Last Updated: 4:04AM 6/14/2023

De nieuwe normeringen bij veiligheidsschoenen hebben betrekking op de vereisten en classificaties waaraan deze schoenen moeten voldoen. Deze normeringen geven aan welk niveau van bescherming en veiligheid werkschoenen kunnen bieden. De belangrijkste veranderingen en betekenissen van de nieuwe normeringen worden in dit artikel beschreven.  In zowel de fysieke winkel als in de webshop van Bowork zijn er al veiligheidsschoenen met de nieuwe normeringen verkrijgbaar.

CE-keurmerk en EN ISO 2045 (EN345)

Onbeveiligde werkschoenen en veiligheidsschoenen moeten voldoen aan het CE-keurmerk, wat aangeeft dat de schoenen aan de Europese eisen en regelgeving voldoen. Alle onbeveiligde werkschoenen en veiligheidsschoenen gemaakt volgens de EN345 normering, een Europese norm die verschillende niveaus van bescherming omvat.

Vervanging van EN ISO 20345:2011 door EN ISO 20345:2021

De vorige normering EN ISO 20345:2011 is vervangen door de nieuwe norm EN ISO 20345:2021. Deze norm specificeert basiseisen en aanvullende eisen voor veiligheidsschoeisel, zoals mechanische en thermische risico’s, slipweerstand, ergonomie en aanpasbaarheid aan schoenen met inlegzolen.

Belangrijkste veranderingen in het kort:

  • De al bestaande P classificatie voor perforatiebescherming is uitgebreid met twee extra classificatiecodes PL en PS.
  • De vereisten voor slipweerstand zijn herzien. De markeringen SRA, SRB en SRC worden vervangen door SR en Ø.
  • Er zijn twee nieuwe beschermingsniveaus toegevoegd, namelijk S6 norm en S7 norm.
  • Het symbool WRU voor waterdichtheid is vervangen door WPA.
  • Er is een nieuwe test eis toegevoegd voor kruipneuzen slijtage (SC – Scuff Cap).
  • De eis voor elektrische isolatie is herzien. Alleen het deel van de loopzool dat in aanraking komt met de grond moet aan de vereisten voldoen.
  • Er is een nieuwe test eis toegevoegd voor laddergrip (LG).

Overgangsperiode en inwerkingtreding

Voor bestaande veiligheidsschoenen die al op de markt zijn en waarvan de certificering nog geldig is, blijven de oude normeringen van kracht. De oude normeringen blijven van kracht op de veiligheidsschoenen die nu op de markt zijn en waarvan de certificering nog geldig is. Een dergelijk certificaat loopt 5 jaar. De nieuwe normeringen en eisen worden van kracht op veiligheidsschoenen die per 30 maart 2023 worden geïntroduceerd en getest.

Gedetailleerde informatie over de nieuwe normeringen


Perforatiebescherming

De S1P-normering wordt aangevuld met S1PL en S1PS. Waar de P in S1P voorheen stond voor perforatiebescherming, wordt er nu onderscheid gemaakt tussen metalen perforatiebescherming (S1PL) en niet-metalen perforatiebescherming (S1PS).

Slipweertand

Met ingang van de nieuwe normeringen verdwijnen de SRA, SRB en SRC normen en wordt er een standaard slipweerstandstest geïntroduceerd die vergelijkbaar is met de voormalige SRA-norm. Een hoger niveau van slipweerstand wordt aangeduid met de SR-norm. Schoeisel dat voldoet aan deze normen presteert uitstekend op gladde en natte ondergronden.

S6 en S7: twee nieuwe beschermingsniveaus

Daarnaast worden de bestaande veiligheidsnormeringen SB, S1, S2, S3, S4 en S5 aangevuld met S6 en S7, die te maken hebben met de waterdichtheid van de schoenen. S6 heeft dezelfde vereisten als S2, maar met extra eisen voor waterdichtheid (WR = Water Resistant). S7 komt overeen met S3, maar heeft eveneens aanvullende eisen voor waterdichtheid. Dit betekent dat waterdichte werkschoenen die momenteel voldoen aan de S3 normering, zoals de populaire Lowa Renegade, in de nieuwe normering onder de categorie S7-werkschoenen vallen.

