Last Updated: 6:06AM 8/16/2021

Een goede veiligheid tijdens het werken is erg belangrijk. Of het nu gaat om een kantoor of een bouwplaats, als werkgever moet je er voor zorgen dat de werknemers veilig en op een gezonde manier kunnen werken. Daarom zijn er een aantal regels en voorschriften waar werkgevers zich aan moeten houden om de veiligheid te bevorderen. Ben je benieuwd naar welke dit zijn en hoe je veiligheid kan garanderen op de werkvloer? Lees dan snel verder! Wij vertellen je er graag meer over.  

BHV 

Tegenwoordig moet iedere organisatie werknemers in dienst hebben die zijn uitgeroepen tot BHV’er. Dit betekent dat zij een cursus hebben gevolgd en weten hoe zij moeten handelen als er zich een noodsituatie voordoet op het werk. Denk bijvoorbeeld aan wanneer iemand onwel wordt en in elkaar zakt of als diegene een ongeluk maakt op de werkvloer. Dan moet er iemand aanwezig zijn die de persoon kan behandelen en weet wat er moet gebeuren. Daarom is het verstandig om meerdere werknemers op te leiden voor BHV’er. Zo kan er iedere werkdag minstens één BHV’er aanwezig zijn op de werkvloer. Dit kun je als werkgever heel makkelijk bijhouden in de Firecom BHV app. 

Communicatiesystemen en alarmen  

Hiernaast is het belangrijk dat een organisatie beschikt over communicatiesystemen en alarmen. Denk bijvoorbeeld aan intercoms voor als er een noodmelding gegeven moet worden en alarmen in gevallen van brand of andere ernstige situaties. Dan weet heel de organisatie meteen wat er aan de hand is en dat zij het pand moeten verlaten. Zeker bij grote werkplaatsen waar veel mensen aanwezig zijn, is het handig om te werken met portofoons, zoals de Motorola DP1400. Zo kunnen medewerkers door heel het pand met elkaar communiceren in gevallen van nood of als er geen stroom is.  

Regels 

Om ongelukken op de werkvloer te voorkomen, is het verstandig om van te voren regels op te stellen. Zo weten medewerkers waar ze op moeten letten en hoe zij het beste kunnen handelen om ongelukken te voorkomen. Stel daarom een soort handboek op waar alle voorschriften en maatregelen in staan. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een helm op een werkplaats of het besturen van bepaalde apparaten. Hier willen we vooral ook even benadrukken dat medewerkers ook in bezit moeten zijn van een certificaat bij het gebruiken en besturen van bepaalde apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een heftruck.