Als je bent zoals de meeste mensen, wil je je tuin omheinen om zowel ongedierte als dieren buiten te houden. Maar hoe maak je een tuinafscheiding? Dit is een vraag die veel mensen stellen, en er zijn een paar verschillende manieren om het aan te pakken. In dit blogbericht bekijken we enkele van de mogelijkheden die je hebt. Dus of je nu iets goedkoops en gemakkelijks zoekt of iets meer blijvends, we hebben je gedekt!
Als het gaat om het kiezen van een tuinafscheiding, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste factor is het doel van de omheining. Of je nu dieren buiten wilt houden, mensen buiten wilt houden, of gewoon wat decoratie aan je tuin wilt toevoegen, er is een perfecte omheining voor de klus.
De meer gebruikelijke soorten tuinomheiningen zijn houten hekken, metalen hekken, en stenen muren. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus is het belangrijk er een te kiezen die het best aan je behoeften beantwoordt. Enkele van de populairste soorten zijn:
Houten hekken: Een houten omheining kan je tuin een traditionele aanblik geven en is een populaire keuze voor privacy. Ze vergen echter regelmatig onderhoud om ze er goed te laten uitzien.
Metalen hekken: Een metalen hek is een goede keuze als je iets wilt dat duurzaam is en gemakkelijk te onderhouden. Ze kunnen ook aangepast worden aan de esthetiek van je huis.
Betonnen omheiningen: Een betonnen omheining is perfect voor wie een onderhoudsarme optie wil. Ze zijn ook stevig en kunnen vele jaren meegaan.
Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het maken van een tuinomheining met houten palen. Het eerste is de hoogte en de stijl van de omheining. Het tweede is de houtsoort die je voor de palen zult gebruiken. En tenslotte moet je beslissen hoe je de paal aan de grond zult bevestigen.
Voor een eenvoudige, traditionele omheining kiezen de meeste mensen een hoogte van 4 of 5 voet. Bij het bepalen van de stijl van je omheining moet je rekening houden met zowel je planten als je wilde dieren vrienden. Als je bijvoorbeeld herten in je tuin hebt, zul je willen overwegen een bovenkant aan het hek toe te voegen om ze buiten te houden!
Kippengaas is een prima optie voor het maken van een tuinafscheiding. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk om mee te werken. Bovendien houdt het je kippen uit de tuin! Hier zijn wat tips voor het maken van een omheining van kippengaas:
Bepaal hoe hoog je de omheining wilt hebben. Kippengaas wordt meestal verkocht in rollen die 4 voet hoog zijn. Als je een hogere omheining wilt, zul je dus meerdere rollen kippengaas moeten kopen.
Meet met een meetlint en stift uit waar je de omheining wilt hebben en markeer de hoeken met palen.
Om het kippengaas aan de palen vast te maken, kun je ritssluitingen, nietjes, of touw gebruiken.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig om een tuinafscheiding te maken van metalen hekwerk. Alles wat je nodig hebt, is wat basistimmervaardigheid en een paar gereedschappen. Eerst moet je het gebied aftekenen waar je je hek wilt hebben. Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met meten en de stukken metalen hekwerk op maat snijden.
Zorg ervoor dat je een waterpas gebruikt bij het plaatsen van de afrasteringspalen, zodat je hek mooi recht staat. Je kunt dan de panelen van hekwerk op de palen schroeven of spijkeren. En dat is het! Nu heb je een mooi nieuw tuinhek van metalen hekwerk.
Het is eigenlijk vrij eenvoudig om een tuinafscheiding te bouwen met baksteen of steen. Eerst moet je de grootte en plaats van je omheining bepalen. Als je dat gedaan hebt, kun je beginnen met het graven van een geul voor je omheining. Vervolgens moet je een fundering van bakstenen of stenen leggen. Tenslotte moet je de afrasteringspalen plaatsen en het afrasteringsmateriaal er aan vastmaken.
Met een beetje werk kun je gemakkelijk een mooie tuinomheining bouwen die jarenlang meegaat. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je tuinhek in goede conditie te helpen houden. Ten eerste, zorg ervoor dat je de omheining regelmatig controleert op beschadigingen of slijtage. Als je problemen opmerkt, repareer ze dan zo snel mogelijk.
Ten tweede, probeer te voorkomen dat planten en bomen te dicht bij de omheining groeien, want die kunnen de omheining na verloop van tijd beschadigen. En tenslotte, als je een hond of ander huisdier hebt dat graag in je tuin rondrent, zorg er dan voor dat je ze uit de buurt van de omheining houdt – anders kunnen ze erop kauwen of er krassen op maken.
Nu je dus alles weet over de verschillende soorten omheiningen, is het tijd om een beslissing te nemen over welk type het beste is voor je tuin. Houd bij je keuze zeker rekening met de factoren die we eerder bespraken. En als je eenmaal een omheining gekozen hebt, vergeet dan niet ons blogbericht over hoe je ze kunt installeren te bekijken!