Het installeren van zonnepanelen op een plat dak wordt steeds populairder, want het is een geweldige manier om je eigen hernieuwbare energie op te wekken. Er zijn echter enkele dingen waar je rekening mee moet houden voor je ze installeert. In dit bericht bespreken we de voor- en nadelen van het installeren van zonnepanelen op een plat dak, en of het voor u de juiste optie is of niet.

Zonnepanelen zijn toestellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Ze bestaan uit cellen die een halfgeleidermateriaal bevatten, meestal silicium. Wanneer zonlicht op de cel valt, wekt het een elektrische stroom op. De stroom wordt dan naar een omvormer gestuurd, die hem omzet in wisselstroom (AC). Wisselstroom is de soort elektriciteit die de meeste huizen en bedrijven van stroom voorziet.

Zonnepanelen kunnen op een plat dak geïnstalleerd worden. De panelen worden meestal op een oost-west as gemonteerd, zodat ze de hele dag door de meeste zon krijgen.

De meeste zonnepanelen werken door zonlicht om te zetten in gelijkstroom (DC) elektriciteit. De gelijkstroom-elektriciteit wordt dan omgezet in wisselstroom (AC), waar je huis op werkt. Om de gelijkstroom in wisselstroom om te zetten heb je een omvormer nodig. Sommige omvormers zijn aan het zonnepanelensysteem bevestigd, terwijl andere in een apart toestel zitten.

Er zijn veel voordelen aan het installeren van zonnepanelen op het platte dak van je huis. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

Verhoogde woningwaarde – Zonnepanelen kunnen de waarde van je huis met wel 25% verhogen. Dit komt omdat potentiële kopers weten dat ze geen elektriciteitsrekeningen meer hoeven te betalen als ze het huis kopen;
Verminderde koolstofuitstoot – Zonnepanelen verminderen je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, en helpen zo de koolstofvoetafdruk van je huis verkleinen;
Belastingkredieten – De federale overheid biedt momenteel een belastingkrediet van 30% voor huiseigenaars die zonnepanelen installeren. Dit betekent dat je een aanzienlijk deel van de kosten van je zonnepanelen installatie terugbetaald kunt krijgen;
Lagere energierekeningen.

Het kan tussen 9200 euro en 23.000 euro kosten om zonnepanelen op een plat dak van een huis te installeren. Allerlei factoren zijn van invloed op de uiteindelijke kosten. De grootte en complexiteit van de installatie, het merk en type van de gekozen zonnepanelen. Tenslotte ook de plaats en toestand van het dak.

Veel huiseigenaren kiezen voor de installatie van zonnepanelen om te kunnen profiteren van federale belastingvoordelen en staatskorting. In sommige gevallen is het mogelijk de kosten van de installatie te financieren via een lening of lease overeenkomst.

Zonnepanelen op je platte dak installeren is een geweldige manier om op den duur geld te besparen op je energiekosten. De aanvankelijke investering kan vrij duur zijn, maar de besparingen op lange termijn zijn het zeker waard. De meeste mensen zien elk jaar een rendement van ongeveer 15% op hun investering.

Dus in de loop van ongeveer 10 jaar zou je kunnen verwachten dat je de kosten van de installatie terugverdient en dan nog wat. Er zijn veel factoren die van invloed zijn op hoeveel geld je zult besparen (zoals de grootte van je dak, de hoeveelheid zon die het krijgt, enz.), maar als je in een zonnige streek woont en een groot dak hebt, kun je mogelijk duizenden euro’s per jaar besparen door op zonne-energie over te schakelen.

Zonnepanelen die op een plat dak van een huis worden geïnstalleerd moeten een hoek hebben die loodrecht op de zon staat. Bovendien is het belangrijk dat de zonnepanelen geïnstalleerd worden op een plaats met veel zonlicht. Tenslotte is het belangrijk ervoor te zorgen dat de zonnepanelen regelmatig schoongemaakt worden om het rendement te maximaliseren.

Is het dus mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te installeren? Het antwoord is ja! Je kunt nog steeds de vele voordelen van zonne-energie ervaren door panelen op je platte dak te installeren. Bedankt voor het volgen van deze blogpost. We hopen dat je nu alle informatie hebt die je nodig hebt voor de installatie.