De bedoeling van een blusdeken is om branden te blussen en de verspreiding van hitte, vlammen en rook te voorkomen. Ze zijn gemaakt van dikker dan gewone stof, waardoor ze mensen tegen hoge temperaturen kunnen beschermen, en ze kunnen over een persoon gegooid worden om een vlam te doven. Blusdekens kunnen ook gebruikt worden om rond een voorwerp dat in brand staat te wikkelen om te proberen de vlammen te smoren.

Een branddeken is een dun vel vervormbaar materiaal dat bedoeld is om kleine branden te blussen, of om de gebruiker te beschermen tegen de hitte en de vlammen van grotere branden. Branddekens zijn meestal gemaakt van geweven glasvezelweefsels die geïmpregneerd zijn met chemicaliën die bij verhitting uiteenvallen tot niet-toxische gassen.

Er is onduidelijk bewijs of nieuwere ontwerpen die gebruik maken van aluminium-silicaatvezels doeltreffender zijn dan traditionele glasvezeldekens. Sommige overheidsspecificaties schrijven voor dat behandelde doeken slechts eenmaal gebruikt mogen worden voor ze weggegooid worden, hoewel sommige commerciële gebruikers melden dat ze met succes opnieuw gebruikt en meerdere malen hergebruikt kunnen worden.

Vroege exemplaren werden van asbest gemaakt, maar het gebruik ervan is nu in veel landen verboden wegens de gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan het inademen van asbestvezels.

Een blusdeken is een eenvoudig hulpmiddel dat gebruikt kan worden om kleine brandjes te blussen. Het werkt door de hitte van het vuur op te vangen en te voorkomen dat het zich uitbreidt. Een van de voordelen van het gebruik van een blusdeken is dat er geen opleiding of speciale uitrusting voor nodig is. Het laat ook geen residu achter.

Dat maakt het een goede keuze voor branden waarbij gevoelige materialen betrokken zijn, zoals elektronica of meubels. Een ander voordeel van het gebruik van een blusdeken is dat hij relatief goedkoop is in vergelijking met andere soorten brandblussers.

Blusdekens worden meestal gebruikt om kleine branden te blussen, terwijl grotere branden meestal met een CO2 blusser worden aangepakt. Branddekens worden het best gebruikt bij branden met vaste brandbare materialen (zoals hout of papier), terwijl CO2 blussers het doeltreffendst zijn bij branden met brandbare vloeistoffen of gassen.

Je kunt op veel plaatsen, ook online, een blusdeken kopen. Ze kosten meestal rond de 20 euro. In Nederland zijn enkele populaire plaatsen om blusdekens te kopen: wehkamp.nl, fonteyn.nl, en kamera-express.nl. Een blusdeken is een belangrijk hulpmiddel om in elk huis of kantoor te hebben, en weten hoe je er een goed gebruikt kan het verschil betekenen tussen leven en dood in een noodsituatie.

Hier zijn wat tips voor het gebruik van een blusdeken. In de meeste gevallen wordt een blusdeken gebruikt om kleine brandjes te smoren door ze van zuurstof te beroven. Om dit te doen drapeer je de blusdeken gewoon over het vuur, waarbij je erop let dat je geen hete oppervlakken aanraakt. Als het vuur groot is, heb je misschien twee of meer mensen nodig om het met de dekens te helpen smoren.

Een andere manier om een blusdeken te gebruiken is om hem om jezelf heen te wikkelen als je ingesloten zit en er geen andere uitweg is dan door de vlammen. De volgende keer dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt, zorg er dan voor dat je een blusdeken bij de hand hebt. Je weet nooit wanneer het van pas kan komen. En als je er nog geen hebt, is dit het ideale moment om er een te kopen!

Bezoek een online winkel en haal vandaag nog je eigen blusdeken. Bedankt voor het lezen!