test. Hiervoor is een testknop aan de rookmelder, welke je het liefst elke maand moet testen om te kijken of de rookmelder nog goed werkt. Wat hier handig is om te weten, is dat de Alecto SA – 110 aan een aantal certificeringsnormen voldoet.

Net als de andere rookmelders uit deze top 5, behoort de Alecto SA – 110 ook tot de categorie optische rookmelders. Geschikt voor smeulende branden en bovendien is deze rookmelder milieuvriendelijker. Ook hier krijg je bij detectie van rook een niet te negeren alarmsignaal van 85Db te horen. Mocht er onverhoopt vals alarm zijn, dan kan je dit makkelijk uitzetten dankzij de pauzeknop. Bijkomend voordeel aan de Alecto SA – 110 is, dat het vaker wordt meegenomen voor op vakantie of in de caravan, wat natuurlijk supervoordelig is! Thuis of op vakantie, veiligheid is overal belangrijk en met deze rookmelder blijf je daar verzekerd van.

Ook te koop via:

Nest Protect Rookmelder Koppelbaar

Het vierde product dat we voor deze koopgids geselecteerd hebben, kan in vergelijking met de andere rookmelders, met gemak beschreven worden als super deluxe! De Nest Protect is namelijk een rook en koolmonooxide melder in één. Daarnaast heeft deze rookmelder heel wat handige features, waarover we je meer zullen vertellen.

Belangrijk is natuurlijk rookdetectie. Dat doet de Nest Protect met een geavanceerde split-spectrumsensor en lichtstralen, het is dus een optische rookmelder, bedoeld voor smeulende branden. Hoe wordt je op de hoogte gebracht als er ergens rook gedetecteert is? Daarvoor heeft deze smart rookmelder 3 manieren: het normale alarmsignaal met een geluidsterkte van 85 dB, een luidspreker (stem) van 2 watt en meldingen via de Nest app. Dit zijn eigenschappen die je niet bij de andere rookmelders ziet. Met de luidspreker weet je bijvoorbeeld gelijk waar er brand is, terwijl de Nest app ervoor zorgt dat je ook vanaf een afstand je rookmelder kan controleren. Gaat het bijvoorbeeld om een vals alarm, dan kan je dat via je mobiel uitschakelen. Ook wordt je op tijd op de hoogte gebracht van brand, mocht je zelf niet thuis zijn.

Je krijgt verder de garantie dat deze rookmelder tot zeker 10 jaar goed zal werken en dat hoef je zelf niet eens te controleren. Een ander pluspunt aan de Nest Protect is namelijk dat het zichzelf, elke dag bijna 400 keren controleert op storingen en andere defecten. Wordt er iets gevonden, dan geeft het apparaat je dat ook door. Wil je voor het slapengaan weten of de batterijen het nog doen? Daarvoor doe je gewoon de lichten in huis uit, de Nest Protect geeft een groen knipperlichtje af om te laten weten dat alles in orde is. Makkelijker krijg je het nergens!

Behalve dat je deze rookmelder kan bedienen via de app, is het ook mogelijk om het te koppelen met andere rookmelders of Nest apparaten zoals de thermostaat en camera. Dit alles gebeurd draadloos. De Nest Protect installeer je met handige montagesteun en schroeven. Ten slotte heeft deze koppelbare rookmelder nog een luchtvochtigheidssensor, zodat je gerust kan douchen, zonder zorgen te maken dat het alarm zal afgaan door stoom.

Voor degenen die het beste van het beste willen op het gebied van rookmelders en daar een bijbehorende prijs voor kunnen betalen, is de Nest Protect de ideale rookmelder.

Ook te koop via:

Flamingo FA25

Opzoek naar een rookmelder zoals de Alecto, dan is deze laatste van het merk Flamingo zeker wat voor jouw. De Flamingo FA25 komt in heel wat eigenschappen overeen met andere rookmelders uit deze top 5. Wat we wel zien, is dat deze rookmelder minder jaren aan fabrieksgarantie krijgt, de levensduur is daarom waarschijnlijk korter. Desondanks is de Flamingo FA25 ook als aanrader gekozen door de Consumentenbond tijdens de rookmelderstest!

