Last Updated: 11:11AM 9/16/2022

Slapen

Er wordt door sommige coaches nog wel eens gezegd dat als je je doelen niet kunt halen, dat je dan maar een uurtje minder moet gaan slapen. Dat is echter iets dat je maar beter niet kunt doen. Een tekort aan slaap is namelijk gevaarlijker dan je denkt. Bovendien heb je bij een structureel slaaptekort al snel minder focus dan een ander. Dat werkt ook weer productiviteit verlagend. Er zijn nog meer nadelen. Welke? Dat lees je hier…

Slaaptekort in het verkeer zorgt voor meer ongelukken

De risico’s van weinig slaap in het verkeer worden ook vaak niet erkend. Terwijl rijden met een tekort aan slaap zorgt voor een verhoogd risico op betrokkenheid bij een ongeluk. Het is vaak zelfs gevaarlijke dan rijden onder invloed. Als je binnen 24 uur slechts 5 of 6 uur slaapt heb je zeker al een verdubbelde kans op een aanrijding. Je ziet vaak dat jonge bestuurders, mensen die in ploegen werken en beroepschauffeurs sneller kans hebben op een ongeluk.

Minder slaap? Eerder dood

Dat klinkt hard, maar waar is het wel. Uit een onderzoek onder maar liefst 38.000 volwassenen blijkt dat een tekort aan slaap kan zorgen voor een vroegtijdige dood. Als je als volwassenen per dag 5 uur of zelfs minder dan 5 uur slaapt, heb je een grotere kans op een vroegtijdige dood.

Meer kans op diverse aandoeningen

Slecht slapen kan onder andere zorgen voor een verhoogd risico op: dementie, hersenschade, overgewicht, hartklachten, een burn-out, hersenschade of depressie. Het is dus zeker bijna net zo slecht als bijvoorbeeld roken.

Gevolgen slecht slapen

Het gaat niet alleen om het aantal uren slaap. Het gaat er ook om of je bijvoorbeeld wel in een diepe slaap komt, aldus een expert bij ErkendMatras. De diepe slaap is er niet voor niets. Met een diepe slaap kom je tot rust. Het lichaam herstelt en bouwt energie op, zodat je de volgende dag weer opgeladen kunt starten. Het belangrijkste van de diepe slaap is dat de hersenen rusten.

Heb je te weinig diepe slaap? Dan word je ten eerste al moe en wat verward wakker. Je voelt je lichamelijk dan vaak loom. Dat is zeker geen fijn begin van de dag. Daarnaast kun je informatie minder goed onthouden. De kwaliteit van de slaap is dus ook wel degelijk van belang. Daarbij wordt de diepe slaap als een hele belangrijk slaapfase gezien, omdat je hier echt tot rust komt.