Als nieuwe ouder wilt u er alles aan doen om ervoor te zorgen dat uw baby veilig is. Misschien vraagt u zich af hoe u een veilige woonomgeving voor uw kleintje kunt creëren. Hier zijn wat tips om u op weg te helpen. Concentreer u op het creëren van een ruimte die vrij is van mogelijk schadelijke gifstoffen en afval.

Overweeg waar mogelijk het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen en materialen. Neem ook maatregelen om uw huis kindveilig te maken, zodat uw baby veilig op ontdekkingstocht kan gaan. Met een beetje planning kunt u een veilig en gezond huis voor uw gezin creëren. Een van de belangrijkste dingen die je tijdens je zwangerschap moet onthouden, is dat je baby veilig is. Hier zijn een paar tips om u te helpen:

 • Gebruik tijdens de zwangerschap geen agressieve chemicaliën of schoonmaakmiddelen, want die kunnen schadelijk zijn voor de baby. Probeer in plaats daarvan biologische of natuurlijke schoonmaakmiddelen te gebruiken.
 • Drink geen alcohol en rook geen sigaretten, want beide kunnen schadelijk zijn voor de baby.
 • Zorg ervoor dat alle messen en scherpe voorwerpen buiten bereik van de baby zijn opgeborgen, omdat ze ernstig letsel kunnen veroorzaken.
 • Wees voorzichtig met trappen en vermijd struikelen of uitglijden tijdens de zwangerschap, want u kunt vallen en uzelf of de baby verwonden.

Er zijn een paar veelvoorkomende gevaren waar u op moet letten als u uw huis babyproof maakt. Dit zijn enkele van de belangrijkste:

 • Elektrische snoeren: Zorg ervoor dat alle elektrische snoeren buiten bereik zijn, en dat er geen stopcontacten binnen het bereik van uw kind zijn.
 • Meubels en apparaten: Zorg ervoor dat alle meubels en apparaten aan de muur zijn bevestigd, zodat ze niet op uw kind kunnen worden getrokken.
 • Trappen: Installeer hekjes aan de boven- en onderkant van trappen om te voorkomen dat uw kind erop klimt.
 • Chemicaliën: Bewaar huishoudelijke chemicaliën zoals bleek, schoonmaakmiddelen en schoonmaakspullen in een kast die buiten bereik is.

Er zijn veel dingen die u kunt doen om een gezonde omgeving voor uw baby te creëren – zowel binnenshuis als buitenshuis. Binnen, zorg ervoor dat uw huis opgeruimd en schoon is. Probeer ook de luchtkwaliteit in uw huis hoog te houden door luchtfilters te gebruiken en ramen open te zetten om frisse lucht binnen te laten.

Buiten moet u ervoor zorgen dat uw baby voldoende beweging krijgt door te wandelen of in het park te spelen. Probeer ook te voorkomen dat uw baby wordt blootgesteld aan vervuiling en andere giftige stoffen. Dit kunt u doen door drukke straten te vermijden en kies als mogelijk voor biologisch fruit en groenten.

Er zijn enkele manieren om de lucht te zuiveren of van ongedierte af te komen zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën of bestrijdingsmiddelen. Enkele eenvoudige en natuurlijke methoden zijn:

 • Het planten van lavendel, rozemarijn en munt bij deuren en ramen om ongedierte af te schrikken uw huis binnen te komen
 • Het verbranden van kaneelstokjes of kruidnagelolie om insecten op een natuurlijke manier af te schrikken
 • Regelmatig stofzuigen om stof, huidschilfers van huisdieren en andere allergenen te verwijderen die astma en allergieën kunnen verergeren
 • Een stoomreiniger gebruiken om bacteriën, mijten en andere allergenen in uw huis te doden
 • Regelmatig beddengoed wassen in heet water om huisstofmijt te verwijderen

Er zijn veel manieren om je ecologische voetafdruk als gezin te verkleinen, maar een van de belangrijkste dingen om te onthouden is het milieu niet onnodig te belasten. Probeer bijvoorbeeld te lopen of te fietsen in plaats van met de auto te gaan wanneer dat mogelijk is. Of neem het openbaar vervoer in plaats van uw eigen auto.

Een andere manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen is door voedselafval te composteren en het als meststof in je tuin te gebruiken. En zorg ervoor dat u zoveel mogelijk biologische producten koopt – conventioneel geteelde groenten en fruit hebben een grotere koolstofvoetafdruk dan biologische producten.

Haal de stekker uit het stopcontact als u de elektronica niet gebruikt en installeer douchekoppen met een laag debiet en spaarlampen om de koolstofvoetafdruk van uw gezin nog verder te verkleinen. Als je op zoek bent naar milieuvriendelijke producten die je helpen schoon te maken en voor jezelf te zorgen, kijk dan niet verder dan je keuken!

Huishoudelijke artikelen als azijn en zuiveringszout kun je gebruiken voor alles van het schoonmaken van je aanrecht tot het ontstoppen van je afvoer. Je kunt citroenen ook gebruiken om oppervlakken te ontsmetten of om een natuurlijke luchtverfrisser te maken. En als je op zoek bent naar een meer persoonlijke oplossing, overweeg dan het gebruik van kokosolie als een schoonheidsproduct of kook ingrediënt. Het is natuurlijk, effectief, en goed voor je!

Dus, waar wacht je nog op? Ga aan de slag met die kinderkamer! En als het op veiligheid aankomt, onthoud dan altijd – een ons voorkomen is een pond genezen waard. Door de richtlijnen te volgen die we in deze blogpost hebben uiteengezet, kun je ervoor zorgen dat je kleintje een veilig en gezond thuis heeft om in op te groeien. We hopen dat je deze informatie nuttig vond – veel plezier in uw nest!