Last Updated: 15:15PM 12/28/2022

Waarschijnlijk kijk je bij het organiseren van een evenement het meeste uit naar het plannen van de ‘leuke’ dingen: welke muziek wordt er gedraaid, welke hapjes en drankjes worden er geserveerd en hoe gaat het decor eruitzien? Toch zijn er een aantal andere zaken die ook van belang zijn voor het organiseren van een fantastisch evenement. Een van de belangrijkste dingen om goed rekening mee te houden is dan misschien ook wel de veiligheid. Hieronder zullen we een aantal dingen voor je op een rij zetten waarmee je rekening kunt houden voor het organiseren van een zo veilig mogelijk evenement.

Maak een risico-inventarisatie en evaluatie (RIE)

Je hebt het misschien niet direct door, maar bij het organiseren van een evenement komen veel risico’s kijken. Het is dan ook een goed idee om voorafgaand aan het evenement een overzicht te maken van allen mogelijke risico’s. Dit kan doormiddel van het uitvoeren van een RIE: een risico-inventarisatie en evaluatie. Aan de hand van dit onderzoek kun je bepalen welke risico’s er zijn en hoe je de kans op gevaarlijke situaties kunt verminderen.

Zorg (indien nodig) voor voldoende beveiliging

Organiseer je een groot evenement met veel bezoekers? Denk dan vooral ook eens na over het inhuren van beveiliging. Ook wanneer je een deurbeleid wilt hanteren om ervoor te zorgen dat er niet te veel bezoekers binnenkomen, of om er zeker van te zijn dat er alleen mensen deelnemen die ook daadwerkelijk uitgenodigd zijn, kan het neerzetten van een uitsmijter een goed idee zijn.

Huur je een locatie? Maak duidelijke afspraken

Wil je jouw evenement organiseren op een externe locatie? Maak dan goede afspraken met de verhuurder. Zorg ervoor dat je op voorhand weet hoe het zit met de brandveiligheid en of er voldoende vluchtroutes aanwezig zijn. Ook wanneer je nog materiaal nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je ervoor kiest om een podium te huren, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het bedrijf waarvan je huurt betrouwbaar is en het materiaal veilig te gebruiken is.

Houd rekening met het vervoer

Of je jouw evenement nu organiseert aan huis of op een externe locatie, het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeerssituatie rondom het evenement. Wijs bezoekers op de parkeermogelijkheden, om boetes en gevaarlijke situaties te voorkomen. Verwacht je veel mensen op de fiets? Regel dan een fietsenstalling en voorkom dat mensen stoepen en toegangswegen gaan blokkeren.

Zorg voor de juiste en voldoende EHBO-voorzieningen

Mocht er dan toch iets misgaan en iemand gewond raken, zorg er dan voor dat er voldoende en de juiste EHBO-voorzieningen aanwezig zijn op de locatie. Het is daarbij ook zeker aan te raden om ervoor te zorgen dat er mensen aanwezig zijn op de locatie die speciaal komen voor het verlenen van eerste hulp.

Door voorafgaand aan jouw evenement alle veiligheidsregels in acht te nemen en te zorgen voor een veilige omgeving kun je met een gerust hart en vol plezier genieten van het door jou georganiseerde evenement!