Last Updated: 16:16PM 8/17/2022

3D printer

Een 3d printer levert de wereld talloze, ongekende mogelijkheden op. Echter kan het ook voor slechte doeleinden gebruikt worden. Toen rond mei 2022 in het nieuws kwam dat de politie tegenwoordig ook wapens tegenkomt die gemaakt zijn door een 3d printer, zijn mensen een stuk voorzichtiger geworden. Dat is jammer, want zo’n printer biedt natuurlijk ook vele positieve en futuristische mogelijkheden, waar je vroeger alleen maar van kon dromen.

UMC Utrecht

Bij het 3D Lab van het UMC Utrecht zijn ze vooral blij met de mogelijkheden van een 3d printer. Daar staat een poederprinter. Met een poederprinter kun je materialen printen die hittebestendig en zuiver zijn. Voor een ziekenhuis is dat handig, omdat je het dan zo kan steriliseren. Zo kun je bijvoorbeeld met een poederprinter een kniemal printen en steriliseren. Dat maakt de mal ook geschikt voor het gebruik tijdens een operatie.

Er kan van alles in het ziekenhuis worden geprint met een 3d printer. Denk hierbij aan stukken schedel, een stuk been of een heel gebit. Er is veel mogelijk en dat is erg fijn. Soms kan het zelfs een amputatie voorkomen. Het is echt maatwerk. Dat wil trouwens niet zeggen dat alles kan, maar wel veel. Op dit moment is zo’n printer echter ook nog wel een kostenplaatje: het ziekenhuis krijgt hier nog geen vergoedingen voor. Het is ook wel de vraag of het landelijk haalbaar is, om voor iedereen maatwerk te verrichten.

Politie

De politie wordt op het moment natuurlijk geconfronteerd met de gevaren van een printer voor 3-dimensionale voorwerpen. Criminelen gebruiken de printer om illegaal wapens te maken. Daarbij is er nog een extra gevaar. De wapens zijn soms ook nog eens inferieur en kan dan bijvoorbeeld vroegtijdig afgaan, terwijl dat niet de bedoeling is.

Volgens het wetboek is een 3-D wapen een vuurwapen. En het wetboek zegt hierover: ‘ een vuurwapen is een voorwerp bestemd of geschikt om projectielen of stoffen door een loop af te schieten, waarvan de werking berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing of een andere scheikundige reactie.’ Als je er iemand mee kunt bedreigen is het ook een vuurwapen. Realistisch uitziende nep-wapens zijn verboden. In Nederland mag je geen wapen bezitten zonder vergunning.

Het maken van een vuurwapen is al verboden, maar door de ontwikkeling met de 3-D wapens willen de politie en het Openbaar Ministerie graag ook een verbod op het verspreiden van blauwdrukken voor deze wapens. Begrijpelijk. Het is de vraag echter of dit wel werkt. Het maken van een vuurwapen is immers al verboden.