Last Updated: 12:12PM 2/13/2023

Je hoeft maar om je heen te kijken in een woonwijk en je ziet ze tegenwoordig op bijna alle daken liggen: zonnepanelen. Wellicht ben je zelf ook tot het besluit gekomen om zonnepanelen aan te schaffen en te plaatsen. Maar kies je er dan voor om de zonnepanelen zelf te leggen en zo kosten te besparen? Of vind je het wellicht toch fijner om hier een professional voor in te schakelen? Wij zullen je proberen te helpen bij het maken van deze keuze door wat informatie over de verschillende opties voor je onder elkaar te zetten.

Zelf zonnepanelen leggen

Wanneer je mensen vraagt waarom ze kiezen om hun zonnepanelen zelf te leggen is er een antwoord dat je het vaakst te horen zult krijgen: het is goedkoper. Wanneer je voor het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen een offerte opvraagt bij een expert kun je al snel zien dat een groot deel van de kosten uitgaat naar het laten leggen van de panelen. Wanneer je zelf al enige ervaring hebt met elektriciteit en het werken op daken, dan is dit vaak ook een eenvoudige manier om geld te besparen.

zonnepanelen offerte

Toch kan het ook nadelig uitvallen om de zonnepanelen zelf te leggen. Niet alleen kan het erg lang duren om de panelen te leggen wanneer je hier geen ervaring mee hebt, ook loop je risico om de panelen of het bijbehorende materiaal te beschadigen, waardoor de kosten alsnog oplopen. Wil je het zelf eerst proberen en lukt het dan niet? Dan zul je alsnog een expert moeten inschakelen om het werk af te ronden.

Zonnepanelen laten leggen door een expert

Daarom kan het vaak ook een beter idee zijn om de zonnepanelen direct te laten installeren door een expert. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat jouw zonnepanelen meteen op de juiste manier geïnstalleerd worden. Daarnaast kunnen deze experts je ook nog eens adviseren over de manier waarop jij jouw zonnepanelen moet positioneren, waardoor jouw opbrengst van de panelen zo groot mogelijk is. Een vanzelfsprekend nadeel van het inschakelen van een professional is het kostenplaatje.

Het is dus belangrijk dat je voor jezelf bepaald wat jouw vaardigheden zijn en hoe dat in verhouding staat met het risico dat je loopt om de kosten te laten oplopen bij het zelf plaatsen van de panelen. Ben je ervan verzekerd dat je het zelf kunt? Dan kun je een hoop geld besparen. Twijfel je? Kies dan vooral voor een expert. Het kost wat, maar dan weet je ook zeker dat het goed zit!