Last Updated: 8:08AM 12/29/2022

Bij het klussen in of verbouwen van een woning liggen ongelukken in een klein hoekje. Het is daarom ook erg belangrijk om je goed bewust te zijn van de gevaren die hierin schuilen. Hieronder vind je dan ook een aantal tips om veilig al je klussen en verbouwingen te voltooien.

Een veilige werkomgeving

Het kost misschien wat extra moeite aan het einde van een werkdag, maar het kan een heel groot verschil maken: het opruimen van je werkplaats. Niet alleen houd je zo je spullen geordend, maar je voorkomt ook dat je struikelt of je stoot aan obstakels die in de weg liggen. Ruim je werkplaats dus altijd op en markeer lastig te verplaatsen obstakels duidelijk. Zorg ervoor dat je afval direct weggooit op de daarvoor bestemde plek. Vaak zijn er voor bouwafval speciale containers te vinden. Deze kun je vaak aanvragen op internet. Woon je in Den Haag? Zoek dan bijvoorbeeld ‘container huren in Den Haag’.

De juiste gereedschappen

Het gebruiken van de juiste gereedschappen voorkomt veel ongelukken. Let altijd op dat je materiaal gebruikt dat geschikt is voor de taak die je voor ogen hebt. Zorg daarbij dat je het gereedschap goed onderhoudt en vervangt wanneer dat nodig is. Een bot mes lijkt misschien minder gevaarlijk, maar niets is minder waar.

De correcte beschermingsmiddelen

Draag altijd de juiste beschermingsmiddelen tijdens het werk. Een helm, handschoenen, veiligheidsbril, gehoorbescherming en een eventueel mondmasker beschermen je lichaam tegen onomkeerbare schade. Zo voorkom je vervelende bezoekjes aan de eerste hulp.

Voorkom elektrische schokken

Zorg ervoor dat je altijd goed oplet met elektrische apparaten en stroom. Vervang kabels die kapot zijn bij voorkeur direct. Zorg ook dat je gereedschappen goed geaard zijn en gebruik waar nodig een stroomonderbreker. Ben je even niet met het apparaat bezig? Trek dan altijd de stekker uit het stopcontact, zo voorkom je dat je het apparaat per ongeluk aanzet.

Pas op voor valgevaar

Moet je aan de slag met klussen hoog boven de grond? Houd dan rekening met valgevaar. Gebruik voor het klimmen geen voorwerpen die daar niet geschikt voor zijn, zoals stoelen of andere meubels. Zorg altijd voor een stevige ladder of steiger en probeer werk op hoogte altijd uit te voeren onder begeleiding van een mede-klusser.

Let op met chemische stoffen

Maak altijd gebruik van beschermende kleding tijdens het werken met chemische stoffen. Lees ook altijd goed de beschrijving van het product en berg het altijd op buiten bereik van kinderen. Zorg voor ventilatie en gebruik chemische middelen nooit in de buurt van vuur.

Vraag om hulp

Vraag bij grote taken of zwaar werk altijd om hulp. Op die manier voorkom je niet alleen blessures maar ook grotere ongelukken.

Neem rust

Zorg ervoor dat je regelmatig pauze neemt. Te lang werken zonder pauzes kan zorgen voor vermoeidheid, die vervolgens weer kan resulteren in ongelukken. Vooral in de zomer, wanneer er sprake is van hoge temperaturen, is het belangrijk om regelmatig even weg te gaan uit de zon en genoeg water te drinken.