Last Updated: 7:07AM 2/17/2023

Fietsen is gezond en Nederland is een echt fietsland. Qua wegen hebben we het hier vergeleken met veel andere landen, goed voor elkaar. Dat neemt niet weg dat je ook hier ook op moet letten. Veilig fietsen is belangrijk.

Tip 1 Lampen aan!

Een inkoppertje. Alleen het gebeurt nog al te vaak dat een automobilist een fietser raakt, vanwege te weinig zichtbaarheid. Zowel de voorlamp als de achterlamp moeten het goed doen dus én je moet ze aandoen als het donker wordt. In bepaalde gebieden met weinig omgevingslicht is een lichtgevend hesje ook geen overbodige luxe.

Tip 2 Beschermende spullen

Als fietser ben je op de weg veel kwetsbaarder als een automobilist. Je hoeft maar iets geraakt te worden en dat kan al heftige consequenties hebben. In Duitsland is het al verlicht: een fietshelm. Naast het gebruik van een fietshelm is het ook verstandig om kleding aan te hebben, die je beschermen bij een val.

Tip 3 Wees duidelijk

Misschien ken je ze of ben je er één: zo’n vertwijfelde fietser die voorrang heeft, maar het niet durft te nemen. Angst voor een aanrijding kan ervoor zorgen dat de andere weggebruikers jou niet duidelijk vinden. Als je niet helder je voorrang neemt, dan kunnen ze denken: diegene wil niet ik ga nu wel. Heel gevaarlijk.

gps fietsen

Tip 4 Let op

Mobieltjes zijn leuk, maar ook een drama op de fiets. Heb je de navigatie nodig? Zorg er dan voor dat je de mobiel op het stuur hebt bevestigd. Iemand die één hand de mobiel vast heeft en daarin verzonken is, let niet goed op. Ook al denk je van wel.

Rijd ook voorzichtiger als het regent. De remafstand is door de gladheid namelijk groter dan wanneer de weg droog is. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld bij het remmen sneller wegglipt. Wees hier dus op bedacht en vertrek wat eerder als je de bui al ziet hangen. Daarnaast is het zo dat je met regen alles slechter ziet, denk bijvoorbeeld aan eventuele trampsporen of afvoergoten waar je met het wil tussen kan komen te zitten.

Tip 5 Fiets op slot

Ten slotte is het fijn dat je fiets ook veilig is. Dus doe je fiets dan ook op slot met een goed slot. Dan heb je toch net wat meer zekerheid. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om gps fietsen te kopen. Met een gps fiets weet je waar je fiets is. Handig voor als iemand je fiets dreigt te stelen.