Waterdichtheid

Wat betreft waterdichtheid wordt de normering WRU vervangen door WPA. WRU (Water Resistant Upper) wordt WRA (Water Penetration and Absorption). Dit houdt in dat de gehele bovenzijde van de schoen bestand is tegen water. De essentie van de normering blijft dus hetzelfde.

Informatie over de oude/huidige normeringen

De oude veiligheidsnormeringen voor werkschoenen omvatten verschillende categorieën die specifieke veiligheidseisen vertegenwoordigen. Laten we de belangrijkste normeringen eens bekijken:

SB-normering

Veiligheidsschoenen met een SB-normering voldoen aan de minimale eisen van de EN 345 normering. De SB-veiligheidsnormering staat voor ‘Safety Base’. Veiligheidsschoenen met een SB-normering beschikken altijd overeen veiligheidsneus. Deze veiligheidsneus is bestand tegen een minimale impact van 200 joule, met een indeukresistentie van minimaal 15.000 Newton. De veiligheidsneus kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals staal, aluminium, glasvezel of composiet.

S1-normering

Veiligheidsschoenen met een S1-normering voldoen aan de eisen van de SB-normering én beschikken daarnaast over zowel een gesloten hiel, antistatische eigenschappen als een antislip loopzool met goede weerstand tegen koolwaterstoffen. S1 veiligheidsschoenen bieden daarnaast energieabsorptie in de hiel van minimaal 200 joule. Veiligheidsschoenen met S1-normering missen echter een veiligheidszool en water- en vuilafstotende eigenschappen. Deze schoenen zijn flexibeler en ademender, maar niet geschikt voor omgevingen met scherpe materialen op de grond. De schoenen beschikken dus niet over een antiperforatiezool.

S2-normering

Veiligheidsschoenen met een S2-normering voldoen aan de vereisten van veiligheidsschoenen met een S1-normering, maar hebben ook een schacht die meer weerstand biedt tegen het binnendringen van vuil en water. Dit betekent echter niet dat deze veiligheidsschoenen volledig waterdicht zijn, en de schoenen hebben ook geen veiligheidszool. S2 veiligheidsschoenen zijn vaak gemaakt van kunststof vezels en kunnen zelfs uitwasbaar zijn. Ze worden vaak gebruikt in cleanrooms en de voedingsindustrie.

S3-normering:

Veiligheidsschoenen die voldoen aan de S3-normering zijn de meest voorkomende werkschoenen en bieden het meest uitgebreide scala aan veiligheidskenmerken. Naast de vereisten van S2 veiligheidsschoenen hebben deze schoenen een antiperforatiezool, vaak gemaakt van staal of kevlar. Deze veiligheidsschoenen zijn vuil- en waterafstotend, hebben een gesloten hiel, zijn antistatisch, schokabsorberend en voorzien van een veiligheidsneus en -zool.

S4-normering

De S4- en S5-normeringen gelden specifiek voor rubberen en kunststof werklaarzen. Voor leren werklaarzen gelden de eerder genoemde S-normeringen. S4-werklaarzen hebben de basiskenmerken van S1-veiligheidsnormering, maar hebben ook een vloeistofbestendige rubberen of kunststof basis. S4 veiligheidslaarzen beschikken over een veiligheidsneus en een antislipzool, maar geen antiperforatiezool. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken, waterdicht en vaak resistent tegen bacteriën, waardoor ze ideaal zijn voor de voedingsindustrie.

S5-normering

Rubberen en kunststof werklaarzen met de S5-normering hebben, bovenop de S4-norm, een veiligheidszool. Ze zijn eveneens waterdicht en worden veel gebruikt in meer robuuste en vochtige omstandigheden. Ook zijn ze makkelijk schoon te maken.