Last Updated: 19:19PM 12/21/2023


Nu de donkerste maand van het jaar weer is aangebroken, is het des te belangrijker om aandacht te schenken aan je zichtbaarheid in het verkeer. Het maakt niet uit of je als voetganger of fietser aan het verkeer deelneemt of dat je op een scooter of in een auto rijdt; het is van groot belang om zichtbaar te zijn.

Opvallen in het verkeer kan namelijk hét verschil maken tussen een risicovolle situatie en een veilige doortocht. De vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer? Denk aan het belang van fietslampjes bedrukken en het gebruik van reflecterende accessoires en kleding. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Waarom het van belang is om te investeren in je veiligheid in het verkeer

Zichtbaarheid in het verkeer is essentieel om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Hoewel dit uiteraard het hele jaar door van groot belang is, is het raadzaam om in de winter nog net wat meer aandacht te schenken aan je zichtbaarheid in het verkeer. Wanneer de dagen minder lang zijn en het veel donker is, ben je op veel plekken veel minder goed te zien. In de grote stad heb je hier misschien niet veel last van, maar in dorpen en buitengebieden in Nederland kan het enorm donker worden. Zelfs met straatlantaarns ben je daar nog niet goed zichtbaar op een donkere gure dag.

Door zichtbaar te zien vergroot je de kans dat andere weggebruikers je opmerken, wat essentieel is om ongevallen en aanrijdingen te voorkomen. Het zijn vooral fietsers en wandelaars of hardlopers die soms erg slecht te zien zijn in het donker of met slecht weer. Maar: ook automobilisten en mensen op een scooter of een brommer moeten investeren in hun zichtbaarheid en zo veiligheid op straat. Je zorgt hiermee niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van andere weggebruikers. Met de onderstaande tips zorg jij ervoor dat je goed te zien bent in het verkeer.

Fietslampjes bedrukken voor meer zichtbaarheid in verkeer

Een van de manieren om je zichtbaarheid te verhogen, is natuurlijk door gebruik te maken van verlichting op voertuigen of op de buitenkant van je jas. Als fietser is het bijvoorbeeld een must om goede fietsverlichting aan te schaffen. Het is sowieso verplicht om werkende lampen op de fiets te hebben. Naast de standaard verlichting mogen dit losse lampjes zijn. Heb je een eigen bedrijf dan is het raadzaam om te kiezen voor fietslampjes bedrukken om niet alleen je zichtbaarheid te vergroten, maar ook die van je onderneming. Check Promoboer voor meer informatie.

Kies de juiste kleding en vermijd donkere kleuren in het verkeer

Naast verlichting is het aan te raden om te kijken naar wat voor kleding je draagt wanneer je deelneemt aan het verkeer. In de auto maakt het niet zoveel uit wat voor kleding je aan hebt, maar stap je op de fiets of laat je je hond uit in het donker? Maak dan bewuste keuzes. Donkere kleuren zoals zwart, donkerblauw en bruin zie je amper in het donker. Ga je echter voor felle kleuren, zoals neon geel of neon oranje? Dan ben je al veel beter zichtbaar op donkere plekken. Kies dus altijd voor de juiste kleding wanneer je naar buiten gaat.

Koop accessoires met reflecterende strips of delen

Je kunt hierin ook nog een stapje verder gaan door kleding aan te schaffen met reflecterende strips. Daarmee zien tegenliggers met lampen op hun auto of fiets je altijd, omdat de verlichting ervoor zorgt dat de reflecterende onderdelen zichtbaar zijn. Naast kleding is er van alles te koop op het gebied van accessoires met reflecterende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan reflecterende strips of accessoires die je over je kleding aan kunt trekken of aan je rugzak vast kunt maken. Ook handig: reflecterende banden of lichtgevende banden die je om je armen, benen of enkels kunt doen om zo je zichtbaarheid te verhogen.

Fiets of wandel samen met anderen in plaats van alleen

Tot slot nog een extra tip voor fietsers en wandelaars die in het donker aan het verkeer moeten deelnemen: om beter zichtbaar te zijn, is het aan te raden om met meerdere mensen te fietsen of te wandelen in plaats van alleen. Met meerdere mensen ben je namelijk altijd beter te zien dan wanneer je in je eentje bent; helemaal wanneer jullie goed zichtbaar zijn met lampjes en reflecterende accessoires. Verder is het altijd een must om alert en voorspelbaar te blijven in het verkeer. Plotselinge bewegingen (lopend, met de fiets of met de auto) kunnen andere weggebruikers verrassen en tot gevaarlijke situaties leiden.