Last Updated: 12:12PM 10/17/2023

Is het ineens alsof je huis is veranderd in een grote gym? Dat is waarschijnlijk omdat je kindje is begonnen met kruipen! Een kruipend kindje brengt leven en energie in huis, maar zorgt ook voor een aantal nieuwe uitdagingen als het gaat om veiligheid. Terwijl je kind op ontdekkingstocht gaat in de woonkamer, wil je natuurlijk dat hij of zij dat op een veilige manier kan doen. Hier zijn wat tips om de woonkamer ‘babyproof’ te maken.

Het belang van een traphekje

Een van de meest voor de hand liggende gevaren in een huis met meerdere verdiepingen is natuurlijk de trap. Een val van zelfs een paar treden kan al ernstige gevolgen hebben. Een traphekje aan zowel de boven- als onderkant van de trap kan dit soort ongelukken voorkomen. Maar wist je dat je een traphekje ook kunt gebruiken om de woonkamer zelf veiliger te maken? Plaats bijvoorbeeld een traphekje in de deuropening van de woonkamer om te voorkomen dat je kleintje naar andere, mogelijk minder veilige, ruimtes kruipt.

Stopcontacten, meubels en meer

Je kindje ziet geen stopcontact, maar een interessante grot om te verkennen. Stopcontactbeveiligers zijn daarom een must. Plaats deze in alle stopcontacten binnen hand- en kruipbereik van je kind. Meubelhoeken zijn nog een vaak over het hoofd gezien gevaar. Beschermers voor scherpe meubelhoeken kunnen blauwe plekken en erger voorkomen. En als je dan toch bezig bent, zet die mooie vaas even ergens hoog waar kleine handjes er niet bij kunnen.

Veilige speelruimte

Creëer een specifieke zone in de woonkamer waar je kind vrij kan spelen. Gebruik een zacht vloerkleed of speelmat en zorg dat dit gebied vrij is van kleine voorwerpen die ingeslikt kunnen worden. Leg er wat veilig, interessant en stimulerend speelgoed neer om de aandacht van je kleintje vast te houden.

Een oogje in het zeil houden

Zelfs met alle veiligheidsmaatregelen in de wereld is er geen vervanging voor ouderlijk toezicht. Als het even kan, zorg dan voor een open zichtlijn van waar je meestal zit naar de speelruimte van je kind. Overweeg een babyfoon met camerafunctie om je kindje in de gaten te houden als je even in een andere ruimte moet zijn.

Aan de slag!

Je woonkamer omtoveren tot een veilige speelruimte voor je kruipende ontdekkingsreiziger is gemakkelijker dan je denkt. Begin met het plaatsen van een traphekje om gevaarlijke zones af te schermen, beveilig de stopcontacten en meubelhoeken, en richt een veilige speelhoek in. En vergeet niet: het beste toezicht is je eigen oog. Ben je er klaar voor? Tijd om die woonkamer om te toveren!