Last Updated: 14:14PM 9/15/2023

Als er één aspect van een huis is waarbij veiligheid op de eerste plaats komt, dan zijn het wel de ramen. Ze kunnen zowel een toegangspunt voor ongewenste bezoekers zijn als een essentieel onderdeel voor nooduitgangen. Maar hoe kies je nu ramen die zowel functioneel als veilig zijn? Dat is de vraag die we vandaag proberen te beantwoorden.

Materialen met impact op veiligheid

Het eerste waar je naar moet kijken bij het kiezen van veilige ramen zijn de materialen waaruit ze gemaakt zijn. Glas is uiteraard het belangrijkste materiaal, maar alle glas is niet hetzelfde. Gelaagd glas, bijvoorbeeld, bestaat uit meerdere lagen en is veel moeilijker te breken. Daarnaast zijn er ook metalen roosters die voor extra bescherming kunnen zorgen. Zo zijn geïsoleerde stalramen, gemaakt van staal, veiliger dan de niet-geïsoleerde versie ervan.

Soorten sloten voor ramen

Niet alle sloten zijn even veilig, en de keuze van het juiste type kan enorm bijdragen aan de algemene veiligheid van jouw woning. Er zijn sloten met meerdere grendelpunten die zorgen voor een gelijkmatige verdeling van de vergrendelingsdruk, wat het veel moeilijker maakt om het raam te forceren. Daarnaast bestaan er sloten die automatisch in het kozijn vallen zodra het raam wordt gesloten.

Invloed van het raamontwerp

De vorm en stijl van het raam kunnen ook invloed hebben op de veiligheid. Ramen die van binnenuit gemakkelijk te openen en te sluiten zijn, kunnen in geval van nood als uitgang dienen. Tegelijkertijd wil je niet dat ze te eenvoudig te openen zijn vanaf de buitenkant. Daarom is het handig om voor ramen te kiezen die vergrendelingsmechanismen hebben die zowel veilig als gebruiksvriendelijk zijn.

Nooduitgang en brandveiligheid

Terwijl we vaak denken aan inbraakbeveiliging, is brandveiligheid net zo belangrijk. Ramen kunnen een belangrijke rol spelen als nooduitgang in geval van brand. Daarom kan het handig zijn om te kiezen voor ramen die gemakkelijk kunnen worden geopend zonder sleutel of ingewikkelde mechanismen.

Certificaten en keurmerken

Bij het selecteren van ramen kunnen keurmerken en certificaten een nuttige richtlijn zijn. Deze emblemen zijn meestal een indicatie dat het product voldoet aan bepaalde normen op het gebied van veiligheid. Echter, het is altijd goed om zelf ook onderzoek te doen en niet alleen op deze symbolen te vertrouwen.

Het kiezen van veilige ramen gaat verder dan het simpelweg selecteren van een mooi ontwerp. Materialen, sloten, het ontwerp van het raam zelf, en de aanwezigheid van certificaten zijn allemaal elementen die bijdragen aan de algehele veiligheid van jouw woning. Door zorgvuldig over deze aspecten na te denken, kun je ramen kiezen die niet alleen esthetisch passen bij je interieur, maar ook een veiligere woonomgeving creëren.