Beleggen in aandelen kan soms een goede investering zijn. Door te beleggen in aandelen wordt u mede-eigenaar van de onderneming. Dit betekent dat u ook zeggenschap heeft over het bedrijf en recht hebt op dividend. Dividend is winst die wordt uitgekeerd. Het kan eenmalig plaatsvinden of periodiek. Er kunnen twee soorten dividend uitgekeerd worden. Het stockdividend en cashdividend. Stockdividend wil zeggen dat je aandelen uitgekeerd krijgt. Cashdividend is vanzelfsprekend. Hierbij krijg je dividend uitgekeerd in contanten. Maar hoe kun je op een veilige manier aandelen kopen?

Effectenhandelaren

Als beginnende investeerder is het eerste dat je moet doen een betrouwbare broker opsporen. Dit is een effectenhandelaar die op de beurs is. Het is dus een tussenpersoon van effecten. Elke broker heeft zijn eigen koers, voordelen en nadelen. Op www.aandelen.nl zijn er tal van brokers op een rijtje voor u gezet. Waaronder Plus500, Binck, DeGiro, eToro en Markets.com.

Open een rekening

Nadat u een betrouwbare broker hebt gevonden is het volgende dat u kunt doen een account openen. De beste manier om aan aandelen te komen is door het online te kopen via een broker. Hij gaat je vervolgens in staat stellen om toegang te krijgen tot beurzen en verwerken van orders, zodat je kunt handelen in aandelen. Bedrijven met publieke aandelen worden meestal op een effectenbeurs genoteerd, waarbij aandelen alleen via de beurs gekocht kunnen worden.

Stort geld

Als laatst moet u geld storten op uw rekening. De kosten die in rekening worden gebracht zijn afhankelijk van de broker bij wie u terecht bent. Bij eToro is dit kosteloos via iDEAL, bankoverschrijving, Visa, Paypal, Rapid Transfer, Skrill en Neteller. Elke broker heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Beleggen kan ook risicovol zijn dus het is handig te beleggen met geld dat u bereid bent te verliezen.