Last Updated: 17:17PM 10/15/2022

Het belang van terreinbeveiliging voor bedrijven

Met de terugkeer van het ‘normale’ leven na de opheffingen van de laatste COVID-19 maatregelen, keerde de criminaliteit helaas ook terug. Des te belangrijker om te zorgen voor goede beveiliging, voor zowel woningen als ondernemingen en overige panden. Ook bedrijven lopen risico om overvallen of beroofd te worden. Terreinbeveiliging is hierbij onmisbaar. Er zijn diverse soorten beveiliging speciaal voor bedrijventerreinen waarvoor gekozen kan worden. Leer hier welke soort geschikt is voor jouw bedrijf en wat de grootste voordelen van deze beveiliging zijn. 

Diverse soorten terreinbeveiliging

Beveiliging neemt vele vormen aan, van cameratoezicht tot bewaking voor de deur. Ervaren inbrekers weten echter precies waar zij rekening mee moeten houden wanneer zij het gemunt hebben op een specifiek pand. Daarom zijn er ook een aantal andere, minder zichtbare en bekende manieren van terreinbeveiliging ontworpen.

Veel bedrijven hebben een hek om hun pand staan om te voorkomen dat mensen na sluitingstijd binnen kunnen dringen. Hekdetectie is een uitstekende toevoeging aan dit hek om vroegtijdig inbraken te kunnen detecteren. Een netwerk aan lussen detecteert mogelijke inbraken en maakt hier direct een melding van. Het netwerk merkt wanneer iemand probeert het hek te openen, er overheen klimt of zelfs het slot of hek probeert door te knippen. Voor extra beveiliging, kan er een stroomsysteem worden geïnstalleerd dat de indringer een stroomstoot geeft bij aanraking van het hek. 

Bodemdetectie is een andere, subtiele vorm van terreinbeveiliging. Hierbij worden er sensoren in de grond aangelegd die trillingen opvangen. Deze trillingen ontstaan wanneer er iemand over de grond loopt. Wanneer dit buiten openings- en werktijden gebeurt, wordt er een melding gemaakt van de beweging die direct naar de meldkamer wordt gestuurd.

Inbrekers kiezen er logischerwijs meestal voor om ‘s nachts te werk te gaan. Normale beveiligingscamera’s kunnen in het donker lastig bewegingen opvangen, waardoor een inbraak mogelijk onopgemerkt kan gaan. Bedrijfspanden die kostbare spullen bevatten, waaronder bijvoorbeeld banken, gemeentehuizen en juweliers, kunnen daarom groots profiteren van thermische camera’s. Deze camera’s herkennen warmte, wat kan aanduiden dat er een persoon of dier over het terrein loopt. Vervolgens stuurt deze camera een melding van de waargenomen beweging. Sommige systemen kunnen bij warmtedetectie ook een alarm afgeven, dit zal er dan voor zorgen dat de desbetreffende persoon afgeschrikt wordt.

Een directe verbinding met een meldkamer

Camerasystemen, hek beveiliging en thermische camera’s zijn niet voldoende. Er moet immers actie worden ondernomen om een inbraak te voorkomen. Veel van de eerder genoemde systemen voor terreinbeveiliging zijn daarom aangesloten op een gecertificeerde meldkamer die in actie kan komen wanneer er verdachte beweging wordt waargenomen. Camerabeveiliging is altijd verstandig om in te investeren, aangezien de beelden kunnen verifiëren dat er daadwerkelijk een poging tot inbraak plaats heeft gevonden of plaatsvindt bij het live uitkijken. Door 24/7 zicht te houden op jouw bedrijventerrein, wordt de kans op inbraak of vandalisme ingedamd en kunnen panden met vertrouwelijke en belangrijke gegevens of producten goed beschermd blijven.