Als je een nieuw stopcontact wilt kopen, vraag je je misschien af of het stopcontact de juiste bescherming heeft. Juiste bescherming is een veiligheidsvoorziening die helpt beschermen tegen elektrische schokken. In dit bericht leggen we uit hoe je kunt weten of een stopcontact de juiste bescherming heeft, en wat je moet doen als dat niet het geval is. Blijf lezen voor meer informatie.

De meeste mensen weten niet wat een stopcontact met goede bescherming is, laat staan waarom ze het in hun huis nodig hebben. Een goed beveiligd stopcontact is in wezen een beschermingsmaatregel tegen elektrische brand. Als je er een in huis hebt, verminder je het risico op brand aanzienlijk, omdat je bedrading wordt beschermd tegen vonken en andere potentiële ontstekingsbronnen

Dus waarom niet gewoon in elk huis, stopcontacten met een goede bescherming installeren? Om te beginnen, ze zijn niet goedkoop. Ze moeten ook regelmatig worden onderhouden en vervangen, wat een gedoe kan zijn voor huiseigenaren. Maar als je je huis serieus tegen brand wilt beschermen, dan is een stopcontact met goede bescherming zeker iets om te overwegen.

Een goede manier om dat te zien is door te kijken naar het Europese keurmerk. Als het stopcontact dit symbool heeft, betekent dit dat het gecertificeerd is en voldoet aan de veiligheidsnormen van de Europese Unie. Als je in Nederland bent, kun je zien of een contactdoos de juiste bescherming heeft ingebouwd door te kijken naar het KEMA keur label.

Dit keurmerk geeft aan dat het stopcontact is getest en gecertificeerd door de Koninklijke KEMA Nederland B.V. Contactdozen met dit keurmerk zijn verplicht om een goede bescherming tegen elektrische schokken te hebben.

Controleer eerst of je stopcontact de juiste bescherming heeft. Als dat niet het geval is, kun je een stopcontact met de juiste bescherming kopen bij je plaatselijke bouwmarkt. Ten tweede, als je stopcontact wel de juiste bescherming heeft, kun je altijd een verlengsnoer met ingebouwde overspanningsbeveiliging gebruiken. Tot slot, als je je nog steeds zorgen maakt over overspanning en stroomuitval, kun je altijd investeren in een generator.

Het hangt af van het type stopcontact en waar je woont, maar een stopcontact van goede kwaliteit met de juiste bescherming kan ergens tussen de euro 10 en euro 100 of meer kosten. Het is aan te raden dit na te vragen bij je plaatselijke bouwmarkt of elektrozaak. In Nederland is een stopcontact van goede kwaliteit met de juiste bescherming te koop bij de meeste bouwmarkten.

Aanbevolen is het personeel in de winkel om hulp te vragen bij het vinden van het juiste type stopcontact voor je behoeften. Hier zijn enkele voordelen van een stopcontact met de juiste bescherming in je huis:

Je zult minder snel een schok krijgen als je het stopcontact aanraakt.
Je apparaten gaan langer mee, omdat ze niet worden beschadigd door stroompieken.
Je bespaart geld op je elektriciteitsrekening, omdat je minder energie verbruikt.
Je draagt bij aan de bescherming van het milieu, omdat je in het algemeen minder energie verbruikt.
Je hebt minder kans om brand te stichten in je huis, wat mensen of huisdieren kan doden of verwonden.
Je voelt zich veiliger nu je weet dat je huis beter beschermd is tegen elektrische risico’s.

Al met al is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verschillende soorten stopcontacten en hun bijbehorende beschermingsniveaus. Met deze kennis kun je met een gerust hart het juiste stopcontact voor je behoeften kiezen. Hebben we al je vragen beantwoord? Zo niet, laat dan hieronder een reactie achter of neem direct contact met ons op. We horen graag van onze lezers!