Last Updated: 5:05AM 10/13/2023

Veiligheid is een essentieel aspect van ons dagelijks leven, vooral als het gaat om onze eigen woning. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat ons huis ‘s nachts veilig is, zodat je met een gerust hart kan gaan slapen. In deze blogpost delen we vijf belangrijke tips om ervoor te zorgen dat jouw huis tijdens de nacht optimaal beveiligd is.

1. Trapverlichting:

Een goed verlichte trap is van cruciaal belang om ongelukken en valpartijen te voorkomen. Installeer daarom verlichting bij je trap of overweeg een traprenovatie met verlichting. Ga je zelf aan de slag, dan kun je eenvoudig LED-strips aanbrengen aan de onderkant van de trapleuning of maak gebruik van bewegingssensoren die de verlichting automatisch inschakelen wanneer iemand de trap op- of afloopt. Bij een complete traprenovatie ga je nog een stap verder: het resultaat van zo’n renovatie is namelijk een stijlvolle, veilige trap waarbij elke tree afzonderlijk verlicht is. Een heel erg mooie én veilige oplossing!

2. Rook- en koolmonoxidemelders:

Rook- en koolmonoxidemelders zijn essentiële apparaten voor een veilige woning, vooral tijdens de nacht wanneer we het meest kwetsbaar zijn voor brand en giftige gassen. Zorg ervoor dat je rookmelders installeert op elke verdieping van je huis – dit is overigens verplicht – inclusief slaapkamers en gangen. Plaats ook koolmonoxidemelders in ruimtes waar gasapparatuur aanwezig is, zoals keukens en verwarmingsruimtes. Vooral in de buurt van je verwarmingsketel is een koolmonoxidemelder een must.

3. Beveiliging voor ramen en deuren:

Inbraken kunnen een grote bedreiging vormen voor de veiligheid van jouw huis, vooral ‘s nachts wanneer het donker is en potentiële inbrekers ongezien hun gang kunnen gaan omdat er minder mensen op straat zijn. Zorg ervoor dat alle ramen en deuren goed beveiligd zijn. Installeer stevige sloten op alle toegangspunten en overweeg het gebruik van extra beveiligingsmaatregelen, zoals raam- en deur sensoren of zelfs bewakingscamera’s. Zo weet je zeker dat er geen ongewenste ‘gasten’ binnenkomen terwijl jij en je gezin liggen te slapen.

4. Haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact:

Onnodige elektrische apparaten die ‘s nachts in het stopcontact blijven zitten, zijn een potentieel brandgevaar. Vooral (ongebruikte) opladers van telefoons en laptop staan erom bekend dat ze oververhit kunnen raken en vervolgens in brand kunnen vliegen. Haal daarom altijd ongebruikte stekkers uit het stopcontact voordat je naar bed gaat en laat je telefoon of ander apparaat niet onnodig lang aan de oplader liggen. Dit minimaliseert niet alleen het risico op brand, maar helpt ook om onnodig energieverbruik te verminderen.

5. Verlichting rondom je woning:

Goede buitenverlichting is van groot belang om indringers af te schrikken en jouw huis veiliger te maken tijdens de nachtelijke uren. Installeer verlichting met bewegingssensor bij de ingangen van je huis, zodat ze automatisch aangaan wanneer er iemand nadert. Het schrikt niet alleen potentiële inbrekers af, maar alarmeert jou ook. Daarnaast kun je ook overwegen om verlichting aan te brengen langs tuinpaden, opritten en andere donkere plekken rondom je woning, zodat je veilig kunt navigeren in het donker.

6. Beveiligingsmaatregelen voor kleine kinderen

Als je een klein kind in huis hebt, dan weet je hoe snel een ongeluk kan gebeuren. Jonge kinderen onderzoeken en leren en kunnen altijd ineens iets wat ze de dag ervoor nog niet konden. Je moet dus zorgen dat je ze steeds een stapje voor bent. Neem de benodigde veiligheidsmaatregelen zoals het aanbrengen van een traphekje, beveiliging voor stopcontacten, het hoog opbergen van medicijnen en gevaarlijke stoffen en het vastzetten van hoge kasten die kunnen omkiepen als er een klein ‘aapje’ in klimt. Ook tijdens de nacht is het belangrijk dat je weet dat jouw huis kindbestendig is. Het kan namelijk altijd zijn dat jouw kleine ‘s nachts wakker wordt en op onderzoek uitgaat.……

7. Vergrendel je wifi-netwerk

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar als je draadloze thuisnetwerk niet is beveiligd, is dit hetzelfde als de deur open laten staan voor inbrekers. Je netwerk is namelijk de toegang tot jouw persoonlijke en financiële informatie. Wanneer je domotica gebruikt en je wifi-netwerk is verbonden met smart home-gadgets of jouw beveiligingssysteem, kan het zomaar zijn dat criminelen rechtstreeks toegang hebben tot je huis én je gegevens! Om jezelf en je huis op digitaal niveau te beschermen, is het essentieel om de volgende stappen te nemen:

  • Beveilig je draadloze router.
  • Geef je thuisnetwerk een nieuwe naam en verberg het. 
  • Schakel WPA (Wi-Fi Protected Access) of WPA2-codering in.
  • Gebruik een firewall.
  • Gebruik antivirus- en antimalwarebescherming.
  • Maak sterke wachtwoorden aan.

Kortom, een veilig huis tijdens de nacht begint met eenvoudige maar effectieve maatregelen. Denk eraan dat veiligheid nooit overdreven is! Neem altijd alle noodzakelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat jouw huis beschermd is tegen mogelijke gevaren. Zo kun je met een gerust hart van een goede nachtrust genieten, wetende dat jouw huis een veilig oord is!