Last Updated: 0:00AM 12/18/2020

Wanneer je op vakantie gaat, zit je hoofd wellicht vol met voorpret. Dan wil je wel eens dingen vergeten te doen die bijdragen aan de veiligheid van je woning. Daarom hier een aantal tips. Zie het als een checklist die je afwerkt voordat je op pad gaat. Een zorgeloze vakantie is immers goud waard.

Het huis goed en zuinig achterlaten

Draai alle energiebronnen dicht. Je hebt misschien net gekozen voor de goedkoopste energieleverancier, maar dat wil niet zeggen dat je alles maar aan moet laten staan. Zeker niet als je een paar weken weg bent. Zet je combiketel laag, doe alle lichten uit, zet de televisie helemaal uit (niet in stand-by dus, dit geldt ook voor de PC en de stereo) en draai eventueel het gas dicht. Denk ook aan apparaten waar water doorheen blijft lopen, zoals een kattenfontein. Tenzij de kat thuis blijft natuurlijk. Als laatste sluit je alle ramen af, draai je de deur op het nachtslot en zet je het inbrekersalarm aan.

Licht de buren in

Beter een goede buur dan een verre vriend, zegt men wel eens. Dat geldt zeker voor wanneer je het huis tijdelijk verlaat: hij of zij kan een oogje in het zeil houden, zo nu en dan even de post opstapelen, de planten water geven en wellicht de huisdieren verzorgen. Het lijkt een dagtaak, maar jij doet dit waarschijnlijk ook voor hen. Heb je geen leuke buren, zorg dan dat iemand anders af en toe gaat kijken. Eventueel kan diegene ook zorgen dat het huis er een beetje bewoond uitziet, met gebruikt servies op tafel, jassen aan stoelen, enzovoorts.

Social media: post toch maar geen vakantieberichten

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat niet via social media weten dat je (ver) weg bent! Want nog steeds zien we op Facebook, Instagram en Twitter berichtjes waarmee vakantiegangers hun vrienden en volgers de ogen willen uitsteken. Heel leuk hoor, maar het inbrekersgilde wordt het zo wel heel makkelijk gemaakt een geschikt tijdstip voor een geslaagde kraak uit te kiezen. Want ook al kunnen alleen ‘vrienden’ je socials bekijken, er zijn nog altijd hackers. En bovendien, hoe zeker weet jij dat al je volgers op social media te vertrouwen zijn? Criminelen zijn slimmer dan je denkt en checken soms dagenlang voor hun inbraak bij je huis of jij er wel of niet dagelijks bent. Neem dus het zekere voor het onzekere met social media. Dit brengt wellicht ook een hoop rust op je vakantie.