Last Updated: 12:12PM 12/23/2022

De een vindt het een heerlijk gevoel van vrijheid, de ander krijgt al knikkende knieën als hij eraan denkt. Werken op een dak is niet voor iedereen weggelegd. Het is ontzettend belangrijk dat dit ten alle tijden veilig gebeurt. Het is daarom niet zo’n goed idee om zomaar met een ladder het dak op te klimmen. Zorg voor de juiste voorzorgsmaatregelen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. In dit artikel delen wij een aantal waardevolle tips om veilig op het dak te kunnen werken.

Zorg voor goede valbeveiliging
Om veilig te kunnen werken op een plat of een schuin dak is het gebruik van een goede valbeveiliging noodzakelijk. Valbeveiliging wordt gebruikt om verwondingen door vallen te voorkomen. Natuurlijk kun je tijdens het wandelen ook vallen. Maar het risico op een val met ernstige gevolgen wordt alleen maar groter, hoe hoger je werkt. Het is daarom ontzettend belangrijk om gebruik te maken van valbeveiliging. Vrijwel alle grote dakdekkersbedrijven zorgen er dan ook voor dat hun personeel beschermd is door gebruik van het juiste materiaal. Op een hoogte vanaf 2,5m is het zelfs verplicht om jezelf te beveiligen tegen vallen.

Onderschat de risico’s niet
Het probleem met het dak van een schuur of een huis, is dat deze daken relatief laag zijn. Uit cijfers van de Europese Unie blijkt namelijk dat de meeste ongelukken gebeuren op een hoogte van 2 tot 5 meter. Dit komt omdat je je relatief veilig voelt, en dus denkt dat voorzorgsmaatregelen zoals valbeveiliging niet nodig zijn. Wanneer je op grote hoogtes van bijvoorbeeld 20 meter werkt. Haal je het niet snel in je hoofd om dit zonder beveiliging te doen. Doe dit dan op lagere hoogtes ook niet. Een val van een hoogte van 2 a 3 meter kan dodelijk zijn! Tijdens werkzaamheden op grote hoogte zoals het wassen van ramen of het doen van onderhoud. Wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een gevellift.

Weet op welk type dak je werkt
Er zit een groot verschil in het uitvoeren van werkzaamheden op een plat, of een schuin dak. Op een plat dak vinden de werkzaamheden vaak dicht langs de dakrand plaats. Dit komt omdat de meeste installaties zich hier bevinden. Maar dat is natuurlijk ook meteen de gevaarlijkste plek van het dak. Op schuine daken heb je een grotere kans op wegglijden of het verliezen van je evenwicht. Ben je bewust van je omgeving en pas ten alle tijden goed op. 

Laat je telefoon in je broekzak
Tegenwoordig gebruiken we onze telefoon overal. Op het werk, op de bank, en hoewel het niet mag ook op de fiets en in de auto. Het is echter een groot gevaar omdat je enorm afgeleid raakt door zo’n apparaat. Zorg er dus voor dat je tijdens de werkzaamheden op het dak je telefoon ten alle tijden in je broekzak laat. Dat telefoontje, dat appje of dat scrollen door social media kan over een uurtje ook nog wel. Veiligheid staat ten alle tijden voorop.

Test de ondergrond voordat je op het dak gaat staan
Voordat je met je volle gewicht op het dak gaat staan is het belangrijk om de ondergrond te testen. Daken verslijten en zijn blootgesteld aan verschillende soorten weersomstandigheden. Daardoor gaat de kwaliteit van het dak naar verloop van tijd achteruit. Controleer daarom altijd eerst de dakconstructie voordat je het dak opgaat voor het uitvoeren van werkzaamheden.

Werk altijd op de veilige zones van het dak
Dit geldt vooral voor werkzaamheden op een plat dak. Een plat dak heeft namelijk veilige zones. Deze zones bevinden zich meestal in het midden van het dak, op veilige afstand van de dakrand. In deze zones mogen werkzaamheden ook zonder dak beveiliging uitgevoerd worden. De voorwaarde is wel, dat de zone duidelijk gemarkeerd moet zijn. Anders kan het zijn dat je bewust, of onbewust toch buiten de zones gaat werken zonder beveiliging. Natuurlijk wil het niet zeggen dat er in de veilige zones niets kan gebeuren. Ook hier kun je struikelen, of uitglijden. Ben dus altijd voorzichtig en let goed op.Het werken op een dak is heel anders dan werken op een kantoor. Tijdens werkzaamheden op het dak heb je altijd te maken met extra risico’s, en zal je daardoor moeten voldoen aan verschillende veiligheidseisen. Zorg ervoor dat je je bewust bent van de risico’s en let altijd goed op. Laat je niet afleiden door simpele zaken zoals een mobiele telefoon en zet je eigen veiligheid altijd voorop.