Last Updated: 19:19PM 12/8/2021

Een slimme thermostaat is een thermostaat die aangesloten is op het internet. Hierdoor kunnen we niet alleen de warmte op afstand regelen, maar ook moduleren. De temperatuur wordt niet meer bepaald door een aan- en uitknop, maar wordt bepaald door de thermostaat. Dit zorgt er voor dat de temperatuur wordt geregeld op basis van de ingestelde behoefte.

Gelijkmatige verwarming door moduleren
In plaats van een ketel aan en uit te zetten, bepaalt de thermostaat de temperatuur op basis van de werkelijke kamertemperatuur en de gewenste temperatuur. Een modulerend thermostaat zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de woning waardoor er energie bespaard wordt. Het systeem zorgt dat de woning met de laagst mogelijke temperatuur wordt verwarmd waardoor verspilling wordt voorkomen. Bijkomend voordeel is dat het wooncomfort toeneemt.

Verwarming programmeren
Bijna alle slimme thermostaten zijn modulerend, maar ze bieden meer comfort. Zo kan de thermostaat op afstand bediend worden en is er de mogelijkheid van geofencing. Het systeem detecteert de aanwezigheid van een of meerdere personen in de woning en past de vooraf ingestelde temperatuur aan. De woning wordt dus minder verwarmd wanneer niemand in de woning aanwezig is en wijzigt de temperatuur bij thuiskomst. De temperatuur is programmeerbaar in zones vanuit de laptop of smartphone.

Zelflerende thermostaat
In plaats van programmeren kan een slimme thermostaat ingesteld worden als zelflerend. Op basis van historiegegevens wordt de temperatuur automatisch geregeld. Te denken valt aan perioden dat er gewerkt of geslapen wordt. Gedurende die perioden wordt de temperatuur automatisch lager gezet en hoger bij thuiskomst of opstaan. Een zelflerende functie is alleen zinvol bij een vast leefritme. Elke slimme thermostaat is echter ook handmatig in te stellen.

Verwarmen per zone
In een woning is de temperatuurbehoefte voor bepaalde ruimten niet hetzelfde. Slaapkamers worden doorgaans minder verwarmd en badkamers hebben weer een andere temperatuurbehoefte. Bepaalde slimme thermostaten hebben de mogelijkheid om de temperatuur voor bepaalde ruimten apart te regelen. De aansturing wordt dan gedaan naar speciale radiatorknoppen in de specifieke ruimten of zones.

Bijna elk verwarmingsmerk biedt slimme thermostaten aan. Bepaal zelf welke mogelijkheden in jouw situatie belangrijk zijn. Bedenk ook dat niet elke slimme thermostaat geschikt is als je gebruik maakt van vloerverwarming en een warmtepomp.