Er is de laatste tijd veel discussie over de vraag of je een open trap beter wel of niet kunt afsluiten. Sommigen zeggen dat het een gevaar voor de veiligheid is, terwijl anderen beweren dat het gevaarlijker is om ze af te sluiten. Dus, wat is het? Moet je je open trap sluiten of open houden? Laten we beide opties eens nader bekijken en zien wat de voor- en nadelen zijn.

Een open trap kan een grote aanwinst zijn voor elk huis. Ze voegen architectonisch belang toe en kunnen een kleine ruimte groter doen aanvoelen. Ze komen echter ook met enkele uitdagingen. Een van de belangrijkste uitdagingen is ze schoon te houden. Een open trap afdichten kan helpen om ze te beschermen tegen vuil en stofophoping.

Het kan ook het schoonmaken vergemakkelijken, want je hoeft je niet meer bezig te houden met het schoonmaken van elke afzonderlijke trede. Een ander voordeel van het afdichten van een open trap is dat het kan helpen om uitglijden en vallen te voorkomen. Als je trap niet verzegeld is, kan vuil zich gemakkelijk ophopen op de treden, waardoor ze glad worden. Dit is vooral gevaarlijk als je jonge kinderen of huisdieren in huis hebt.

Er zijn een paar verschillende soorten afdichtingsmiddel die gebruikt kunnen worden om trappen tegen verwering en vocht te beschermen. Eén soort is een doorzichtige verzegeling, die het hout tegen waterschade helpt beschermen en toch de natuurlijke schoonheid van het hout laat doorschijnen. Een andere soort verzegeling is een getinte verzegeling, die de trap een beetje kleur geeft terwijl ze toch tegen vocht beschermd wordt.

Welk soort afdichtingsmiddel je ook kiest, zorg ervoor dat je het volgens de instructies van de fabrikant aanbrengt om het beste resultaat te krijgen. De gemiddelde kosten om je trap door een vakman te laten verzegelen bedragen tussen 90 euro en 185 euro. Afhankelijk van de grootte en toestand van je trap kunnen de werkelijke kosten hoger of lager zijn.

Als je een grote of ingewikkelde trap hebt, of als je trap in slechte staat is, kun je verwachten dat je meer betaalt. Over het algemeen kunnen de meeste mensen echter verwachten ergens in deze range te betalen. Als je een open trap zelf wilt afdichten, zijn er een paar methoden die je kunt gebruiken. Eerst moet je de ruimte die je wilt afgrendelen opmeten en dan wat doorzichtig plastic zeil kopen.

Je kunt het zeil op de trap bevestigen met plakband of nietjes. Als het zeil op zijn plaats ligt, gebruik je een föhn om de randen van het plastic met hitte te verzegelen. Dit zal een tijdelijke barrière vormen die voorkomt dat lucht en vuil het trapgat binnendringen. Als je een meer permanente oplossing wilt, kun je de randen van de opening afdichten met siliconen breeuwmiddel.

Zorg er wel voor dat je overtollig breeuwwerk gladstrijkt, zodat het voetverkeer op de trap er niet door gehinderd wordt. Als een open trap niet goed afgedicht is, kan dat na verloop van tijd leiden tot waterschade en/of schimmelgroei in de structuur van het huis. Dit komt omdat zonder afdichting wind en regen door de opening het huis kunnen binnendringen, en vocht zich op de trap kan ophopen, wat tot rot en schimmelgroei leidt.

Het afdichten van een open trap is een geweldige manier om tocht en energieverlies in je huis te voorkomen. Het houdt ook ongedierte uit je huis. Het afdichten van de trap kun je zelf doen, maar het is belangrijk dat je de juiste soort kit gebruikt en dat je het goed doet voor het beste resultaat. Als je je er niet prettig bij voelt om het zelf te doen, is het inhuren van een vakman altijd een optie.