Last Updated: 0:00AM 7/13/2022

Door de inflatie wordt het geld dat je op de bank hebt staan in verhouding alsmaar minder waard. Niet zo gek dus dat menig Nederlander de sprong in het diepe waagt en begint met investeren in Bitcoin of een andere cryptomunt om zo wat extra’s te verdienen.

Toch zijn er nog veel mensen die twijfelen of ze ook willen beleggen in cryptocurrency. Hoe veilig is Bitcoin aanschaffen eigenlijk en wat zijn de voordelen van investeren in crypto? In dit artikel leggen we je graag meer uit over beginnen met beleggen in cryptomunten.

Bitcoin: de eerste cryptomunt ter wereld

De geschiedenis van digitaal geld gaat eigenlijk terug naar de jaren 90 van de vorige eeuw. Toen waren er namelijk al zogeheten cyberpunks met ideeën om een soort digitale munt op te zetten. Toch was het pas in 2008 dat ene Satoshi Nakamoto met een manifest van de Bitcoin kwam. Wie Satoshi Nakamoto precies is, is onduidelijk, maar het verhaal gaat dat het om een of meerdere programmeurs gaat. Zij wilden een munt ontwerpen waar de bank of de overheid zich niet mee kon bemoeien. Met de Bitcoin lukte dat: in 2009 werd de allereerste transactie gedaan. Er werden pizza’s gekocht voor 10.000 Bitcoin.

Dat is vandaag de dag niet meer voor te stellen. Een Bitcoin is op het moment van schrijven meer dan 20.000 euro waard. Daar kun je heel wat pizza’s mee kopen! Na de komst en het gebleken succes van de Bitcoin volgden er al gauw andere altcoins (alternative coins). Zo kun je tegenwoordig niet alleen Bitcoin kopen; er zijn inmiddels meer dan 2000 soorten cryptocoins te koop. De meeste munten hebben echter nog maar weinig waarde. Het genereren van waarde kost heel veel tijd en dat betekent nog steeds niet dat alle munten überhaupt veel waard gaan zijn.

Wat is er nou zo interessant aan Bitcoin?

De Bitcoin bestaat inmiddels dus al meer dan 14 jaar en heeft door de jaren heen heel wat records gehaald. Toch zijn er nog genoeg mensen die de hele fuzz rondom Bitcoin nog niet zo snappen. Misschien is het in dat geval goed om te weten dat investeren in Bitcoin veel voordelen met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Door te beleggen in Bitcoin kun je veel geld verdienen. Waar je met 10.000 Bitcoin ooit twee pizza’s kon kopen, zou je daar inmiddels miljonair mee zijn.
  • Bitcoin is volledig gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen bank of overheid als tussenpersoon aanwezig is. Waar de overheid ten tijden van een economische crisis kan besluiten om meer geld te drukken, kan dit met Bitcoin absoluut niet. Er is een maximaal aantal Bitcoins in omloop en dit getal verandert nooit.
  • Wat veel mensen prettig vinden aan handelen in Bitcoin is dat dit volledig anoniem kan. Privacy speelt een hele grote rol bij deze digitale munt en je kunt dus helemaal anoniem transacties doen.
  • Inmiddels kun je bijna overal ter wereld betalen met Bitcoin. Er is een aantal landen waar de cryptomunt verboden is. Zo geldt er onder andere een absoluut verbod op Bitcoin in China, Marokko, Egypte en Irak. 
  • Vrijwel iedereen met een beetje verstand en kennis van cryptocurrency kan investeren in Bitcoin. Wanneer je weet wat je doet, is het heel interessant om te speculeren op de BTC koers.

Hier moet je op letten wanneer je Bitcoin koopt

Besluit je om ook te profiteren van de voordelen van Bitcoin dan moet je weten dat er ook een paar nadelen te vinden zijn, net als bij alle andere dingen in het leven. De BTC koers is bijvoorbeeld heel volatiel. Dat betekent dat je inleg de ene dag veel waard kan zijn, terwijl de koers de andere dag ineens veel daalt. Daarom is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je eventueel zou kunnen missen. Je inleg zal nooit ineens weg zijn, maar door die volatiliteit kan je inleg wel ineens veel minder waard zijn. Beleg je met geld dat je volgende maand nodig hebt om je huur te betalen dan kan het dus zijn dat niet al je inleg op dat moment er nog is. Daarom moet je alleen beleggen met geld dat je voor nu even kunt missen.

Denk bijvoorbeeld aan spaargeld of aan een extraatje dat je hebt gekregen van werk. Daarbij is het ook goed om te weten dat je het beste kunt investeren voor de langere termijn. Uit de geschiedenis is gebleken dat het best even kan duren voordat een cryptomunt überhaupt waarde krijgt en voordat het veel geld waard wordt. Probeer om zo min mogelijk met je emoties te beleggen en haal niet direct al je geld terug wanneer het even minder gaat op de koers. Na een daling komt vrijwel altijd een stijging, dus houd je inleg op zo’n moment vooral vast. Misschien is het staken van Bitcoin hierbij interessant voor jou om zo wat extra’s te verdienen.