Last Updated: 4:04AM 12/8/2023

Bij veel beroepen worden werkhandschoenen aangeraden of zelfs verplicht gesteld. Je handen zijn misschien wel je belangrijkste gereedschap dus het is zaak deze goed te beschermen.  

Wanneer je in de bouw werkt heb je te maken met verschillende veiligheidrisico’s voor je handen. Dit kunnen scherpe voorwerpen of materialen zijn als glas, steen, of staal, of spijkers. Maar handschoenen kunnen je ook beschermen bij impact wanneer er bijvoorbeeld iets op je hand valt Het is daarom erg belangrijk dat je jouw handen met de juiste werkhandschoenen beschermd. Er zijn verschillende soorten werkhandschoenen die ervoor zorgen dat je risico’s op beschadigingen tot een minimum kan beperken. We zetten ze voor je op een rijtje

Snijbestendige handschoenen
Snijbestendige handschoenen zijn een must wanneer je regelmatig werkt met scherpe voorwerpen als messen, scharen, boren of zagen. Maar ook wanneer je te maken hebt met scherpe materialen, en je snijwonden wil voorkomen. Alle werkhandschoenen worden getest op 4 prestatie niveaus en deze worden altijd op de handschoenen vermeld.  Er zijn verschillende klassen snijbestendigheid en deze worden aangeduid met de laatste letter van de normering op de handschoenen.

Leren werkhandschoenen
Leren handschoenen zijn multifunctioneel en geven je bescherming bieden tegen mechanische risico’s, warmte en hitte, en in beperkte mate tegen scherpe voorwerpen. Met leren handschoenen hou je ook voldoende grip op voorwerpen of materialen bij natte omstandigheden. De meeste leren werkhandschoenen hebben een grove pasvorm en geven je weinig gevoel in de vingers. Let hier dus goed op bij het kiezen van de juiste werkhandschoen. Worden veel toegepast in de bouw en transportsector. 

Montage handschoenen
Montage handschoenen zorgen voor meer gevoel in de vingers waardoor je een hoge vingergevoeligheid blijft houden tijdens het werken. Deze handschoenen sluiten goed aan op je hand en vingers en ze beschermen jouw handen tegen bijvoorbeeld water, vuil, of olie. Montage handschoenen zijn ideaal wanneer je gevoel in je vinger wil blijven houden zoals in een garage, in werkplaats of in een magazijn. Er zijn ook gevoerde montage werkhandschoenen voor de koudere periodes. 

Schoonmaak handschoenen
Wanneer je in de schoonmaakbranche werkt met water en schoonmaakmiddelen is het van groot belang dat je handen goed worden beschermd. Hiervoor zijn olie en chemie bestendige handschoenen de beste keuze. Bij het risico op aanraking van bijtende, irriterende of chemische stoffen is het belangrijk om werkhandschoenen te dragen die hier bestand tegen zijn. NBR werkhandschoenen zijn bijvoorbeeld olie en chemisch bestendig. Wanneer je droog werk doet en juist meer gevoel in je handen nodig hebt zijn montage handschoenen weer geschikter. Met montage werkhandschoenen behoud je voldoende gevoel in je vingers maar zijn je handen wel beschermd tegen vuil. Er zijn ook verschillende waterdichte werkhandschoenen verkrijgbaar die ervoor zorgen dat je in natte omstandigheden grip blijft houden terwijl je handen droog blijven.

Werkhandschoenen veiligheidsklassen

Werkhandschoenen vallen onder de Europese norm EN388 norm; hoogste klasse (5). Deze werkhandschoenen bieden bescherming en weerstand tegen schuren, snijden, perforeren en scheuren (mechanische risico’s) in combinatie met 4 cijfers die het prestatieniveau aangeven. Dit betekenen de cijfers:

1: Schuurweerstand / Slijtvastheid 

2: Snijdweerstand / Snijvastheid 

3: Scheurweerstand / Treksterkte 

4: Perforatieweerstand / Perforatiesterkte 

5: Snijbestendig wordt genormeerd van A t/m E, waarbij E het hoogst is. 

De cijfers worden weergegeven van 1 t/m 4, waarbij het cijfer 4 het hoogste prestatieniveau weergeeft. Let dus bij de aanschaf van werkhandschoenen altijd op de normering zodat je zeker bent van de meest geschikte en veilige werkhandschoenen voor jouw beroep.