Een woningbrand kan een verwoestende ervaring zijn. Niet alleen gaan uw persoonlijke bezittingen en herinneringen verloren, maar uw huis loopt ook het risico te worden verwoest. Hoewel het onmogelijk is om het risico van een woningbrand volledig uit te sluiten, zijn er stappen die u kunt nemen om de kans op een brand te minimaliseren.

En uw overlevingskansen te vergroten als er toch een brand ontstaat. Volg deze tips om u en uw gezin te beschermen tegen brand. Een van de meest voorkomende oorzaken van woningbranden is het onbeheerd achterlaten van kaarsen. Zorg ervoor dat u ze uitblaast voordat u de kamer verlaat! Andere veelvoorkomende oorzaken zijn kookongelukjes en elektrische storingen.

Houd uw huis veilig door waakzaam te zijn en potentiële brandgevaarlijke situaties in de gaten te houden. Als er brand is in uw huis, is het eerste wat u moet doen de brandweer bellen. Daarna moet u proberen het gebouw te verlaten als dat veilig is. Als u niet kunt evacueren, blijf dan in een kamer met een deur en ramen die open kunnen, zodat de brandweer u kan redden.

Vergeet ten slotte niet om kalm te blijven en te wachten tot er hulp komt. Enkele tips om veilig aan een woningbrand te ontsnappen als die toch in uw huis ontstaat:

  • Ga zo snel mogelijk naar buiten. U wilt niet vastzitten in een brandend huis;
  • Als u kunt, sluit deuren tussen u en het vuur om het te helpen indammen;
  • Pak een natte handdoek of deken om de rook buiten te houden als u er toch doorheen moet;
  • Kruip laag onder de rook om te voorkomen dat u te veel rook inademt;
  • Ga naar buiten en blijf buiten! Als je eenmaal veilig bent, ga dan nergens meer voor naar binnen.

U moet uw vluchtplan regelmatig als team oefenen – minstens een keer per maand. Door samen te oefenen, weet u zeker dat iedereen weet wat hij moet doen als er brand uitbreekt en hoe hij veilig weg kan komen.

Het is ook belangrijk om buiten het huis een verzamelplaats te hebben waar iedereen elkaar kan ontmoeten als ze geëvacueerd zijn. Zo weet u zeker dat iedereen veilig is. Het installeren van rookmelders is zeker de eerste stap die u kunt nemen om brand in uw huis te helpen voorkomen. U moet ook brandbare materialen zoals gordijnen en tapijten weghalen bij warmtebronnen zoals open haarden en kachels.

En zorg er ten slotte voor dat u een brandblusser bij de hand hebt bij nood. Dus daar heb je het – alle info die u nodig hebt om uw gezin en huis veilig te houden tegen brand. We hopen dat u deze informatie nooit hoeft te gebruiken, maar we zijn blij dat u ze nu hebt als. En vergeet niet, test altijd uw rookmelders en oefen een evacuatieplan voor thuis, zodat iedereen weet wat te doen als er brand is. Blijf veilig!