Last Updated: 14:14PM 10/9/2022

Indien je regelmatig de baan op moet/ bent, al dan niet voor het werk, dan kan het misschien wel een goede aanbeveling zijn om te investeren in een kwalitatieve en efficiënt werkende dashcam. Misschien heb je er wel al van gehoord of misschien ook niet, hoewel het apparaat de laatste jaren steeds meer aan populariteit lijkt in te winnen. De moeite waard om op zijn minst de mogelijkheden en pluspunten ervan eens even op een rijtje te zetten en wie weet kan hij er in bepaalde situaties wel voor zorgen dat je je gelijk behaalt tegenover de tegenpartij.

Een dashcam voor meer veiligheid en eerlijkheid

Uit onderzoek en diverse enquêtes is gebleken dat de vraag naar dashcams zowaar gestegen is en het gebruik van een dergelijk apparaatje bijgevolg aan een stevige opmars bezig is. En dat is bijlange zo verkeerd nog niet aangezien het in tal van situaties al voor opheldering en nauwkeurigheid van de feiten heeft gezorgd.

Moet je maar eens nagaan dat je onderweg met de wagen door toedoen van de tegenpartij, een ongeluk krijgt. Stel je in daarbij voor dat de tegenpartij zijn betrokkenheid of schuld betwist én er geen sprake is van getuigen. Op dat moment is het bijna woord tegen woord, hoewel bepaalde reconstructies het relaas van het ongeval ondertussen wel min of meer kunnen nagaan. Indien je op dergelijke momenten een dashcam hebt, dan wordt alles automatisch gefilmd en geregistreerd zodanig dat je de feiten ook effectief zwart of wit kunt bewijzen. Niet alleen handig voor jezelf maar uiteraard ook voor de betrokken verzekeringsmaatschappijen en eventueel politie, indien deze er al in tussen komt.

Wat is een dashcam?

Werd je nieuwsgierigheid getriggerd en wil je graag iets meer informatie bekomen over de verschillende mogelijkheden omtrent dashcams, dan loont het uiteraard de moeite om de volgende website https://gekkebanden.nl/ alvast even te raadplegen. Echter, zijn wij zo vrij om je al enkele basis formaliteiten uit te doeken te doen zodanig dat de eerste twijfelpunten van de baan kunnen worden geveegd.

Met een dashcam, door sommigen ook wel eens omschreven als een zogenaamde dashboard camera, wordt het mogelijk om onderweg opnames en beelden te registreren en deze voor een bepaalde tijd in het geheugen op te slaan. De meeste apparaten mogen dan wel compact en licht van gewicht zijn, ze zijn wel degelijk bijzonder uitgebreid en laten niets aan het toeval over. Elk beeld wordt nauwkeurig geregistreerd en opgeslagen, wat vervolgens voor opheldering kan zorgen in het geval van een eventueel ongeval of andere kritieke situatie.

Extra kenmerken en functiemogelijkheden

De knoop is eindelijk doorgehakt en je besluit op zoek te gaan naar de geschikte dashcam. Wist je dat bepaalde dashboard camera’s over heel wat extra’s beschikken die misschien wel een belangrijke en doorslaggevende meerwaarde kunnen betekenen in kritieke situaties? Daarbij worden de parkeerfunctie, bewegingsdetectie en G-sensor als meest voor de handliggende pluspunten beschouwd.

Zo is de parkeerfunctie handig wanneer je lange ritten maakt met de vrachtwagen of kampeerwagen en zo nu en dan moet stoppen om even op adem te komen. Met behulp van een dergelijke functie, zal de dashcam zelfs tijdens het parkeren blijven filmen en registreren weliswaar zonder de beelden daarbij ook effectief op te slaan. Logischerwijze is dat geen meerwaarde op het moment dat er iemand tegen je stilstaand voertuig rijdt. Indien je dergelijke beelden wilt kunnen opslaan dan moet de parkeersensor worden aangevuld met de aanwezigheid van een zogenaamde G-sensor.

Ben je echt op zoek naar het neusje van de zalm dan is de aanwezigheid van bewegingsdetectie alvast een pluspunt. Dergelijke functie is in staat om, bij de minst mogelijke beweging, in actie te schieten en de situatie op beeld vast te leggen.