Last Updated: 1:01AM 1/3/2021

Om je kind zo veilig mogelijk te vervoeren in de auto, schaf je natuurlijk de beste autostoel aan. Toch is de veiligheid van je zoon of dochter niet enkel afhankelijk van de kwaliteit van de autostoel. Het is ook belangrijk je kind de eerste vier jaar achterwaarts te vervoeren.

Rijd veilig

Je kunt het allerbeste autostoeltje achterwaarts plaatsen, maar veilig rijden om de kans op een botsing zo klein mogelijk te houden, is natuurlijk het allerbelangrijkst. Soms is een botsing onvermijdelijk, doordat medeweggebruikers roekeloos rijden. Daarom is het hebben van een goed autostoeltje en de beste autoverzekering ook zeker geen overbodige luxe.

Wat is nu de norm?

Dat baby’s achterwaarts vervoerd moeten worden, is natuurlijk al langer bekend. Daarom zijn alle groep-0+-autostoeltjes, die geschikt zijn vanaf de geboorte en kunnen worden gebruikt tot het kind 13 kilo weegt, geschikt voor het vervoeren tegen de rijrichting in. Veelal wordt hierna echter gekozen voor een groep-1-autostoel die met de rijrichting mee wordt geplaatst, terwijl het kindje dan net een jaar oud is. Waarom is dit af te raden?

Waarom achterwaarts vervoeren veiliger is

Ten opzichte van hun lichaam hebben kinderen een groot hoofd. Tegelijkertijd zijn hun spieren nog niet volledig ontwikkeld, waardoor de nek de klap van een plotselinge verandering van richting nog niet voldoende kan opvangen. Plaats je het autostoeltje tegen de rijrichting in, dan wordt het hoofd van je kind tegen de zachte hoofdsteun van het stoeltje geduwd, waardoor de nek zoveel mogelijk wordt ontzien. Het blijkt dat de kracht die op de nek wordt uitgeoefend op deze manier tot wel vijf keer zo laag is.

Tot aan vier jaar

De i-Size-richtlijn geeft aan dat een kind minstens 15 maanden tegen de rijrichting moet worden vervoerd. Een recent uitgevoerd Amerikaans onderzoek gaf aan dat het beter is om je kind tot twee jaar achterwaarts te vervoeren. Hoewel de spieren en wervels in de nek op die leeftijd natuurlijk al een stuk sterker zijn, is het hoofd van je kind nog steeds vrij groot ten opzichte van zijn lichaam. Waarom zou je je kind daarom niet wat langer die optimale veiligheid bieden, laten we zeggen tot een jaar of vier? Nu zal je misschien zeggen: ’tot vier jaar?’ Dat past toch niet?’ Het zal je echter verbazen hoe flexibel kinderen zijn en dat ze met vier jaar nog prima op een comfortabele manier achterwaarts kunnen worden vervoerd. Om dit mogelijk te maken zal je wel een autostoel moeten kopen die de mogelijkheid biedt om je kind tot die leeftijd tegen de rijrichting in te vervoeren.