Zoals alle andere rookmelders uit de top 5, werkt ook deze van Flamingo op batterijen en behoort het tot de groep van optische rookmelders. De batterijen krijg je mee, zodat de rookmelders gelijk gemonteerd kunnen worden. Je krijgt het in een pakket van 4 rookmelders, heel voordelig voor als je meerdere verdiepingen in huis wilt voorzien van een rookmelder. Dat is zelfs aangeraden, voor effectief werken van rookmelders in huizen met meerdere verdiepingen. Bij het detecteren van rook wordt een alarmsignaal van 85dB afgegeven, niet iets waar je normaliter doorheen kan slapen!

Voor installatie van de Flamingo FA25 rookmelders wordt gebruik gemaakt van het schroeven systeem. Verder zijn er een testknop, pauzeknop en batterij indicator aan de rookmelders. Zodoende kan je checken of de rookmelder goed werkt, in geval van vals alarm kan je het geluid uitzetten en batterijen optijd verwisselen. Handig, makkelijk te gebruiken en een goede prijs-kwaliteit verhouding, gezien de features. Voor een budget aankoop is de Flamingo FA25 zeker een aanrader.

Ook te koop via:

Meer informatie over goede rookmelder

We kennen het allemaal: ronde, witte apparaten die vaak aan het plafond worden bevestigd. Rookmelders zijn al geruime tijd een hot item, voornamelijk omdat deze simpel uitziende apparaten levensreddende functies hebben!

Rookmelders zijn goed bekeken een soort alarm, maar dan voor brand en niet voor dieven. Makkelijk beschreven komt het erop neer dat een rookmelder in de eerste plaats rook detecteert, herkent. Met het detecteren van rook, wordt er een alarmsignaal afgegeven zodat jij gelijk weet dat er ergens iets mis is. Een goede rookmelder zorgt ervoor dat je een brand tijdig onder controle krijgt of genoeg tijd hebt om bijvoorbeeld uit huis te ontsnappen. Dit is vooral belangrijk wanneer en brand is ontstaan, terwijl je slaapt. Het is namelijk vaker voorgekomen dat men niet op tijd heeft weten te ontsnappen, wanneer je in diepe slaap bent, zijn je reukzintuigen grotendeels uitgeschakeld en dat is in het geval van brand erg gevaarlijk.

Een handige eigenschap aan de meeste rookmelders is dat je het alarmsysteem ook kan koppelen aan een meldcentrale. Ben je bijvoorbeeld niet thuis, dan wordt je door deze centrale snel op de hoogte gebracht en kan ook de brandweer gelijk gebeld worden.

Verschillende soorten van de uitgevoerde rookmelder test

Wat betreft het principe, verschillen de meeste rookmelders die je nu in de winkel vind, niet veel van elkaar. Het gaat erom dat rook gedetecteerd wordt en er een alarm wordt afgegeven. Toch zijn er verschillende soorten rookmelders, het verschil vind je in de manier waarop rook gedetecteerd wordt en hoe de verwerking tot een alarmsignaal plaatsvindt. Aan de hand van deze eigenschappen, zijn de volgende soorten rookmelders te onderscheiden in onze rookmelder test:

Optische rookmelder

Dit type rookmelder is momenteel één van de meest bekende. Zoals de naam al doet vermoeden, werken optische rookmelders met lichtstralen. Wat er gebeurd: de rookmelder stuurt een lichtbundeltje naar buiten. Deze wordt opgevangen door lichtgevoelige cellen. Wanneer er ergens in huis rookontwikkeling is, zal dat ook te zien zijn in het lichtbundeltje; het licht zal verstrooid of deels geabsorbeerd zijn. Dit wordt door de rookmelder opgemerkt, waardoor het een alarm afgeeft.

Ionisatie rookmelder

Voordat we verder gaan met dit type rookmelder, is het goed te weten dat de verkoop van ionisatie rookmelders sinds 2005 verboden is. Let wel, de verkoop en niet het gebruik! Heb je dus nog een ionisatie rookmelder in huis, dan mag je deze blijven gebruiken totdat de technische levensduur (10 jaar) verstreken is.

