Last Updated: 9:09AM 12/29/2022

Iedereen kent het wel: na een lange werkdag heerlijk douchen. Of misschien douche jij aan het begin van je werkdag, ook heerlijk. Je kan echt uitkijken naar je dagelijkse douche, omdat het even een momentje voor jezelf is. Eventjes afschakelen of eventjes wakker worden, zonder dat andere mensen je storen. Je bent in de badkamer en je stapt onder de douche. Douchen is fijn, maar wist je dat de meeste badkamers helemaal niet zo veilig zijn? Er lijkt weinig mis te kunnen gaan tijdens een douche, maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Je hoeft maar een keer je grip te verliezen en je ligt lang uit in de douche. Dit komt dan bijvoorbeeld omdat de instap van je bad of douche heel erg hoog is en het water al loopt of omdat de badkamertegels gemakkelijk erg glad kunnen worden. Het is verstandig om je badkamer eens te checken op de volgende elementen. Word je ouder en merk je dat je badkamer niet voldoet aan deze elementen? Dan kan het handig zijn om te gaan verbouwen voor je eigen veiligheid.

Lage instap

Wanneer je een hoge instap hebt in de douche dan is het iedere keer dat je in de douche stapt mogelijk dat je kan uitglijden en je eigen veiligheid in gevaar brengt. Niet wat je wil. Daarnaast is de meerderheid van de badkamers niet drempelvrij. Zorg dat drempels in de badkamer weggehaald worden. Kies liever voor een douchebak zonder instap of een inloopdouche. Dit is makkelijker en veiliger voor iedereen. In moderne badkamers zie je dit soort douches alleen nog maar, de douchebak is verleden tijd.

Bad vervangen

In bad gaan is heel lekker, maar het kan je ook je veiligheid kosten. In veel gevallen kun je er beter voor kiezen je bad weg te halen en een inloopdouche te maken die lekker ruim is. Als je uit bad stapt kun je namelijk gemakkelijk vallen, doordat de badrand nat is en doordat je tegels nat zijn en je eigen lichaam. Dat wil je liever voorkomen.

Douchestang

Heb je vlak naast je douche geen douchestang hangen voor je handdoeken? Dan kun je eens kijken of je er niet een kunt bevestigen. Dit is relatief makkelijk te realiseren met een douchestang en stokeinden. Maak de stang met de stokeinden aan de muur en hang je handdoeken eroverheen. Zo hoef je niet ver te gaan voor je handdoeken als je uit de douche komt. Handig, want doordat je in de douche kan blijven staan en niet over die gladde tegels hoeft voorkom je dat je gemakkelijk valt.