Last Updated: 16:16PM 7/12/2021

Saturatie is een woord die onmisbaar is in de medische wereld. Er is sprake van saturatie wanneer men praat over het gehalte van het zuurstof in het bloed. De balans hiervoor wordt automatisch geregeld door het menselijk lichaam. Saturatie kan natuurlijk gemeten worden. Dit aan de hand van een klein apparaat dat gebruikt wordt aan de vinger: saturatiemeter.

Werkwijze saturatiemeter

Zoals eerder al is toegelicht is een saturatie meter een apparaat waarmee de saturatie wordt gemeten bij een individu. De gebruiksaanwijzing van een saturatie meter is als volgt. Het zuurstofgehalte wordt gemeten aan de hand van een sensor die in twee delen uitvalt: een infrarood lichtbron en een fotosensor. De infrarood lichtbron heeft als doel het afgeven van een infrarode straal, zodat de kleur van het bloed gezien wordt. In principe heeft bloed geen kleur. De kleur wordt verkregen van ijzer.

Alternatief

Naast de saturatiemeter wordt de saturatie ook gemeten middels een smartphone. Er is daarvoor een speciale app te downloaden. Mensen die vaker last hebben van een laag zuurstofgehalte of saturatie kunnen het best zelf het initiatief nemen om hun percentage te meten.

Voorkom saturatie

De beste manier om een gezond zuurstofgehalte te hebben is door gezond te eten, veel water drinken en sporten. Door te sporten blijft u in beweging en er gaat meer zuurstof in het bloed. Indien er niet voldoende zuurstof het bloed bereikt heeft u last van vermoeidheid, hoofdpijn, kortademigheid en nog veel meer. Door bovenstaande dingen toe te passen bereikt het bloed voldoende zuurstof en u hoeft geen langdurig zuurstofgebrek te genieten. Pas dus ten alle tijd een gezonde levensstijl toe.

Heeft u last van saturatie? Download de app om het percentage zelf te meten of een saturatiemeter gebruiken. Heeft u geen last van saturatie? Voorkom het vandaag nog door een gezonde levensstijl toe te passen.