Last Updated: 8:08AM 2/24/2023

Tijdens de winterperiode worden de meeste plannen gesmeed om te gaan klussen in en rond het huis. Een overkapping plaatsen, een ander behangetje op de muur, de badkamer renoveren of de woning aan de buitenzijde schilderen. Hartstikke leuk natuurlijk om hier mee aan de slag te gaan, zolang het maar op een veilige manier gebeurt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Hoe je het klussen zo veilig mogelijk uit kunt voeren lees je hier.

Gebruik van beschermingsmiddelen

Bij klussen is het belangrijk dat je beschermingsmiddelen gebruikt. Draag in ieder geval veiligheidsschoenen. Deze zijn voorzien van een stalen neus waardoor je tenen beschermd zijn tegen vallende voorwerpen zoals gereedschap. Dit type schoenen hebben ook zolen met een goed profiel. Zo heb je meer grip wanneer je op gladde ondergronden staat zoals een steiger of ladder. Ga je boren, zagen of een andere klus uitvoeren waarbij er veel lawaai wordt geproduceerd? Draag dan gehoorbeschermers om gehoorschade te voorkomen. Om je handen te beschermen wordt het dragen van goede werkhandschoenen aanbevolen. Heb je een klus waarbij je gaat zagen? Draag dan een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen rondslingerende splinters.

Begin en eindig opgeruimd aan een klus

Niets zo vervelend wanneer je aan een klus wilt beginnen en het juiste gereedschap niet kunt vinden. De juiste schroevendraaier, de hamer of het boorbitje: wanneer je het na een vorige klus niet opbergt waar het hoort is het soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Daarnaast is er een grote kans dat je valt over rondslingerend gereedschap wanneer je de werkplek niet opruimt. Berg daarom alles na het klussen op de juiste plek op. Zo is het veiliger, kun je alles snel terug vinden en is daardoor de animo groter om aan de volgende klus te beginnen.

Samen kun je meer dan alleen

Staat er een grote klus op het programma zoals het realiseren van een veranda? Schakel dan de hulp in van vrienden, buren en familie. Vele handen maken immers licht werk. Bovendien is de kans groot dat er binnen de mede-klussers zich mensen bevinden die werkzaam zijn binnen de bouwwereld of als elektricien. Zij weten hoe je veilig de klus klaart. Je wilt alle helpers natuurlijk wel tevreden houden. Een stevige maaltijd en een lekkere bak koffie op z’n tijd motiveert alleen nog maar meer om de handen uit de mouwen te steken. Laat voor de gelegenheid koffiebekers bedrukken die ze na het klaren van de klus mee naar huis kunnen nemen. Ook bedrukte mokken is een leuke manier om iedereen te bedanken voor de hulp.

Gebruik de juiste tools

Bij het klussen worden vaak verkeerde hulpmiddelen gebruikt waardoor er ongelukken ontstaan. Vallen doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een trap of ladder maar een wiebelige bureaustoel is hiervan een goed voorbeeld. Ook het gebruiken van gereedschap waar het niet voor gemaakt is zorgt regelmatig voor letsel. Zie je een klus niet zitten om zelf uit te voeren? Schakel dan een expert in, dat is de meest veilige optie.