Een ongeluk zit in een klein hoekje, en zeker in de keuken. We kennen het ongetwijfeld allemaal: Snel, snel, snel dat gerecht nog even afmaken terwijl de gasten al met knorrende magen voor de deur staan. Nog even dat laatste takje peterselie snijden, om vervolgens zeer geraffineerd en professioneel over de pompoensoep te sprenkelen. Haastige spoed is zelden goed: en het topje van je wijsvinger beleeft de rest van de avond onder een laag pleisters. Naast het advies om in de keuken te allen tijde te proberen om de rust te bewaren, hebben we gelukkig nog een andere tip die hopelijk zal helpen. We hebben het namelijk over de keuze van je messen!

Een bot mes helpt niet mee

Je denkt misschien dat vlijmscherpe Japanse messen gevaarlijker zijn dan botten messen. Niets is echter minder waar. Wanneer je snijdt met een bot mes van goedkopere kwaliteit, zet je namelijk veel meer kracht. Het mes schiet gemakkelijk een andere kant op dan jouw bedoeling was, en doordat er nogal wat druk op ligt heb je zo een glip in je vinger. Wanneer je een mes gebruikt van goede kwaliteit, dat inderdaad enorm scherp is, glijdt het mes zonder moeite door het voedsel dat je bereidt. Japanse messen zijn gemaakt van een hoogwaardig type staal waardoor je niet meer het gevaar loopt geen controle over je mes te hebben. Het cliché is echt waar: laat het mes het werk vóór je doen.

Het slijpen van jouw Japanse messen

Het is belangrijk dat je je messen af en toe slijpt, om ervoor te zorgen dat ze scherp blijven. Afhankelijk van de korrel die je kiest bij het slijpen, eindigt jouw mes terug in het messenblok als licht scherp, scherp of vlijmscherp: zoals het een echte chefkok betaamt.

Voor ieder gerecht een ander mes

Ben jij die doorgewinterde bourgondische carnivoor voor wie een goed stuk vlees niet mag ontbreken? Of gaat jouw voorkeur uit naar het koken met plantaardige ingrediënten? Of je nu vlees, vis of groente wilt bereiden: voor ieder ingrediënt kun je een ander geschikt mes gebruiken. Zo vind je bij Sumisu Knives onder andere de Kiritsuke: een universeel mes dat moeiteloos door vlees, vis en groente snijdt. Ook de Santoku is voor alle bovengenoemde ingrediënten geschikt. Wordt het niet eens tijd om je familie, vrienden of jezelf te trakteren op heerlijke vers bereide sushi uit eigen keuken?