Last Updated: 2:02AM 12/16/2022

Het is belangrijk om veilig te werken op hoogte, er kan namelijk veel misgaan! Maar hoe doe je dat nou veilig? Hellende daken met zonnepanelen, groendak of zelfs gewone daken hebben regelmatig onderhoud nodig. Huur je dan een hoogwerker, een rolsteiger of laat je een valbeveiligingssysteem installeren?

Wetgeving

Op het gebied van valbeveiliging daken gelden er verschillende regels en wetten. Wanneer er mensen op het dak gaan werken, moeten gebouweigenaren of aannemers maatregelen treffen om valgevaar te voorkomen. Zo moeten losse elementen voldoen aan de persoonlijke beschermingsmiddelen wetgeving en moeten bouwproducten voldoen aan de Europese normen.

Beste optie

Als er in het ontwerpstadium van het gebouw al bekend is dat het dak elk jaar of om de paar jaar onderhoud nodig heeft, is het goed om na te denken over een permanent valbeveiligingssysteem. Deze eenmalige investering is voordeliger (en veiliger) dan bijvoorbeeld het jaarlijks huren van een hoogwerker. Daarnaast bespaar je ook tijd met de voorbereiding voor een klus met een valbeveiligingssysteem. Zo hoef je geen hoogwerker te huren, op te halen en installeren, maar kan je meteen aan de slag!

Flesst valbeveiligingssysteem

Het Flesst valbeveiligingssysteem biedt 100% veiligheid en is erg gebruiksvriendelijk. Doordat gebruikers altijd aangelijnd zijn aan twee lijnen is de valfactor 0%. Er kunnen wel vijf mensen tegelijkertijd op een dakvlak werken met dit systeem en doordat je aangelijnd bent, zijn je handen vrij voor alle werkzaamheden. Voor dit valbeveiligingssysteem zijn geen jaarlijkse keuringen nodig en de total cost of ownership is dan ook laag. Daarnaast is het geschikt voor elk type hellend dak en is een valfactor echt niet meer aan de orde.

Maar hoe werkt dit systeem? Als eerste is het belangrijk om een valbeveiliging harnas aan te trekken. Via een dakluik of ladderopstelplaats klim je op het dak. Daarna kan de dakbetreder zich met het Flesst systeem aanhaken via een speciaal koppeltouwsysteem. Deze zorgt ervoor dat het klimtouw naar de nok wordt gebracht en wordt aangekoppeld aan het systeem. Doordat je aan het hoogste punt van het dak vast zit, is de valfactor minimaal. De loopwagen beweegt mee met de dakbetreder, daardoor is het pendule-effect minimaal en loop je moeiteloos over het hellende dak.

Overal toepasbaar

Het grote voordeel van het Flesst valbeveiligingssysteem is dat het op elk dak toepasbaar is. Waar je met een hoogwerker of rolsteiger voldoende ruimte rondom het gebouw nodig hebt, is dat met een valbeveiligingssysteem niet nodig. Als het zou moeten, zou je elke dag het dak op kunnen met het Flesst systeem!