Weet je wat een omvormer voor zonnepanelen is? Zo niet, dan is dat niet erg – veel mensen weten dat niet. Omvormers zijn een belangrijk onderdeel van een zonne-energiesysteem, maar ze worden vaak over het hoofd gezien. Deze blogpost legt uit wat omvormers doen en hoe ze werken. We nemen ook een kijkje bij enkele van de beste omvormers voor zonnepanelen die vandaag op de markt zijn.

Dus als je nieuwsgierig bent naar dit weinig bekende onderdeel van zonne-energiesystemen, lees dan verder!

Een omvormer voor zonnepanelen is een apparaat dat gelijkstroom (DC) omzet in wisselstroom (AC). Het is nodig om de gelijkstroom output van zonnepanelen om te zetten in wisselstroom omdat de meeste apparaten in onze huizen wisselstroom gebruiken. De omvormer moet er ook voor zorgen dat de spanning en frequentie van de wisselstroom uitgang overeenstemmen met die van het elektriciteitsnet.

Dit is belangrijk, want als er grote verschillen zouden zijn tussen de door de zon opgewekte stroom en de stroom van het net, kan dat schade veroorzaken aan toestellen of zelfs hele gebouwen.

Er zijn een paar tekenen die erop wijzen wanneer een omvormer vervangen of gerepareerd moet worden. Eén teken is als de omvormer harde geluiden maakt. Een ander teken is als hij niet de juiste hoeveelheid stroom afgeeft. Als je het niet zeker weet, kun je het beste een vakman om zijn oordeel vragen. In het algemeen hebben omvormers voor zonnepanelen een levensduur van ongeveer 10 jaar.

Dus als je omvormer het einde van zijn levensduur nadert, kan het tijd zijn voor vervanging. Er zijn echter gevallen waarin een omvormer gerepareerd kan worden in plaats van vervangen, dus het is altijd het beste met een vakman te overleggen om uit te zoeken wat in uw specifieke situatie de beste handelwijze is.

Er zijn een paar veel voorkomende problemen die zich met omvormers voor zonne-energie kunnen voordoen, en gelukkig zijn de meeste ervan eenvoudig te verhelpen. Hier zijn een paar van de meest voorkomende problemen:

De omvormer gaat niet aan. Dit kan aan enkele dingen liggen, zoals een gesprongen zekering of een doorslaande stroomonderbreker;
De omvormer wekt storing op. Dit kan komen door defecte bedrading of een overbelast circuit;
Het systeem produceert niet genoeg stroom. Dit kan komen door schaduw van bomen of gebouwen, vuile panelen, of een defecte omvormer;
Het systeem produceert te veel stroom. Dit kan onder meer komen door een defect paneel.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om problemen met je omvormers voor zonnepanelen op te lossen. Controleer eerst of de omvormer goed op een stopcontact is aangesloten. Controleer vervolgens de stroomonderbreker of zekeringkast om te zien als er een gesprongen onderbreker of doorgebrande zekering is. Is dat het geval, stel dan de zekering opnieuw in of vervang hem.

Als deze stappen niet werken, dan moet je misschien een vakman bellen voor hulp. In het algemeen kost een omvormer voor zonnepanelen tussen 184 euro en 920 euro om te vervangen of te repareren. De kosten hangen af van het type omvormer en de grootte van het systeem. Als je problemen hebt met je omvormer voor je zonnepaneel, kun je het beste een technicus bellen voor hulp.

Die zal het probleem kunnen beoordelen en een schatting geven voor de reparatie of vervanging van de omvormer. De meeste omvormers voor zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 20 jaar. Sommige moeten echter misschien eerder vervangen of gerepareerd worden, afhankelijk van de mate van gebruik en de soort omgeving waarin ze gebruikt worden.

De duur van reparatie pf vervanging hangt af van het model van de omvormer voor zonnepanelen en de omvang van de schade. Over het algemeen duurt het tussen twee en vier uur om een omvormer van een zonnepaneel te vervangen of te repareren. Als je een omvormer voor je zonnepaneel wilt laten repareren, kun je het beste contact opnemen met je plaatselijke installateur of technicus.

Die geeft je een schatting van de kosten en de tijd die voor de reparatie nodig zijn. Er is geen gemakkelijke doe-het-zelf oplossing bij het repareren of vervangen van omvormers op zonnepanelen. Als je omvormers niet werken, zul je waarschijnlijk een vakman moeten inschakelen om je te helpen het probleem te diagnosticeren en te repareren.

Hoewel het mogelijk is online of in een bouwmarkt een vervangende omvormer te vinden, is het niet aan te raden dat je zelf probeert hem te installeren. Omvormers zijn kwetsbare apparaten en kunnen gemakkelijk beschadigd worden als ze niet goed geïnstalleerd worden. Bovendien kan een verkeerde installatie je zonnepanelen beschadigen en hun rendement verminderen.

Daarom is het altijd het beste om de installatie van omvormers voor zonnepanelen aan een professionele installateur over te laten. Zo, daar heb je het. Alles wat je moet weten over het repareren of vervangen van omvormers voor zonnepanelen. Hopelijk zijn de kosten die ermee gemoeid zijn niet al te schokkend en kun je je systeem zo snel mogelijk weer aan de praat krijgen.

Houd ons in gedachten als je nog andere vragen hebt – we helpen onze lezers graag bij het vinden van de beste informatie voor hun behoeften!