Last Updated: 15:15PM 9/23/2022

Verkeersregelaars zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van automobilisten en voetgangers op bouwterreinen, in de bouw en zelfs op snelwegen. Als je een professionele verkeersregelaar wilt worden, moet je ervoor zorgen dat je vaardigheden, persoonlijkheid en kwalificaties in orde zijn. Hier bekijken we wat een verkeersregelaar doet en hoe je er een kunt worden.

Wat doe je als verkeersregelaar?

Jouw taak als verkeersregelaar is het verkeer vlot en veilig te laten verlopen en ervoor te zorgen dat iedereen op tijd op zijn bestemming aankomt. Dit betekent dat je misschien:

  • Het verkeer tot stilstand brengen als er gevaar dreigt, zoals puin op de weg of een auto-ongeluk (dit wordt ook wel “leidinggeven” genoemd)
  • Je gebruikt handsignalen, vlaggen of andere hulpmiddelen om de verkeersstroom te regelen.
  • Je moet soms mensen begeleiden die hun auto willen parkeren of naar de overkant willen lopen (dit wordt ook wel “begeleiden” genoemd).

Wat heb je nodig?

Je kunt een professionele verkeersregelaar worden als je beschikt over een aantal vaardigheden. Eerst en vooral moet je goed kunnen lezen en schrijven. Je moet ook lang kunnen staan zonder moe te worden. Ten slotte is het belangrijk dat je in een team kunt werken; als je daar nog nooit deel van hebt uitgemaakt, kan dat even wennen zijn!

Doe het examen voor verkeersregelaar.

De laatste stap van het proces is het afleggen van het eindexamen. Als je niet zeker weet waar jouw certificaat geldig zal zijn, neem dan contact op met je werkgever voordat je het examen aflegt. Het examen zelf duurt minder dan twee uur en bestaat uit meerkeuzevragen over de meest voorkomende en belangrijkste situaties, voorschriften en wetten in dat land. Je moet ten minste 75% goed hebben om te slagen; zo niet, probeer het dan opnieuw totdat je slaagt!