Last Updated: 4:04AM 12/1/2020

In de auto draag je een gordel, op de motor draag je een helm en op de fiets zorg je voor goed zichtbare verlichting. Wie op pad gaat, let op zijn veiligheid. Maar hoe zit dit eigenlijk als je thuis bent? Een veilig thuis is een plek waar je je fijn voelt. Waar je niet bang zou moeten zijn voor schade of inbraak. Lees er hier meer over.

Bescherming tegen beschadiging

Soms kan het gebeuren dat je huis beschadigd raakt zonder dat iemand er iets aan kan doen. Bijvoorbeeld door brand, door storm of door wateroverlast. Voor deze gevallen kun je terugvallen op een opstalverzekering. Vaak is daarbij ook je glas verzekerd voor schade door hagel of inbraak. Een opstalverzekering is als het ware de basis voor een veilig thuis. Wat je vervolgens nodig hebt om je thuis helemaal veilig te voelen bepaal je zelf. Er zijn tal van mogelijkheden om extra veiligheid te creëren in en rondom je huis.

Communiceren zonder de deur open te doen

Een veiligheidsitem, dat nog steeds met de dag populairder wordt, is de deurbel met camera. Hiermee kun je live zien wie er voor je deur staat of wat er voor je deur gebeurt. Via een app krijg je een melding als er iemand aanbelt of langsloopt en vervolgens kun je met deze persoon praten zonder de deur te hoeven openen. Bovendien kun je via je telefoon ook met je bezoekers communiceren als je zelf niet thuis bent. Een deurbel met camera heeft meestal eveneens nachtvisie en opties om geluids- of lichtsignalen in te stellen. Een zogenoemde slimme deurbel is bovendien niet alleen handig, maar ook heel makkelijk te installeren.

Steeds meer slimme high tech beveiligingsopties

Naast slimme deurbellen, heb je ook slimme camera’s, sensoren en sloten om je huis high-tech te beveiligen. Neem bijvoorbeeld een slim slot. Dit is een stevig, veilig slot waarmee je je huis op verschillende manieren kunt openen. Namelijk met je smartphone, een sleutelhanger of een klassieke, maar speciale sleutel. Bovendien kun je mensen toegang geven via een pasje of een e-card. Dat is bijvoorbeeld handig als de buren de planten verzorgen tijdens je vakantie of als de hondenuitlaatservice af en toe bij je langskomt. Je zet de toegang tot je huis voor anderen eenvoudig aan en uit met dit systeem. Mocht je ook in je huis of in een bepaalde ruimte willen kunnen waarnemen of er geen ongewenste bezoekers zijn, dan bieden camera’s en sensoren uitkomst. Ze zijn er in alle soorten en maten en zijn soms zelfs onopvallend uitgevoerd in de vorm van bijvoorbeeld een rookmelder.

De smarthome oplossingen voor veiligheid ontwikkelen zich dus in volle vaart. Zoek je het liever iets minder high-tech? Dan zorg je ‘gewoon’ voor goede sloten en een tijdsschakelaar op de lampen voor als je weg bent. Veilig uit, veilig thuis