Nu de dagen korter worden en het weer koeler, is het belangrijk om te onthouden dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen om veilig te blijven. Vallen is een veel voorkomende oorzaak van verwondingen bij oudere volwassenen, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om je risico te verkleinen. In deze post bekijken we enkele van de beste manieren om vallen deze herfst te voorkomen. Blijf veilig en geniet van het seizoen!

Specifiek voor senioren, is valpreventie belangrijk omdat vallen de belangrijkste oorzaak van letsel en dood bij oudere volwassenen is. Daardoor is het identificeren van veranderbare risicofactoren voor vallen en het uitvoeren van effectieve interventies om vallen te voorkomen een prioriteit voor de volksgezondheid. Er zijn veel mogelijke redenen waarom iemand kan vallen.

Enkele veel voorkomende oorzaken van vallen zijn: spierzwakte, verminderd evenwicht, slecht zien, omgevingsgevaren (b.v. gladde vloeren), en het innemen van bepaalde medicijnen (b.v. die welke slaperigheid of duizeligheid veroorzaken). Hoewel sommige risicofactoren voor vallen niet veranderd kunnen worden (bv. leeftijd), zijn er veel dingen die gedaan kunnen worden om vallen te voorkomen.

Er zijn veel mogelijke risico’s verbonden aan vallen, vooral voor oudere volwassenen. Enkele veel voorkomende risico’s zijn:

  • Gewond raken. Een val kan botbreuken, snijwonden, kneuzingen, en andere verwondingen veroorzaken;
  • Het ontwikkelen van een chronische aandoening zoals artritis;
  • Het ervaren van een achteruitgang in cognitieve functie;
  • Last krijgen van angst of depressie;
  • Het verliezen van iemands onafhankelijkheid.

Preventie is de sleutel als het op vallen aankomt, en er zijn veel dingen die mensen kunnen doen om hun risicofactoren te verminderen. Enkele eenvoudige tips zijn: struikelgevaren uit huis verwijderen, comfortabele schoenen met goede steun dragen, en regelmatig bewegen om kracht en evenwicht te behouden. Er zijn ook meer geavanceerde maatregelen zoals het aanbrengen van leuningen.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je huis veiliger te maken om vallen te voorkomen, zoals het installeren van grijpstangen in de douche en bij het toilet, het vrijhouden van looppaden van rommel, en het gebruik van antislip matten in bad en douche. Je kunt ook leuningen op trappen gebruiken, en raambekleding installeren die geen koorden of koorden met trekkers nodig heeft.

Tenslotte kun je ervoor zorgen dat al je meubels stabiel staan en niet wiebelen. Er zijn enkele oefeningen die het evenwicht en de coördinatie kunnen helpen verbeteren. Een soort oefening die bijzonder nuttig kan zijn, zijn proprioceptie oefeningen. Deze oefeningen helpen je lichaam te trainen om positie en beweging beter waar te nemen, wat het evenwicht en de coördinatie kan helpen verbeteren.

Een andere soort oefening die nuttig kan zijn is behendigheidstraining. Behendigheidstraining helpt om de reactietijd en de bewegingssnelheid te verbeteren, die beide gunstig kunnen zijn voor het verbeteren van evenwicht en coördinatie. Evenwichtsoefeningen en coördinatieoefeningen zijn ook geweldig om deze vaardigheden te verbeteren.

Tenslotte kunnen Pilates of yoga heilzaam zijn voor het verbeteren van evenwicht en coördinatie, vanwege de nadruk op adembeheersing en lichaamsbewustzijn. Er zijn inderdaad producten die je kunnen helpen je risico op vallen te verminderen. Eén zo’n product is de Mighty Walk dat is een wandelstok met een ingebouwde gyroscoop die je helpt je evenwicht te bewaren tijdens het lopen.

Er zijn ook verschillende merken schoenen die voorzien zijn van speciale zolen met grip om uitglijden en vallen te helpen voorkomen. Tenslotte zijn er verschillende telefoon apps (zoals Fallout Alarm) die ingesteld kunnen worden om te trillen of geluid te maken als je begint te vallen, zodat iemand in de buurt gewaarschuwd wordt die je kan helpen.

Niemand geniet van de gedachte te vallen en zich te bezeren, dus hopelijk kunnen deze producten wat gemoedsrust geven en helpen je valrisico te verminderen! Er zijn enkele manieren om meer informatie over valpreventie te vinden. Een manier is om met je arts of een andere medische deskundige te praten. Die zal je waarschijnlijk wel wat bronnen en adviezen over valpreventie kunnen geven.

Daarnaast zijn er veel online bronnen over valpreventie beschikbaar. Een snelle zoekactie op Google levert enkele artikelen, blog posts, en zelfs video’s over valpreventie op. Tenslotte kunt u bij de plaatselijke bibliotheek of seniorencentrum wat materiaal over valpreventie vinden. U kunt dan lessen of workshops over het onderwerp volgen.

Door een beetje onderzoek te doen, zou je alles moeten kunnen vinden wat je moet weten over valpreventie en jezelf veilig houden tijdens de koudere maanden. Valpreventie is voor iedereen belangrijk, vooral als we ouder worden. Door je bewust te zijn van de risico’s en enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je helpen jezelf veilig te houden voor valpartijen.

We hopen dat deze blog je alle informatie heeft gegeven die je nodig hebt om gezond te blijven en vallen te voorkomen. Als je nog vragen hebt of hulp nodig hebt bij valpreventie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Bedankt voor het lezen!