Last Updated: 11:11AM 1/16/2023

Een ongeluk zit in een klein hoekje. We weten het allemaal, toch gebeuren er nog regelmatig ongelukken in het huis. Ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Wil jij dat je huis veilig is voor je baby of peuter? Check dan deze tips. Geen volledige lijst, daarvoor zijn er te veel gevaren, maar wel mooi tips voor mogelijke verbeterpunten in je huis.

Stopcontacten

Vingers en speelgoed? Uit het stopcontact blijven. Er zijn genoeg manier om de stopcontacten voor baby’s en peuters te beveiligen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld afdekplaatjes of losse pluggen. Kinderveilige wandcontactdozen zijn ook een optie. Doe het gewoon overal, ook op de slaapkamer. Zo voorkom je dat je kind een lichte schok krijgt of in een erger geval brandwonden of spierscheuren. 

Het traphekje

Een traphekje, vanaf de vloer zo’n 75 cm hoog onder- en bovenaan de trap kan een desatreuze val voorkomen. Let wel op dat het vaak maar werkt voor kinderen tot een jaar of twee. Oudere kinderen kunnen het hekje openmaken. Er is ook een risico dat een kind juist klem komt te zitten met bijvoorbeeld het hoofd tussen het traphekje. De trap is en blijft daarmee dus altijd een gebied waarbij toezicht fijn is.

kinderopvang Bezuidenhout

Antislipmatjes en beschermhoekjes

Niet alleen fijn voor kleine kinderen, het kan jezelf ook overkomen: uitglijden over een matje dat mee gaat glijden. Met antislipmatjes voorkom je dit probleem eenvoudig.

Tip van kinderopvang Bezuidenhout: denk aan de hoekjes van bijvoorbeeld de tafel. Wie heeft er nog nooit in zijn leven het hoofd aan gestoten? Het kan hard gaan, zeker bij kleine kinderen. Gelukkig zijn er meubel beschermhoekjes waarmee je puntige hoekjes van bijvoorbeeld een tafel of kastje kunt afschermen.

Meubels vast?

Menig ouder zal het bericht niet zijn ontgaan van het kind dat onder een kast is gekomen en daarbij is overleden. Een tragisch ongeval, een grote nachtmerrie voor ouders. Iets om mee te nemen in je eigen veiligheid in je huis. Zorg er daarom voor dat kasten vast zitten aan de muur. Zo kunnen ze niet zomaar omvallen. Tegenwoordig zit het materiaal ervoor al bijgevoegd bij de kast. Is dat niet zo? Dan kun je het aanschaffen bij een bouwmarkt.
 
Raam veilig?

 Met een raambeveiliger zorg je ervoor dat je raam niet te ver open kan: maximaal 10 cm. Hiermee voorkom je op de eerst verdieping en hoger dat je kind uit het raam kan vallen. Tip: bij het raam geen stoelen, bedden o.i.d. zetten.