Last Updated: 2:02AM 4/12/2021

Niet alle VPN’s bieden dezelfde functies. Iedere aanbieder heeft zijn voor- en nadelen. Veel Nederlanders letten bij het uitkiezen van een VPN vooral op de prijs, maar eigenlijk zou het goed zijn om juist vooral aandacht te besteden aan de veiligheid van de dienst. Terwijl de ene aanbieder zich vooral focust op snelheid, zodat je ook in het buitenland films en series kunt kijken, richt de ander zich op veiligheid.

Veiligheid is een belangrijke reden om een VPN te gebruiken, naast privacy en anonimiteit. Maar hoe weet je nu of een VPN-aanbieder veilige keuzes heeft gemaakt, waardoor jouw belangen online voorop staan?

Geen lekkende IP’s

VPN’s zijn ervoor bedoeld om je IP-adres te verbergen of te verhullen. Zo kunnen anderen niet jouw online activiteiten volgen. Helaas biedt niet iedere aanbieder hier standaard voldoende bescherming tegen. Aanbieders kunnen beveiligingsfouten hebben, waardoor de IP-locatie alsnog wordt onthuld.

Zoek daarom eerst uit wat de aanbieder precies doet om het IP-adres te verbergen. Stuurt het je verbinding over het buitenland? Welke protocollen worden er gebruikt? En hoe worden die protocollen beoordeeld? Controleer aan de hand van online beoordelingen of een provider een geschiedenis met IP-lekken heeft, en hoe de aanbieder dit heeft opgelost.

Een streng no-log beleid

In sommige landen is het voor VPN-aanbieders verplicht bij te houden wat de gebruiker op het netwerk doet. In de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk is dit bijvoorbeeld verplicht. Wanneer je gebruikmaakt van een ‘no-log VPN’, houdt het netwerk geen informatie bij over de gebruiker; geen persoonsgegevens, maar ook geen gegevens over activiteiten. Op die manier wordt je met VPN, privacy en anonimiteit beter beschermd.

Gratis aanbieders gebruiken logs juist voor marketingdoeleinden: ze verkopen de gegevens aan adverteerders, zodat zij gericht reclame kunnen maken. Daarmee wordt de gebruiker het product van de gratis aanbieding. Controleer bij het aanmelden bij een VPN eerst wat het bedrijf bijhoudt en of deze de gegevens ook periodiek opschoont.

De aanwezigheid van een kill switch

Wanneer je VPN-verbinding wegvalt, wordt je internetverbinding gedegradeerd naar een normale verbinding. Dat houdt ook in dat alle data weer onveilig wordt verstuurd. Een kill switch voorkomt dit. Wanneer de verbinding met de VPN hapert of wegvalt, zal de verbinding helemaal uitgeschakeld worden. Je kunt dan geen verbinding meer maken met het internet, tot de VPN is uitgeschakeld of de verbinding is hersteld. Op die manier is de kans veel kleiner dat gegevens uit gevoelige programma’s lekken.

Multifactor authenticatie

Multifactor authenticatie houdt in dat gebruikers op meer dan een manier moeten inloggen om te bewijzen dat zij echt de eigenaar van het account zijn. Zo kan je vaak instellen dat je eerst een wachtwoord moet intypen en dan nog een viercijferige code op je telefoon ontvangt, waarmee ook ingelogd moet worden. Dat zorgt ervoor dat alleen degene die het wachtwoord weet, en toegang heeft tot de telefoon, kan inloggen. Zo hebben alleen de juiste mensen toegang tot de VPN. Dat maakt het voor kwaadwillenden moeilijker te hacken.

Welke VPN kiezen?

Kies voor een VPN-aanbieder die beveiliging vooropzet. Het liefst houdt de aanbieder geen logs bij, gooit het persoonsgegevens regelmatig weg en werkt het actief aan het verbeteren van beveiligingsprotocollen. Omdat beveiliging veel geld kost, kom je dan meestal uit bij de iets duurdere VPN’s.

Gratis VPN’s moeten worden vermeden als het gaat om veiligheid. Deze VPN’s verkopen gebruikersgegevens door aan adverteerders. Van dit geldt wordt de server achter de gratis VPN betaald, en uiteraard blijft er ook wat aan de strijkstok hangen. Daarmee geniet de gebruiker geen privacy. Kies daarom liever voor een betaald abonnement met een proeftijd. Dan kun je uitvinden of de aanbieder bij je past.