Last Updated: 12:12PM 9/16/2022

Een trampoline aanschaffen voor je kinderen is natuurlijk een leuk idee. Alleen kan een trampoline ook gevaarlijk zijn, zeker omdat je als ouder zijnde niet de hele tijd naast de trampoline kan staan. Kinderen zullen zelf veilig moeten kunnen spelen rondom en op de trampoline. Daarom zullen wij even alle veiligheidsmaatregelen op een rijtje zetten. Dit zijn de dingen waar je aan moet denken bij het aanschaffen van een trampoline.

Een net om de trampoline heen

Een van de gemakkelijkste en beste tips voor een veilige trampoline is een net. Door dit net kun je er niet vanaf vallen. Een net is vooral belangrijk bij een trampoline die staat op poten, want hier val je een stuk naar beneden. Bij een ingraaf trampoline is dit minder van toepassing, aangezien deze al dicht bij de grond staat. Evengoed kun je hier een net omheen plaatsen, zodat er daadwerkelijks niets ergs kan gebeuren.

Een trapje voor op de trampoline te komen

Deze tip is natuurlijk niet van toepassing als je een trampoline hebt die ingegraven is. Als je een trampoline op poten hebt is het belangrijk om te denken aan een trapje. Zo kunnen de kinderen gemakkelijker en veiliger op en van de trampoline afkomen. Zeker als ze nog niet zo groot zijn, dan kunnen ze vaker niet in 1 keer op de trampoline klimmen. Als ze van de trampoline af moeten en ze springen er vanaf, dan kunnen ze verkeerd terecht komen en zichzelf bezeren. Daarom is het handig om een klein trapje bij de trampoline te plaatsen zodat ze er veilig op en af kunnen.

Afdekflap voor de veren

Een trampoline heeft allerlei veren aan de zijkant zitten, zonder deze veren werkt de trampoline natuurlijk niet. Alleen als deze veren niet afgedekt zijn en je komt hierop terecht kun je jezelf veel pijn doen. Als de timing ongelukkig is kun je met je vel tussen zo’n veer komen of je kan tussen veren invallen. Daarom is het belangrijk om een afdekflap te kopen om deze veren te bedekken. Deze flap is meestal gemaakt van zacht materiaal wat de klap kan opvangen. Als je hier dus op terecht komt, doet het geen pijn.

Zorg ervoor dat de trampoline stevig staat

Deze tip is niet van toepassing als je een ingegraven trampoline hebt, maar wel iets om rekening mee te houden als je een trampoline op poten hebt. Een trampoline is een zwaar object in de meeste gevallen, deze verplaats je dus niet zomaar. Alleen als er meerdere kinderen op springen en ze zijn spelletjes aan het spelen, kan het zijn dat ze allemaal aan dezelfde kant staan. Dit betekent dat het evenwicht niet goed verdeeld is. Daardoor kan de trampoline kiepen. Dit zal niet zo snel gebeuren aangezien de meeste trampolines een aardig gewicht van zichzelf hebben en veel gewicht kunnen dragen. Toch is het belangrijk om dit in het achterhoofd te houden.