Last Updated: 0:00AM 11/20/2020

Met een sterk fietsslot en een beveiligde fietsenstalling bescherm je jouw fiets goed. Maar hoe goed beveiligen we onszelf? In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht, maar toch kiezen sommigen ervoor er een te dragen. Ben jij op zoek naar een fietshelm? Wij geven je graag wat tips.

Allereerst: fiets veilig

Je kunt een helm opzetten tijdens het fietsen om je hoofd te beschermen, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat je de verkeersregels in acht neemt en veilig fietst. Doe je aan mountainbiken of maak je gebruik van een speed pedelec? Dan kan het bovendien het overwegen waard zijn om de goedkoopste zorgverzekering, met een nuttig aanvullend pakket, te overwegen. Mocht je een lelijke val maken of een blessure oplopen met mountainbiken, ben je in ieder geval verzekerd van de beste zorg. En dit zonder dat je er onnodig veel voor betaalt.

Koop altijd een nieuwe helm

Na een valpartij is het binnenwerk van de helm ingedeukt en kan het je dus geen bescherming meer bieden tijdens een tweede val. Ook al ziet je helm er van de buitenkant nog goed uit, koop altijd een nieuwe wanneer de helm een klap heeft geïncasseerd. Dit is ook de reden waarom je nooit een tweedehands helm moet kopen. Deze kan er aan de buitenkant nog prima uitzien, maar je weet niet of het binnenwerk nog in orde is.

Let op het keurmerk

Een fietshelm die aan de Europese norm voldoet, haal je al in huis voor een paar tientjes. Voor volwassenen gaat het om de EN 1078-norm en voor kinderen om de EN 1080-norm. Indien je gebruikmaakt van een speed pedelec moet de helm aan strengere eisen voldoen, namelijk de NTA 8776-norm.

Juiste maat

Je kunt een goede helm kopen, maar als het de verkeerde maat is heb je er weinig aan. Om te weten welke maat je hebt, meet je 2,5 cm boven je wenkbrauwen de omtrek van je hoofd. De helm mag niet makkelijk kunnen verschuiven wanneer deze op je hoofd zit, ongeacht of de riempjes vast of los zitten. Voor de helmmaat van kinderen meet je ook de omtrek van het hoofd, maar in dit geval slechts 2 cm boven de wenkbrauwen. Als je kind nog in de groei is, koop je het beste een verstelbaar exemplaar. Draag je een bril of heb je vaak een paardenstaart? Houd hier dan rekening mee tijdens het passen van de helm. Al zouden beide niet uit moeten maken wanneer je een goed passende helm draagt.