Het verbod heeft er voornamelijk mee te maken, dat deze rookmelders een radioactieve bron hebben, die geladen deeltjes afgeven. Deze deeltjes worden opgevangen door een electrode, waardoor tussen 2 electroden stroom loopt. Wanneer er rook in de ruimte is, zal een deel van die afgegeven, geladen deeltjes geabsorbeerd worden, met als gevolg dat er minder stroom tussen de electroden loopt. Dit is dan het signaal voor de rookmelder om alarm te slaan. Heb je toevallig een ionisatie rookmelder in huis, dan hoef je niet te vrezen: de radioactieve stof levert geen gevaar op, omdat het afgeschermd is van aanraking en verspreiding. Toch zijn ze uit voorzorg nu uit de handel genomen.

 

Optisch vs. Ionisatie

Het belangrijkste kenmerk van ionisatie rookmelders is dat het alarm gelijk afgaat wanneer er een direct uitslaande brand is. Optische rookmelders kunnen dit niet zo snel detecteren. Daartegenover staat echter dat bij smeulende branden, een beginnende brand dus, optische rookmelders eerder detecteren en dus sneller alarm slaan. Het zijn vooral deze smeulende branden die voor de meeste woningbranden zorgen. Een ionisatie rookmelder kan dit type brand niet snel genoeg detecteren. Welk type nu beter is, is geheel afhankelijk van de situatie: ga je de rookmelder in huis plaatsen of ergens op kantoor? Van welk type brand is het risico groter: direct uitslaande of smeulend?

Slimme rookmelder

Optische rookmelders zijn op dit moment het meest in gebruik, maar behalve de manier waarop ze rook detecteren, kan je rookmelders ook op andere eigenschappen indelen. Zo heb je een indeling op autonome melders en rookmelders op netspanning. Autonome rookmelders zijn niets anders dan apparaten die op batterijen werken, het heeft dus geen stroom nodig. Dit type is daarom ook de meest verkochte.

De andere groep rookmelders heeft electriciteit nodig om te kunnen werken en moet dus op netspanning worden aangesloten. Vaak hebben deze rookmelders een backup batterij, voor het geval de electriciteit uitvalt. Rookmelders op netspanning worden vooral bij nieuwbouwwoningen gebruikt, voornamelijk omdat het in de meeste gevallen verplicht is.

Waar rookmelder plaatsen?

Om maximaal te profiteren van rookmelders in je woning, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier en op de juiste plekken installeert. Als standaard geldt dat rookmelders aan het plafond, midden in een ruimte moeten worden aangebracht. Hou hierbij in de gaten dat ze tegelijkertijd minimaal een halve meter van de wand verwijderd zijn. Heeft je huis meerdere verdiepingen, dan doe je er goed aan om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Een aanrader is ook de gang, waar de meeste deuren van je slaapkamers op uitkomen. Ook daar hoort een rookmelder aan het plafond te hangen.

Waar zet je liever GEEN rookmelder neer? Voornamelijk plekken waar de kans op rook groot is en andere verstoringen kan hebben waardoor het alarm steeds zal afgaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Denk aan plekken:

  • Waar er een sterke luchtstroom is, bijvoorbeeld in de buurt van een ventilatierooster
  • Waar het warmer is dan normaal, zoals boven een radiator
  • Waar damp vanuit de keuken of de badkamer makkelijk kan komen
  • Andere plekken zoals garages

Rookmelder kopen

Rookmelders zijn lifesavers, daarom is het eerder een noodzaak dan een luxe om een rookmelder in huis te halen. Let er wel op dat je de juiste rookmelder koopt, aan de hand van de behoefte van je ruimte en ze op de juiste plekken installeert. Hulp nodig bij het uitzoeken van een rookmelder en een rookmelder kopen? Gebruik dan onze top 5 best geteste rookmelder!

Verschillende soorten rookmelders

Je kunt kiezen uit verschillende soorten rookmelders. Zo zijn er slimme rookmelders, rookmelder op stroom en koppelbare rookmelders van verschillende merken. Koop nu een nest rookmelder, first alert rookmelder, rookmelder action, hager rookmelder, alecto rookmelder, ei rookmelder of smartwares rookmelder.