Last Updated: 12:12PM 10/27/2020

Brandveiligheid is en blijft erg belangrijk binnenshuis. Een ongelukje zit of begint meestal in een klein hoekje, het fornuis, de badkamer, of misschien wel door kortsluiting. Een flesje water in de zon kan al genoeg zijn doordat het als een vergrootglas fungeert. Kortom, er zijn tal van mogelijkheden die je dag of beter gezegd, je huis in 1 dag letterlijk tot de grond toe kunnen afbranden.

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om dit te voorkomen. Zo bestaan er meerdere variaties van rookmelders, brandblussers, branddekens en niet vlambare objecten die verkrijgbaar zijn. En natuurlijk kun je een kamer altijd zodanig indelen, zodat er nauwelijks nog kans is op datgene wat je zou kunnen vrezen, namelijk brand!

De indeling van een huis, of in dit geval van een kamer is cruciaal. Waar bevinden zich de ramen? Staat het fornuis zodanig, dat het brandveilig is? En wat dacht je van bijvoorbeeld een bankstel? Deze heb je natuurlijk ook in alle vormen en maten. zet je deze bijvoorbeeld voor het raam, naast een tafel met daarop een kaars? Een beginnende smeulende substantie kan al genoeg zijn voor brand. Gelukkig zijn er vele mogelijkheden als je het hebt over bankstellen.

Bankstellen

Nu we het toch over bankstellen hebben, hoe veilig is jou bankstel? Welke stof is brandbaar? Allemaal toch? Of zijn daar mogelijkheden voor?

Er is gelukkig altijd de keuze om de betreffende stof te rangschikken op brandbaarheid. Zo zijn er bankstellen die licht of juist niet ontvlambaar zijn. De keuze daarbij is ook waar je het indeelt, en wat er vlakbij staat of hangt, kroonluchter? Een lamp of misschien wel een asbak naast je bank?

En bankstellen zijn natuurlijk niet enkel en alleen om op te zitten. Zo bestaan er ook tal van slaapbanken. Deze zijn dus niet enkel en alleen om op te slapen, maar kun je eveneens inklappen tot een volwaardige bank waarop je kunt zitten. Hierbij is dus ook rekening te houden met de plaats en het uitklapmodel. Aangezien er vele maten van bankstellen bestaan, is het van belang dat je de bank zodanig veilig plaatst, zodat er geen enkel brandbare objecten bijstaan. Het is namelijk wel altijd de plaats waar men een tafel met een lichtje plaatst, of een lamp boven bevestigd. Het is daarnaast eveneens een plaats waar veelal op wordt gegeten, gedronken maar ook nog steeds word gerookt. Het is dus eigenlijk een zeer belangrijk gedeelte als je het over brandveiligheid hebt.

Naast de plaats is het ook van belang welke richting je de bank zet, naar het raam toe, of er vlakbij een deur is geplaatst. Dat laatste kan namelijk ook voor een extra risico zorgen. Mocht er namelijk brand ontstaan, zorgt de extra zuurstof ervoor *mocht de deur open staan), dat het brandje een grotere brand wordt.

Er zijn dus enorm veel aspecten die ertoe kunnen doen. Daarvoor dien je je goed in te lichten door professionals, niet alleen van derden, maar ook zeker van verkopers met artikelen waarmee je je huis zal gaan inrichten. Vraag daarvoor altijd advies en voorkom daarmee onaangename verassingen. Zo is het advies inwinnen bij het inrichten van je woonkamer niet alleen belangrijk bij een ‘doe het zelver’, maar ook zeker bij het inrichten van je badkamer, keuken of woonkamer met betrekking tot bijvoorbeeld een stel banken.