Last Updated: 7:07AM 4/14/2023

In de huidige wereld zijn DNA-testen steeds essentiëler en populairder geworden. Er zijn verschillende soorten DNA-test die beschikbaar zijn, zoals vaderschapstesten, moederschapstesten, broer -en zustertesten en etniciteitstesten. Deze tests kunnen worden uitgevoerd om de definitieve verwantschap tussen personen vast te stellen of om inzicht te krijgen in de etnische afkomst. Maar wat zijn eigenlijk de kosten voor een DNA-test?

Soorten DNA-testen

Er zijn verschillende soorten DNA-testen die beschikbaar zijn, elk met een specifieke toepassing. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten DNA-testen:

Vaderschapstest

Men voert deze test uit om de biologische vader van een kind vast te stellen. De test maakt gebruik van de zogenaamde DNA-monsters van de vader, het kind en de moeder. De test vergelijkt de genetische markers van het kind met die van de vermoedelijke vader om te bepalen of er een biologische relatie tussen hen bestaat.

Moederschapstest

Deze DNA-test stelt de biologische moeder van het kind definitief vast. Bij de vaderschapstest gebruikt men eveneens de DNA-monsters van het kind en de vermoedelijke vader. De test vergelijkt de genetische markers van het kind met die van de vermoedelijke moeder om te bepalen of er een biologische relatie tussen hen bestaat.

Broer- en zustertest

Een broer- en zustertest is een DNA-test die bepaalt of twee personen biologische broers of zussen zijn. De test maakt ook dus gebruik van de DNA-monsters van beide personen en vergelijkt de genetische markers om te bepalen of ze dezelfde biologische ouders hebben.

Etniciteitstest

Een etniciteitstest is een DNA-test die wordt uitgevoerd om inzicht te krijgen in de etnische afkomst van een persoon. De test vergelijkt de genetische markers van een persoon die van verschillende etnische groepen om te bepalen welke etniciteit het meest overeenkomt.

DNA-test kosten

De kosten van een DNA-test zijn afhankelijk van het type test dat je wilt laten uitvoeren. Hieronder bespreken we de kosten van de meest voorkomende DNA-tests:

Vaderschapstest kosten.

De kosten van een vaderschapstest verschillen afhankelijk van de aanbieder en het type test dat je wilt gaan uitvoeren. Over het algemeen liggen de kosten van een vaderschapstest tussen de € 149,- en € 549,-.

Moederschapstest kosten

De kosten van een moederschapstest liggen doorgaans lager dan die van een vaderschapstest. De kosten variëren tussen de € 99,- en € 199,-, afhankelijk van de aanbieder.

Broers-en zustertesten kosten

De kosten van een broer en zustertest verschillen afhankelijk van de aanbieder en het aantal personen dat wordt getest. Voor een test tussen twee personen liggen de kosten doorgaans tussen de € 149,- en € 299,-.

Etniciteitstest kosten

De kosten van een etniciteitstest verschillen afhankelijk van de aanbieder en het type test dat je wilt gaan uitvoeren. Over het algemeen liggen de kosten van een etniciteitstest tussen de € 60,- en € 200,-

Conclusie

Kortom zijn de kosten van een DNA-test dus afhankelijk van het type test dat je wilt laten uitvoeren. De kosten voor de verschillende soorten DNA-testen kunnen verschillen.