Last Updated: 13:13PM 12/8/2022

In de afgelopen 10 jaar is het aantal dronken fietsers dat op de spoedeisende hulp terecht komt met 84% gestegen! Het aantal verkeersdoden door alcohol verschilt per jaar, maar alcohol neemt elk jaar voor iets meer dan 20% van alle dodelijke ongelukken op zijn rekening. Deze ongelukken gebeuren voornamelijk na het ’s avonds na het stappen.

Waarom is alcohol in verkeer zo gevaarlijk?

Alcohol vertraagd je reactiesnelheid, maakt je slaperig en vermindert je concentratie. Daarnaast heeft alcohol ook visuele bijwerkingen. Het verlies van focus en concentratie wordt gevaarlijk als er niemand om de weg is en je denkt dat je veilig door kunt rijden. Als je als dronken bestuurder het gevoel krijgt dat er niets mis kan gaan, dan gebeuren juist de meeste ongelukken! De gevolgen kunnen fataal zijn. Je kunt net even te laat een bocht zien en met een te hoge snelheid van de weg afrijden.

ongelukken door alcohol

Je mag van geluk spreken als je per toeval een weiland inrijdt, maar de realiteit is vaak helaas somberder.

Is rijden onder invloed een misdrijf?

Ja. Rijden onder invloed wordt in Nederland gezien als een misdrijf. De straffen die hierop staan verschillen per situatie en gebeurtenis. Als je ongelukken maakt, ben je als bestuurder altijd aansprakelijk. Ook rij je onverzekerd als je dronken achter het stuur gaat zitten!

Hoe lang mag ik niet rijden nadat ik alcohol gedronken heb?

Het is natuurlijk het verstandigst om helemaal niet te drinken als je moet rijden. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol helemaal uit je bloedbaan is. Dus als je om 20:00 uur je laatste drinkt, dan is de alcohol er om half 12 uit. Het verschilt per persoon hoe lang dit precies duurt.

Mag je rijden met een kater?

Je hebt katers en je hebt katers natuurlijk. Met een lichte kater kun je ervan uit gaan dat je geen alcohol meer in je bloed hebt. Als je echter een zware kater hebt, dan weet je dat er nog steeds alcohol in je bloed zit. Met alcohol in je bloed moet je natuurlijk niet gaan rijden. De risico’s zijn het simpelweg niet waard.

Neem de taxi

Ook als je dronken op de fiets stapt ben je deelnemer aan het verkeer. Dat betekent dat als je de fiets pakt en de auto laat staan en je wordt staande gehouden om te blazen, dan zul je nog altijd op eenzelfde manier bestraft worden. Je kunt zelf je rijbewijs kwijt raken! Ga je de volgende keer op stap? Bijvoorbeeld in Den Bosch. Neem dan de taxi in Den Bosch!